El Vice-Alcalde i regidor d’Urbanisme, Josep Alandete, i la regidora d’Habitatge i Regeneració Urbana, Amparo Victoria, van encetar dijous passat la primera de les reunions del grup de treball que s’encarregarà d’analitzar les diferents línies estratègiques per a renovar el parc immobiliari de la Platja de Gandia i al mateix temps regular el significatiu increment dels habitatges turístics de l’últim any.
La comissió d’estudi, formada per representants de la Conselleria de Turisme de la Generalitat, l’Institut Valencià de l’Edificació, el Col·legi d’Administradors de Finques, la Universitat Politècnica de València i tècnics dels Departaments d’Urbanisme i Turisme de l’Ajuntament de Gandia, és l’encarregada d’analitzar les primeres mesures que tindran per objecte, entre altres assumptes, la rehabilitació urbana de la platja Nord de Gandia.
Així, en primer lloc s’ha presentat en matèria d’informació d’habitatges turístics el primer GIS (un sistema d’informació geogràfica), que relaciona les dades cadastrals, el nombre d’habitatges de la ciutat i el Registre d’Habitatges Turístics a través dels certificats de compatibilitat que emet el Departament d’Urbanisme. La xifra llança més de 1.000 habitatges donats d’alta des que va entrar en vigor la Llei d’Hospitalitat Valenciana, ara fa un any, xifres que podrien ser molt superiors segons les dades de la pròpia Conselleria de Turisme.
“Sense perjudici de la important xifra d’habitatges turístics, preocupa especialment a l’Ajuntament les condicions de qualitat i habilitabilitat de la seua oferta d’allotjament. En aquest sentit, encara que consten en el Departament d’Urbanisme rehabilitacions importants d’excel·lents qualitats i disseny realitzades recentment, ens preocupen especialment les situacions d’infravivendes i la resta d’unitats constructives que s’estan oferint a la platja i que no reuneixen cap requisit d’habitabilitat. No hi ha dubte que la Platja de Gandia, igual que la majoria de platges de la Mediterrània, responen al model de ciutats turístiques madures, en les quals es constata un parc immobiliari envellit i necessari de reformes i rehabilitació”, ha assegurat Alandete.
Per això, el Departament d’Urbanisme exigirà el compliment rigorós de la Llei, sol·licitant a la totalitat dels edificis amb una antiguitat de més de 50 anys la subscripció de l’Informe d’Avaluació dels Edificis. Aquest document, que podria equivaldre a la ITV en vehicles, no únicament es detindrà en els desperfectes i patologies que puga presentar l’immoble, en si mateix, sinó també en els seus aspectes més importants en matèria d’accessibilitat, eficiència energètica i confort climàtic. L’objectiu no és un altre que el d’augmentar la qualitat de l’oferta turística del nostre parc immobiliari i en conseqüència la competitivitat i excel·lència de Gandia com a destinació turística.
En raó a l’esforç econòmic que aquest tipus d’inversions podrien suposar, s’analitza pel Departament d’Urbanisme la incorporació progressiva i gradual de tots els certificats. Per raó de prioritats es planteja durant el pròxim 2020 l’inici de les inspeccions sobre l’informe d’avaluació dels edificis, la resta de mesures haurien de ser realitzades de manera cronològica i durant un termini de cinc anys.