La regidora delegada de Medi Ambient, Alícia Izquierdo i l’edil responsable de Turisme, Vicent Mascarell, han informat aquest matí que el consistori se suma a la campanya posada en marxa pel Projecte Libera, de SEO / BirdLife en aliança amb Ecoembes, per fer una crida a la societat per mantenir la platja neta de residus i especialment de residus derivats de la pandèmia Covid-19 com són les mascaretes d’un sol ús i els guants.

La campanya ha estat denominada #MiPueblosSinBasuraleza, i apel·la a un turisme responsable en aquests municipis i els entorns naturals que els envolten per així mantenir-los lliures de basuraleza. Cada any s’abandonen a la natura milions de tones de residus. Una basuraleza a la qual aquest estiu se sumen guants i mascaretes que, com recorda Libera, mai deuen ser abandonats a la natura o als carrers de les ciutats i pobles sinó ser dipositats en el seu contenidor corresponent.

En el cas de Gandia s’han instal·lat contenidors dirigits a recollir guants i mascaretes en els xiringuitos de la platja i les oficines de turisme.

Després de la presentació, Alícia Izquierdo ha declarat que “amb la COVID-19 estem generant nous residus i ja podem observar en el mar i en els rius residus com les màscaretes i els guants. Amb aquesta campanya pretenem conscienciar la ciutadania de la necessitat de gestionar aquests desfets que fins i tot podrien estar infectats” i ha volgut recordar que tant guants com mascaretes han de ser dipositats al contenidor de residus orgànics.

Per la seua banda, Vicent Mascarell ha recordat la corresponsabilitat de tots els usuaris a l’hora de mantenir la platja neta i va recordar que any rere any la platja de Gandia és reconeguda per la seua neteja i que actualment “el 99% dels nostres usuaris està compromés amb la neteja i anem continuar en aquesta línia per conscienciar a tots els ciutadans i les persones que ens visiten“.

Finalment, l’ambientòloga Núria Felis ha explicat que les màscares estan realitzades amb polipropilé i que poden trigar entre 300 i 400 anys a degradar-se.