Gandia s’ha endinsat en la FASE 1 de la desescalada de la crisi del COVID-19 amb una molt bona notícia per al sector productiu de la ciutat. L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant; i el regidor de Polítiques Econòmiques, Indústria i Innovació, Ferran Martínez, han anunciat aquest matí -en la primera roda de premsa telemática de la història del municipi, i en companyia dels membres del fòrum socioeconòmic- que l’Ajuntament de Gandia atorgarà de manera imminent una línia d’ajudes directes per valor de 2 milions d’euros (1.500 euros màxim per local) als autònoms, xicotetes empreses i micropymes.

La finalitat: pal·liar els efectes negatius de la pandèmia, reactivar el sector productiu que s’ha vist afectat per la mateixa i contribuir al reforçament estratègic del sector, incidint especialment en el terreny de la innovació.
Aquestes subvencions van dirigides al sector del comerç minorista, l’hostaleria i els serveis de Gandia, i complementen les ajudes de 57 milions d’euros que va aprovar la Generalitat Valenciana per a tot el territori valencià.

Aquests 2 milions d’euros procedeixen dels 4,5 milions d’euros que l’Ajuntament ha destinat del romanent de tresoreria per a alleujar la crisi del coronavirus. Es tracta d’un pla econòmic viu, el que significa que es continuarà treballant en ajudes futures a partir de noves modificacions pressupostàries.

Aquesta mesura de reactivació econòmica ha estat llançada este matí pel fòrum socioeconòmic, que es va posar en marxa per atendre l’emergència del COVID-10, i que està integrat per l’alcaldessa i pels portaveus polítics José Manuel Prieto (PSPV), Josep Alandete (Compromís-Més Gandia Unida), Víctor Soler (PP) i Pascal Renolt (Ciutadans); el regidor Ferran Martínez; el president de la Federació d’Associacions d’Empresaris de la Safor (FAES), Juan Pablo Tur; el vicepresident de FAES i president del CES, Ramón Soler; i els representants sindicals Raül Roselló (UGT) i Josep Antoni Carrascosa (CC.OO). Estes subvencions, per als membres del fòrum, suposen un vertader baló d’oxigen per a tots aquells negocis del sector productiu que s’han vist obligats a tancar durant l’estat d’alarma.

Diana Morant ha expressat que la voluntat de l’Ajuntament és ajudar a tot aquell autònom, xicotet empresari y micropyme que s’ha vist afectat pel COVID-19. “L’Ajuntament no té ni els recursos ni les competències de les Administracions Superiors, però considerem que és necessari atorgar ajudes que incentiven al fet que els establiments comercials, hostalers i de serveis tornen a obrir la persiana. No volem que per culpa de la crisi hi haja cap establiment tancat. Volem que el sector productiu sàpiga que l’Ajuntament està del seu costat”.

Morant ha destacat l’esforç econòmic de l’Ajuntament, atès que hi ha Comunitats Autònomes i ciutats que multipliquen per 10 o per 20 la població de Gandia “que estan destinant la mateixa quantitat de dos milions d’euros que la nostra ciutat”.

Per la seua banda, el regidor de Polítiques Econòmiques, Comerç, Indústria i Innovació, Ferran Martínez, ha enumerat els requisits per accedir a les subvencions:

Requisits:
– Autònoms, microempreses i xicotetes empreses.
– Que desenvolupen la seva activitat en un local obert al públic a Gandia.
– Que el local tinga menys de 400 m2.
– Que hagen estat donats d’alta entre el 31-12-19 i 14-03-20. Han d’haver continuat obertes des del 14-03-20.
– Que hagen estat tancats pel Decret d’alarma.
– És obligatori el compromís d’haver cumplit tots els protocols i requisits marcats per l’Autoritat sanitària derivats de la Covid-19.
– Compromís de participar en programes de formació per a la innovació comercial i/o en activitats de promoció comercial organitzades per l’Ajuntament i les Associacions de comerciants/hostelers, en els següents 12 mesos.
– La obligatorietat de mantindre la plantilla al 50% i el local obert fins al 31 de desembre de 2020.

Així mateix, Martínez ha apuntat que les ajudes són de fins a 1.500 euros per establiment (2 milions d’euros), “però si el resultat és molt insuficient estudiaríem una segona convocatòria”.

Així, Gandia ja té encarada la nova fase de vertebració econòmica perquè els efectes de la crisi sanitària del COVID-19 siguen els mínims possibles una vegada transcórrega l’emergència. Des del primer moment, l’Ajuntament ha tingut molt clar que el prioritari és atendre les prioritats dels col·lectius més vulnerables així com als sectors productius afectats pel tancament dels negocis. “Cal respondre a la necessitat sanitària, però també cal avançar la fi d’aquesta situació excepcional des del punt de vista econòmic. L’Ajuntament sempre ha estat en marxa impulsant mesures dialogades i consensuades amb els agents socioeconòmics de la ciutat i amb tots els partits polítics, i continuarem treballant en la mateixa línia”, ha subratllat l’alcaldessa.

Reaccions dels membres del fòrum socioeconòmic

– José Manuel Prieto (PSPV): “Els esforços del govern se centren ara en les famílies que pitjor ho estan passant i en els sectors productius de la ciutat. Hui ha quedat clar que som capaços d’aconseguir consensos. D’enriquir les mesures amb les propostes que fan els sectors a mesura que les administracions superiors obren els camins perquè puguem actuar complementant allò que altres organismes no poden realitzar. Farem tot el que siga necessari en aquest moment per a ajudar a tots els que pateixen les conseqüències d’aquesta pandèmia”.


– Josep Alandete (Compromís-Més Gandia Unida): “Des del govern hem garantit l’assistència social i sanitària, la nostra prioritat. Una altra pota és ajudar el nostre teixit productiu i comercial. Així, aquestes ajudes són una primera passa d’emergència, perquè la reactivació econòmica ha de contribuir al reviscolament de la ciutat, la generació d’ocupació i a la disminució del patiment de la ciutadania. I treballar de forma cooperada, com en aquest fòrum”.

– Víctor Soler (Partit Popular): “Les ajudes que hui hem consensuat en el Consell Econòmic i Social o fòrum socioeconòmic són vitals per a mantindre el teixit socioeconòmic de Gandia. La nostra és una ciutat de serveis que necessita ja mateix que l’Ajuntament es pose del costat dels comerços, autònoms i pymes. Són mesures que vam proposar a l’inici de l’estat d’alarma, per això demanem agilitat en la tramitació de les mateixes per evitar el tancament de comerços i l’acomiadament de treballadors. Estem comprovant el que ja sabíem, que Gandia funciona millor des de la unitat i el consens, comptant amb les opinions de tots, i remant en la mateixa dirección”.

– Pascal Renolt (Ciutadans): “Unitat política. Eixa és la ferramenta necessària per a combatre esta crisi. Des de Ciutadans seguirem aportant idees i col·laborant per a eixir de la millor forma possible d’esta crisi sanitària i econòmica. Treball en equip, transparència i responsabilitat per millorar el futur de la nostra ciutat és l’única estratègia possible. Volem una Gandia segura i en moviment”.

Raül Roselló, en nom dels sindicats UGT i CC.OO: “Volem posar en valor l’esforç per a complementar visions i aportacions amb la ciutat de Gandia, ajudant els sindicats tot el possible. Apel·lem a fer compatible l’obertura social i econòmica amb les recomanacions sanitàries i de seguretat, tant en la faceta personal com en la laboral. Les mesures que s’anuncien donen suport al teixit socioeconòmic, a les xicotetes empreses i protegeixen els treballadors i treballadores. Els dos sindicats estem convençuts que Gandia va pel bon camí, per això continuarem donant suport a les mesures. Si continuem per esta línia, s’amortiguarà molt l’impacte del COVID-19”.

Ramon Soler (CES): “Agraisc a tots els grups polítics la col·laboració entre ells i entre els agents socials, per a posar en marxa mesures per a pal·liar els efectes negatius del COVID-19 en el teixit empresarial

Juan Pablo Tur (FAES): “És important donar valor i dimensió a les mesures que s’estan impulsant: 57 milions de la Generalitat i 2 milions de Gandia. Este és un gran esforç de la ciutat que hem d’agraïr a totes i a tots”.

Incorporació de Gandia a la fase 1 de la desescalada

Respecte a la incorporació de Gandia a la fase 1 de la desescalada, l’alcaldessa ha remarcat que és una alegria perquè és un reconeixement a la faena ben feta des del departament de l’Àrea de Salut de la Safor, dels professionals que han estat en primera línia, des dels diferents departaments municipals, i també des de la ciutadania, però ha demanat prudència perquè l’única arma a dia de hui continua sent el distanciament social. “El departament de Salut de Gandia és el que millor s’ha comportat de tota la Comunitat Valenciana, segons les xifres de contagis, però no ens hem de confiar perquè el risc de contagi continua”.