La regidora delegada de Patrimoni Cultural i Natural, Alícia Izquierdo; acompanyada per Joan Negre, arqueòleg municipal, han comparegut en roda de premsa per informar que la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha notificat a l’Ajuntament de Gandia el reconeixement del servei municipal d’Arqueologia.

La regidora ha recordat que s’ha realitzat un llarg procés administratiu que va ser aprovat per totes les forces polítiques en el passat mes de juny on se sol·licitava aquest reconeixement. “Ara que ja estem certificats com a servei municipal d’arqueologia, ens convertim en el segon municipi d’aquest tipus al País Valencià, la qual cosa ens permetrà millorar el treball que es realitza des del departament i agilitzar els terminis en aquelles activitats on s’haja d’involucrar“.

Per la seua banda, Joan Negre ha explicat que el reconeixement implica que s’atorguen un seguit de competències que fins ara, estaven en mans de la Conselleria. “Ara, podrem exercir com a inspecció delegada de la Conselleria dins el terme municipal i tenir preferència a l’hora de sol·licitar subvencions en l’àmbit de l’arqueologia i el patrimoni per continuar desenvolupant projectes com el Castell de Bairén o la Nevasca de Marxuquera.

Pel que fa al Castell de Bairén, Negre ha informat que els treballs que s’estan realitzant amb Fons Feder, també contemplen la redacció d’un Pla Director General que s’executarà durant els pròxims quatre anys per tal de poder tenir-lo perfectament excavat per posar-lo en valor i donar-lo a conéixer a la ciutadania i als visitants.

Una altra de les competències que reconeix el nomenament és poder participar en tots els òrgans de control municipal que tinguen incidència directa o indirecta en el patrimoni municipal. Aquesta competència també implica la redacció i supervisió del Catàleg d’Espais i Béns Protegits de la ciutat, el document normatiu del PGOU més important en referència al patrimoni del municipi.
Ara farem un esforç en la seua redacció per tenir un document que protegisca els edificis i patrimoni arqueològic de la ciutat. Amb aquest document el que aconseguirem és agilitzar els terminis sense haver de dependre de l’autorització de la Conselleria“.