La regidora del departament de Patrimoni Històric, Artístic i Cultural de l’Ajuntament de Gandia, Alícia Izquierdo, ha informat de l’inici de la segona fase dels treballs de restauració i eliminació de les humitats de l’interior, una vegada finalitzades les obres de reparació de les teulades i de les cúpules del cambril i de la capella del beat Andrés Hibernón.

Des d’anys enrere però sobre tot, a causa dels temporals Gloria i Filomena, les goteres, filtracions i les consegüents humitats estaven fent malbé un dels patrimonis més apreciats pels gandians. Les pluges torrencials de les borrasques Gloria i Filomena agreujaren les humitats dels murs i parets i l’aigua de les pluges es filtrava per les goteres fent malbé superfícies estructurals i deixant a la vista els escrostonaments que han fet saltar la pintura i decoracions de murs, capitells i altres elements. En una primera intervenció, l’any passat es va instal·lar una estructura metàl·lica a la part l’exterior del mur de la capella que dóna al solar contigu per tal de preservar mals majors deguts a les pluges.

“El conjunt de l’església de Sant Roc i especialment la capella és un dels bens patrimonials de la ciutat més apreciats pels ciutadans de tot Gandia i de la Safor. El seu valor ve donat, a més del sentiment religiós per haver acollit el cos del beat Andrés Hibernón, pel fet de ser un element arquitectònic de gran importància per a la història de l’art de la ciutat”, ha recordat l’historiador de l’art, Vicent Pellicer.  

La capella va ser construïda entre els anys 1791 i 1816 per Francesc Pechuán (1758-1819) formats a l’ombra de l’Acadèmia de Sant Carles de València. Pechuán es va decantar per una depuració del llenguatge neoclàssic per lo qual arriba a unes cotes de mínima expressió de l’ordenament arquitectònic, deslliurant-se de qualsevol referència a l’estil barroc que llavors encara feien servir alguns arquitectes. Les imatges de l’altar de la capella són obra de Vicent Reyes, escultor gandià i la pintura que tanca el nínxol del retaule, de Josep Vergara.

Les obres de construcció quedaren interrompudes per la Guerra del Francès i per la primera desamortització però, finalment, la capella va ser inaugurada l’any 1817.