L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant; el vice alcalde, Josep Alandete; i el regidor delegat d’Economia i Hisenda, Salvador Gregori, han comparegut aquest matí en roda de premsa per informar de l’important acord econòmic a què s’ha arribat durant la celebració del ple extraordinari.

La sessió ha aprovat adherir-se a les mesures que el Ministeri d’Hisenda ha plantejat per millorar les condicions financeres dels préstecs formalitzats per part dels ajuntaments. Mesures com l’agrupació de préstecs i l’ampliació de l’amortització alleujaran el deute financer i impulsaran l’economia de la ciutat.

La proposta ha estat aprovada amb els vots a favor de PSPV-PSOE i Compromís Més Gandia Unida. Ciutadans s’ha abstingut i el PP ha votat en contra.

Tal com ha explicat l’alcaldessa de Gandia, aquesta adhesió suposarà la millora de la capacitat financera de l’Ajuntament per abordar l’amortització dels préstecs, ja que contempla l’agrupació en una sola operació de tots els préstecs subscrits fins al 31 de desembre de 2018, tant amb el Fons de Proveïdors com amb el Fons de Finançament. En total es tracta de 23 operacions de crèdit que pugen a 195 milions d’euros que veuran ampliat el termini d’amortització fins als 20 anys.

Aquesta reordenació financera, que no té cap exigència fiscal, permetrà al consistori alliberar recursos per poder prestar millors serveis realitzant aportacions a les escoletes o al transport, i millorar la neteja. Així mateix, es podrà invertir en la rehabilitació integral de les instal·lacions esportives, en nous dipòsits pluvials, o abordar la solució definitiva per a Sanxo Llop.

A més, es confeccionarà un nou Pla d’Ajust (fins a 2039) incorporant les noves condicions financeres que es presentarà en breu al ministeri.

Per concloure la seua intervenció, Diana Morant ha recordat que són moltes les reunions mantingudes amb el Ministeri i amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies perquè aquestes mesures, que són un “baló d’oxigen“, tiraren endavant. També va destacar el treball realitzat des del departament d’Economia i Hisenda per part de tots els seus integrants.

En resposta a les crítiques realitzades pel PP, la màxima representant municipal ha afirmat que “el PP continua volent governar fora de la Llei. Saben que la seua proposta de baixada d’impostos és il·legal tal com ja els va fer saber la Intervenció municipal durant la passada legislatura“. En aquest sentit, Morant ha assenyalat que, ara, amb les noves mesures, “en disposar de més capacitat financera podrem seure amb el Ministeri per proposar un canvi de llei que permeta una baixada d’impostos“.

Per la seua banda, el Vicealcalde ha assegurat que aquest és un esglaó més en el llarg camí començat la legislatura passada cap al sanejament de la hisenda municipal. “Un sanejament que no ha de condicionar la feina per millorar la qualitat de vida de la ciutadania i per crear un marc que propicie el progrés econòmic que la ciutat necessita. Per tant, tenir a la nostra disposició més pressupost ens permet aprofitar totes les oportunitats que es generen, com ara la construcció del dipòsit de pluvials per poder finalitzar el PAI d’equipaments de la platja, la millora i modernització de les instal·lacions esportives municipals…“. Josep Alandete ha lamentat que l’oposició no haja aprovat la proposta, ja que és “un tema de ciutat en el qual hem de treballar totes i tots de la mà. Després ja discutirem les prioritats polítiques“. Finalment, ha agraït la feina “ingent” realitzat pel departament d’Economia i Hisenda i per totes les àrees municipals “i que ens ha permés arribar fins ací”.

Finalment, Salvador Gregori, va explicar que l’aprovació d’aquesta mesura del Ministeri suposa “un tren que la ciutat no podia perdre“. “Lamente que el PP haja votat en contra d’una mesura sensata que té el mateix tipus d’interés que té el deute de l’Estat. Hui es plasma una solució després de molts mesos de treball” i ha incidit que la proposta compta amb tots els informes favorables dels habilitats nacionals, de manera que va voler agrair la feina de tots els funcionaris del departament que dirigeix ??i que l’han fet possible.

Durant el plenari celebrat aquest matí, també s’ha procedit a l’aprovació del Compte General de l’exercici passat. Igual que en l’anterior votació, l’aprovació ha comptat amb els vots a favor de PSPV-PSOE i Compromís Més Gandia Unida, l’abstenció de Ciutadans i el vot en contra del Partit Popular.