La regidora delegada de Gestió responsable del Territori, Alícia Izquierdo, acompanyada del director general de Medi Natural, Daniel Muñoz, ha presentat aquest matí una nova fase del projecte participació ambiental, pioner al territori valencià, conegut com a Marxuquera Verda. “Estava programant fer una segona fase d’aquest projecte de conservació, coneixement i difusió de l’entorn, afectat per l’incendi de 2018, però va quedar aturat a conseqüència de la pandèmia. Ara, per fi, és el moment d’obrir un procés d’inscripcions de persones, col·lectius que hi vulguen participar fent una passa més, amb accions i activitats de seguiment, de custòdia i cura, en un espai en recuperació”, ha explicat Izquierdo.

    La intenció és mantindre, amb l’arribada de la calor, totes eixes plantacions realitzades que poden tindre problemes. Per raons de seguretat, s’hi crearan grups d’entre 10-15 persones que aniran setmanalment a mantindre els arbres, regar els cèrcols, etc… Hi haurà una part didàctica, rebran material i passaran a fer-hi l’activitat.
    Les activitats es poden concebre també com a jornades en família d’un sol dia, per a gaudir de l’espai o fer un seguiment del treball fet per la gent en la primera fase… No es tracta de substituir l’activitat que ja fa l’Ajuntament, amb la col·laboració dels col·lectius.
Volem apostar també per involucrar els grups scouts de la ciutat, molt vinculats a la natura, i que no poden fer moltes de les seues activitats per la Covid-19”. Per cert, que Muñoz ha assegurat que tots els indicadors mostren que la restauració està sent molt bona i ja hi ha zones on mai es diria que han patit un incendi. També l’impacte visual dels més de 1.000 arbres plantats ja és més que evident.
    Les persones o col·lectius interessats a participar-hi poden inscriure’s a: [email protected].

Marxuquera Verda

Marxuquera Verda va nàixer a partir de l’incendi d’agost de 2018 originat a Llutxent i que va cremar més de 3.300 hectàrees de superfície forestal afectant a set municipis de les comarques de la Vall d’Albaida i la Safor. Gandia va ser un dels més afectats, amb gairebé 1.000 hectàrees de terreny d’un alt valor ecològic i paisatgístic, així com diverses urbanitzacions desallotjades i nombroses afeccions a bens públics i privats, La zona més castigada pel foc va ser el barranc de Borrell, un espai natural situat dins de l’àmbit del Paratge Natural Municipal del Parpalló-Borrell, un dels tresors ambientals de la ciutat.
    Pocs dies de l’extinció de l’incendi l’Ajuntament de Gandia va començar a articular un projecte amb la voluntat de fer partícip la ciutadania de les tasques de restauració del paratge; així nasqué Marxuquera Verda.
    Marxuquera Verda és un projecte conjunt dels departaments de Gestió Responsable del Territori (aleshores dirigit pel regidor Xavi Ródenas) i del de Participació Ciutadana (Nahuel González), dirigit per persones tècniques en medi ambient i coordinat amb la Generalitat.
    El projecte es va plantejar com un instrument des d’on ordenar totes les accions a realitzar al post-incendi, amb l’objectiu de fomentar l’educació ambiental de la ciutadania i de familiaritzar-se amb la gestió del medi natural. Així, en la primera fase totes les accions de Marxuquera Verda es van realitzar en el Barranc de Borrell i tenien una durada aproximada de sis mesos, des de desembre de 2018 a maig de 2019.
    Es va crear la web https://marxuqueraverda.gandia.org/ on s’expliquen les mesures que s’hi ha anat prenent, què havia de fer la gent que volia col·laborar i participar com a col·lectiu o de forma individual, etc….
    Hi van participar més de 2.000 persones i més de 40 col·lectius de tot tipus (ecologistes, socials, escoles…).
    Marxuquera Verda també ha gestionat i coordinat els recursos aportats per diferents administracions. D’una banda, els treballs de Tragsa post-emergència, retirant elements perillosos, millorant barrancs o lluitant contra l’erosió. S’hi ha plantat més de 1.000 abres. També l’ajuda de 2’1 milions d’euros per a feines de restauració durant 2019-2020… L’Ajuntament també hi va injectar 38.000 € per als projectes que desenvolupava Marxuquera Verda i per a la contractació d’una empresa especialitzada que controlés els treballs que s’estaven realitzant sobre la superfície cremada.

L’any 2020 la FVMP va premiar Marxuquera Verda con al millor projecte de participació ciutadana del territori valencià.