El diputat a les Corts, Vicent Marzà, i la regidora de Gestió del Territori, Alícia Izquierdo presenten la campanya de Compromís “Comencem pel sostre”, la seua aposta per un nou model energètic valencià just i sostenible, pròxim i que ajude a abaratir el preu de la llum.

El diputat a les Corts de Compromís, Vicent Marzà, ha estat aquest migdia a Gandia per tal de presentar, juntament la regidora de Gestió responsable del territori a l’Ajuntament, Alícia Izquierdo, la campanya «Comencem pel sostre», amb la qual la coalició aposta per canviar l’actual model energètic, que genera
l’energia lluny d’on es consumeix; perd molta en el transport i, al mateix temps, la seua generació es concentra només en una part del territori. “Front això defensem un nou model energètic valencià just, democràtic i sostenible, que ajude a abaratir el preu de la llum. En eixe sentit estem treballant en mesures que ja s’estan aplicant allà on Compromís governa». En el cas de la Safor estan els casos, per exemple, de Potries, que ha constituït la primera comunitat energètica local, a Ròtova o a Gandia.

«Ens hem de centrar en aquells llocs on hi ha una activitat humana i ja s’ha degradat el territori, com a les teulades: amb només el 40% dels terrats industrials i de cases del País valencià podríem cobrir més de 3 vegades el consum energètic de moltes de les famílies». L’ex conseller també ha assegurat que és especialment important fer servir els espais ja degradats que estan per construir, com són polígons industrials i zones urbanitzades, on s’hi poden posar les plaques i augmentar potencial de generació. «I en els llocs on no hi ha activitat agrícola o no estan protegits que es puguen planificar amb la participació del municipi i la ciutadania xicotetes plantes. És possible lluitar des d’ací contra el canvi climàtic i per això Compromís ho hem plantejat amb aquesta campanya i amb accions des de Conselleries i ajuntaments on governem”.
Un exemple seria el de Gandia que, amb una població al voltant de 75.000 habitants, només ocupant el 40 per cent dels terrats s’arribaria a abastir energèticament a una població de 96.700 persones. Com ha explicat Izquierdo, «és una xifra molt interessant que ja ens creiem com a Govern municipal» Cal recordar, per exemple, que a Gandia s’ha creat la primera comunitat energètica industrial al polígon Alcodar, impulsada per FAES, però on l’Ajuntament també va a participar i de la qual els barris veïns podran
beneficiar-se. També s’hi ha iniciat la instal·lació de plaques solars en edificis públics municipals i als educatius, ja que tots els nous o que s’estan rehabilitant en tindran, així com comercials i industrials de planta nova…. A més, en la darrera modificació de l’ordenança fiscal de l’Ajuntament va a bonificar fins a un 90 per cent la instal·lació de plaques en habitatges particulars.

“Estes xicotetes accions faran possible eixa transició, no energètica, sinó transició ambiental justa, perquè des de Compromís defensem que les ciutats siguen les responsables de la implantació d’aquesta energia i que puguen auto-abastir-se. I perquè també el territori que puga implantar micro-plantes no ho facen a costa de depredar el territori o els municipis menuts a costa de les grans ciutats, com ja ens ha passat en el passat, com en el cas de les plantes de tractament de fem…“, ha conclòs la regidora.

Com a novetat, mitjançant la pàgina web de la campanya «Comencem pel sostre» ( https://comencempelsostre.com/ ), la ciutadania pot calcular l’energia que es pot generar a les teulades del seu municipi.