El Centre d’ Interpretació Ambiental Aula Natura Marjal i el Centre d’Interpretació Paratge Natural Municipal Parpalló-Borrell tornen a obrir les seus portes al públic a partir del dijous 21 d’abril. De manera excepcional també comptaran amb un horari per a les vacances de Pasqua. Així ho han anunciat aquest matí la regidora de Gestió responsable del territori, Alícia Izquierdo, i el director general de Medi Natural, Daniel Muñoz.

L’horari habitual dels dos centres serà de dijous a diumenge de 9 h a 14 h a partir del 21 d’abril fins a final d’any. A més, tal i com ha indicat la regidora, després de la feina realitzada per a millorar-los, s’ha decidit incorporar un horari excepcional per a les vacances de Pasqua. «Sabem que són dies en els quals apeteix –si canvia el temps, que esperem que sí– tornar a gaudir dels espais naturals de la ciutat», ha afegit. Així doncs, Aula Natura romandrà oberta de 9 h 14 h de dilluns 11 d’abril a diumenge 17 i Parpalló-Borrell de dijous 14 a diumenge 17 amb el mateix horari.

Ambdós espais es poden visitar de manera gratuïta i per a tots els públics. Estan equipats amb informació sobre els paratges que els envolten i les rutes accessibles des d’aquestes localitzacions. «Hi ha panells informatius; una part d’exposició que explica en el cas del paratge del Parpalló Borrell la Cova del Parpalló; i en Aula Natura tota la zona dels Ullals o la Marjal», ha assenyalat. A banda, Izquierdo ha explicat que estan pensats com a punts de recepció en els quals la gent que acudisca a la muntanya pot parar a descansar una estona, esmorzar o emprar el servici de les instal·lacions.

Per la seua banda, el director general de Medi Natural ha informat sobre el dispositiu especial per a les vacances de la propera setmana. «És una temporada en què hi ha moltíssima afluència de gent i, per tant, s’establirà un operatiu especial en les zones amb més concentració com és la zona dels Ullals», ha informat. S’augmentarà la vigilància per part dels guardes rurals i es coordinarà un reforç per part de la Policia Local de Gandia. Aquests també s’ocuparan de controlar les zones d’aparcament i de la senyalització de l’entrada dels parcs.

Tot i l’ajuda dels serveis municipals, Muñoz ha advertit sobre la prohibició de realitzar foc del 13 al 26 d’abril en tot el territori valencià. Únicament s’habilitaran torradors que estiguen homologats si l’emergència es manté per sota del nivell 3. «En el cas de Gandia hi ha un al camp de futbol de Marxuquera. Es podrà utilitzar sempre i quan no hi haja emergència de nivell 3 o hi faça vent. Es pot consultar aquesta informació al 112 o als cartells col·locats pel terme municipal», ha indicat.

A més, el director general ha recordat que Pasqua és una època que coincideix en l’època de reproducció de tots els animals i, per tant, s’ha d’anar en compte de mantindre’s als camins marcats de les sendes. Especialment, ha destacat la zona de l’Auir en la qual s’ha aplicat enguany un projecte especial per a la reproducció dels corriols camanegres junt a la Diputació de València que controla els nius que estan greument amenaçats. «Esperem que la ciutadania gaudisca, però que complisca les normes bàsiques de comportament», ha conclòs.

Horari i informació dels centres d’Interpretació

– Horari Habitual: de dijous a diumenge de 9h a 14h. A partir del 21 d’abril.

-Horari especial de Pasqua (11 al 17 d’abril): de dilluns 11 a diumenge 17 obrirà Aula Natura de 9 h a 14 h. Parpalló-Borrell de dijous 14 a diumenge 17 en el mateix horari.

– Les visites guiades a altres espais patrimonials de Gandia com la Cova del Parpalló, el El Morabit de Marxuquera o el castell de Bairen es poden reservar i pagar a la web de Visit Gandia. A més, el programa de sendes urbanes de Gandia permet descarregar indicacions sobre les rutes, com ara la seua dificultat, modalitat, les seues adaptacions o la presencia de fonts al recorregut…