El regidor de Polítiques Econòmiques i Ocupació, Ferran Martínez, acompanyat de l’edil Miguel Ángel Picornell (en representació de la Mancomunitat), el vicepresident de la Federació d’Empresaris de la Safor (FAES), Ramon Soler, del secretaris intercomarcals d’UGT i CCOO de la Safor.., Raül Roselló i Josep Antoni Carrascosa, respectivament, han presentat aquest matí un nou programa experimental en el marc de l’Acord Territorial Local de la Safor.
Aquest programa consta de dos parts: Per una banda, es presenta el programa experimental on s’ha dissenyat un Dispositiu d’Accés a l’Ocupació denominat DAO-SAFOR. DAO SAFOR és un programa intensiu i personalitzat, orientat a afavorir l’ocupabilitat de les persones aturades de la Comarca de La Safor.
“Consisteix en una bateria d’actuacions, que combina la formació de caràcter experiencial, en matèries que són clau hui dia per a millorar l’ocupabilitat en el mercat laboral, amb l’ús de metodologies i eines innovadores utilitzades en els processos de selecció de personal actuals, i que permetran posar en valor les competències i l’experiència adquirida de la persona candidata davant l’empresa. Com a element diferencial d’aquest procés, la implicació de l’empresa en la formació de les persones participants des del primer minut”, ha explicat Martínez.
El programa està plantejat en forma de dispositiu, amb actuacions de diferent naturalesa que són executades per agents públics i privats, professionals i empreses de la Safor que s’impliquen en el mateix, per a contribuir a la dinamització del mercat de treball.
El programa ofereix als participants fins a 5 oportunitats de relacionar-se amb empreses de La Safor susceptibles d’ésser empleadores, a través de 4 fases per les que ha de passar la persona candidata: Diagnòstic de competències i creació del DAO personalitzat; Formació en competències clau i en altres específiques de l’ocupació i sector d’activitat; Bussines Game, una dinàmica que simula un procés de selecció real, on es prenen decisions que contemplen la posada en pràctica dels coneixements adquirits en les darreres fases; pràctiques no remunerades en empresa; Networking i Forum d’Ocupació comarcal, previst per al mes de setembre.
Aquest programa, de caràcter intensiu (2 setmanes de formació teòrica i pràctica a l’Urbalab Gandia, i 2 setmanes de pràctiques a les empreses), és totalment GRATUÏT, i persegueix afavorir l’ocupabilitat de persones aturades amb dos perfils clarament identificats:
- Persones amb àmplia experiència laboral en el sector o lloc de treball que pot ser ràpidament capitalitzada en el procés de recerca de treball.
- Persones amb molta formació, amb poca o molta experiència laboral, que pot ser fàcilment aprofitada en l’empresa.
Per accedir al programa, cada participant haurà de tindre clarament definit el seu objectiu professional.
DAO Safor tindrà 3 CONVOCATÒRIES, amb possibilitat d’ampliar-se en altres poblacions de la comarca, de 20 participants per edició, que tindran lloc entre març i setembre de 2020.
1a edició: març.
2a edició: abril
3a edició: maig.
+INFORMACIÓ i inscripció: www.urbalabgandia.com / telèfon: 962 95 96 97.
“Es tracta d’una bona eina per interrelacionar el talent, de persones desocupades, amb les empreses”, ha destacat Soler.
Per la seua banda, Picornell ha ressaltat “la importància de remar tots junts, administracions, sindicats i patronal, per tal de superar els localismes i apostar per allò que ens fa més forts. Les polítiques d’ocupació han de fer-se de forma supramunicipal”.
“Des del diàleg social comarcal afegim una ferramenta feta a mida, que naix dels agents en el territori i pensant en el territori, per a una comarca que, tot i que ha millorat, encara està a prop del 15% de desocupació (13.000 persones). Per això hem aportat la innovació a les polítiques d’ocupació que ja estem realitzant des de l’Acord Territorial”, ha explicat el secretari d’UGT.
Per a CCOO, cal visibilitzar públicament el nou impuls a les estratègies d’ocupació l territori: “La formació en pràctiques i la col·laboració de les empreses són vitals per al fi comú, que és la inserció laboral de les persones aturades”.
L’altra part del programa consisteix en l’elaboració de l’estratègia territorial per l’ocupació de la Comarca de La Safor, per a la qual cosa s’ha obert a través de LABORA un procés de selecció de dos tècnic del programa que donen suport a les tasques d’elaboració d’aquesta estratègia. Les persones interessades hauran d’inscriure’s en l’oferta publicada en GVAJobs. Bases i informació sobre els requisits en www.gandia.org