L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, acompanyada pel vicealcalde i regidor d’Urbanisme, Josep Alandete; i la regidora delegada de Regeneració Urbana i presidenta de la Junta de Districte del Raval, Amparo Victoria, han comparegut davant els mitjans de comunicació per informar que aquest mateix matí ha estat publicat en el Document Oficial de la Generalitat Valenciana (DPGV) la resolució de la convocatòria llançada per la Conselleria d’Habitatge que ha seleccionat el projecte presentat per l’Ajuntament de Gandia per a la rehabilitació del Raval mitjançant el programa ARRUR.
Una iniciativa que tots els compareixents han qualificat d’una “molt bona notícia per a Gandia en general i per a la barriada del Raval en particular”, ja que implica que Gandia disposarà de 2,6 milions d’euros per a la rehabilitació de 106 immobles del Raval (amb la possibilitat d’ampliar a més habitatges) i la regeneració d’espais públics en aquesta barriada.
De total dels 2,6 milions d’euros, el Ministeri aporta 1.246.000 milions, la Conselleria 215.000 euros mentre que el consistori farà una aportació de 300.000 euros. A més, està previst que els propietaris realitzen una aportació de 800.000 euros. Sobre aquesta última quantitat, l’alcaldessa ha explicat que “farem tot el possible per establir mecanismes de finançament perquè aquest cost siga el més proporcionat i equitatiu possible causa de les possibilitats econòmiques de cada veí” i que ja s’han establert converses al respecte amb la Conselleria.
Aquests ajuts s’emmarquen en el Pla d’Habitatge ARRUR (Àrees de Regeneració i Renovació Urbana) que l’Ajuntament de Gandia va sol·licitar el passat mes de maig, “dins la nostra aposta per fer de Gandia una ciutat més còmoda, acollidora, accessible i amable on l’habitatge i l’entorn urbà constitueixen un paper fonamental” va explicar Morant, qui ha afegit aquesta és l’ajuda més quantiosa que rep la ciutat en l’última dècada en matèria d’habitatge i la més alta de les que s’han concedit en aquesta convocatòria.
La intervenció millorarà notablement la imatge d’un dels barris més emblemàtics i antics de Gandia. Aquest districte compta amb un parc immobiliari d’habitatge molt envellit, amb problemes d’accessibilitat, de confort climàtic i d’eficiència energètica que aquesta subvenció ajudarà a arreglar.
A part de la rehabilitació d’habitatges, l’ajuda permet també el cofinançament d’obres que incorporen activitats professionals, comercials i terciàries al barri que contribuiran a posar en marxa el seu teixit productiu.
A més, l’ARRUR també incorpora una important inversió en la millora urbana i la integració paisatgística dels espais públics. D’aquesta manera l’ARRUR planteja intervencions al carrer Pare Ferris o Morán Roda, al costat d’una necessària oxigenació del Centre Social del Raval a través de la creació d’una plaça pública o espai lliure.
Sobre l’actuació al districte, l’alcaldessa ha recordat que ja s’havia actuat en determinades zones de la barriada però que la intenció del govern municipal és aconseguir que “no hi haja diferències entre les zones on s’haja actuat i on no. No volem que un barri quede delimitat pel lloc on s’hagen realitzat obres i pretenem que tots els veïns tinguen les mateixes oportunitats”.
Tal com ha explicat Diana Morant, Gandia és una de les 4 ciutats seleccionades per la Conselleria dels 20 ajuntaments que es van presentar i per això ha volgut traslladar un agraïment especial a l’equip tècnic del departament d’Urbanisme que va presentar el projecte i que ja ha demostrat seua capacitat de realitzar projectes d’aquest tipus amb les actuacions en el Grup Porta, Simancas o Santa Anna.
Finalment, Morant ha conclòs la seua intervenció destacant que aquest tipus de projectes s’emmarquen també dins dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU a l’agenda 2030, ja que aborda objectius com ara la igualtat d’oportunitats, la sostenibilitat, la racionalització del sòl o afavorir la mobilitat sostenible i l’accessibilitat. “Per a nosaltres és un orgull poder afirmar que aquest projecte està emmarcat dins d’aquests objectius que el que persegueixen és la millora de la qualitat de vida dels nostres ciutadans”.
Per la seua banda, Josep Alandete va voler agrair als tècnics municipals el treball realitzat. “Moltes vegades fa una feina ingent, que no es veu però que té molt d’esforç i que ajuda a millorar barriades senceres utilitzant un urbanisme amable i inclusiu per aconseguir que tots els veïns siguen iguals. La nostra obligació com a govern és aconseguir corregir les possibles desviacions que es produeixen a la ciutat“.
“Aquest tipus d’actuacions aconsegueixen millorar els habitatges de les persones afectades sinó que milloren els espais comuns i generen oportunitats que ens beneficien a tots” i ha destacat la importància d’aquest tipus de mesures de rehabilitació. “La rehabilitació és important per combatre l’emergència climàtica. A més actuacions d’aquest tipus es realitzen, menys recursos del planeta malbaratem“.
Finalment, Amparo Victoria va mostrar la seua satisfacció com a regidora d’Habitatge i presidenta de la Junta de Districte. “Tota la vida en aquest barri i coneixem les dificultats. És un barri on el 80% dels habitatges tenen més de 50 anys i necessitava una regeneració. Els veïns estan molt contents i ara ens queda ultimar les actuacions i posar-nos a treballar juntament amb ells“.