Tal i com es va anunciar fa un mes, el departament d’Urbanisme, de forma coordinada amb la Junta de Districte de la Platja de Gandia, prepara un pla per a repensar el nucli primitiu de la platja. Un espai de 298.597 m2, denominat primera zona de la platja Nord, entre l’avinguda de la Pau i l’Hotel Bayren, i que va començar a desenvolupar-se durant la II República. La voluntat del govern local és impedir els excessos d’edificabilitat ambiental que hi puguen haver i dotar l’espai de les infraestructures i ambientació paisatgístiques necessàries que el milloren, que el facen més amable i saludable. Es concreta en 5 objectius: La integració tipològica i paisatgística; la mobilitat i l’habitabilitat de l’espai públic; l’increment dotacional, l’adaptació a l’efecte del canvi climàtic, el foment del turisme sostenible i la desestacionalització.
Així, el vicealcalde i regidor delegat d’Urbanisme, Josep Alandete, acompanyat del president de la Junta de Districte de la Platja, Ferran Martínez, ha comunicat aquest matí la posada en marxa de la primera fase del pla de participació urbanístic, el primer que es realitza en la història de Gandia. A partir de demà divendres, la ciutadania en general i residents, empreses i comerciants de la platja en particular, podran descarregar-se o omplir online un qüestionari i fer-hi les seues propostes (www.gandia.org). També s’hi farà una bustiada per la zona i es trobarà el qüestionari als edificis públics de Gandia i la Platja. Es podrà enviar també al correu [email protected]
“La platja, a l’igual que la resta de la ciutat, ha de ser un espai més amable, més saludable per al veïnat i el visitant, seguint l’estratègia del govern del Serpis de fer de l’espai un factor fonamental de la millora de la qualitat de vida. Amb un urbanisme participatiu, complint els objectius 2030 de l’ONU pel que fa a les ciutats saludables; connectant amb l’etapa Covid que estem vivint, en la qual cada vegada és més necessari dotar-nos d’espais lliures i saludables per als vianants. Però no volem que aquest pla participatiu que exigeix la normativa siga un mer tràmit, sinó que la gent s’implique en aquesta reflexió compartida”, ha explicat el vicealcalde.
Aquesta primera fase durarà un mes aproximadament. Posteriorment, en un mes i mig, s’hi realitzaran tallers sectorials, en els quals ja està treballant un equip muti-disciplinar i on els diferents agents econòmics i socials concretaran les mesures “d’eixa Gandia del futur, post-Covid, on el vianant és qui mane realment”.
Finalment, s’hi alçarà la suspensió de llicències, d’acord amb la normativa vigent i s’hi posarà en marxa el pla de millora urbanística acordat. Cal recordar, que el 3 de novembre passat el DOGV va publicar la suspensió o paralització temporal, de màxim un any, per a les llicències d’obres de nova planta, sempre que no complisquen amb la normativa anterior i la que es preveu posterior. La prohibició no afecta a les obres menors o actuacions de reforma.
Hui mateix es reuneix la Junta de Districte de la Platja per tal de tractar el pla de forma monogràfica. Martínez ha recordat que aquesta “repensada del planejament urbanístic de sumaria a les obres en marxa o que estan a punt d’iniciar-se i que ens portarien a un model de platja que encaixe en aquesta agenda 2030 de l’ONU i els objectius de desenvolupament sostenible”. L’actuació al nucli històric de la platja se sumaria altres projectes com el dipòsit d’aigües pluvials del Clot de la Mota, pel pla de vials, el bulevard, el pla de equipaments privats… “En definitiva, un pla de transformació de la platja, que es veurà ja en el 2021, quan hauran acabat la majoria de les actuacions, i que esperem que canviarà la vida quotidiana de visitants, comercians i residents. Un urbanisme sostenible i que ens farà més atractius com a destinació turística”, ha conclòs.