Alícia Izquierdo, regidora delegada de Gestió Responsable del Territori, i Daniel Muñoz, Director General de Medi Natural, han presentat aquest migdia l’última aposta de l’Ajuntament “per a evitar els desastres que provoquen els incendis forestals, una acció de comunicació per a que la ciutadania en general prenga consciència de la perillositat que tenen moltes activitats que desenvolupem rutinàriament i que, en només un instant, poden desencadenar un gran incendi forestal amb conseqüències nefastes”, ha recordat Izquierdo.
Muñoz ha destacat que “el 45.5% del terme de Gandia correspon a superfície forestal. Les elevades temperatures d’aquesta temporada de l’any i la gran quantitat de vegetació que tenim a les muntanyes, faciliten que qualsevol descuit puga acabar en una catàstrofe ecològica”. Per altra banda, el 9% del territori gandià es troba en interfase urbano-forestal, on gran quantitat de vivendes i altres ben materials, a més de les vides humanes, es troben molt més exposades als danys que produeixen aquests incendis.
Mitjançant unes fotografies reals de diferents incendis que ha patit el terme municipal, la campanya busca la vinculació emocional de la ciutadania amb els llocs mostrats i assenyala possibles causes d’aquestes tragèdies: un cigarret mal apagat en la muntanya, una crema descontrolada de restes vegetals en un bancal prop d’una zona forestal, una torrada amb amics en un dia de vent, etc. Els textos emprats són contundents, “en un instant es fonen els teus paisatges”, “en un instant es cremen els teus records”, “en un instant s’esfuma la teua terra” o “en un instant desapareix la teua vida”. L’estat actual del bosc mediterrani, amb l’abandonament de la seua gestió degut a l’èxode rural massiu, pot escampar un foc amb una velocitat terrible. És per això que la campanya destaca la rapidesa en la que un descuit pot acabar convertint-se en una catàstrofe.
Per altra banda, es busca la complicitat específica d’alguns col·lectius que les estadístiques han mostrat com més susceptibles de generar un foc de forma negligent: l’agricultura, amb les cremes de brosses, els habitants de les urbanitzacions en zona forestal, amb els treballs de jardineria, el llançament de coets, les barbacoes, etc; i les persones senderistes, amb fogates, cigarrets o abandonament de fem a la muntanya. La consigna és clara: cal que extremem al màxim les precaucions i que, com diu un altre eslògan de la campanya “no juguem amb foc i cuidem el que estimem”.
La campanya durarà fins mitjans d’octubre i, a més a més de les imatges gràfiques, per les xarxes circularan diferents clips de vídeo amb les etiquetes #enuninstant i #nojuguesambfoc. També es podrà visitar l’exposició fotogràfica “Enllà del foc, la Safor se’ns crema”, el treball del Col·lectiu Vall de Vernissa que ha inspirat aquesta campanya de l’Ajuntament de Gandia. I altres accions, com taules rodones amb professionals de la matèria o xerrades informatives, reforçaran aquesta campanya al llarg de l’estiu.
Recordem que en cas d’observar indicis d’un foc cal cridar al telèfon d’emergències 112.