– L’atenció a la salut mental és una de les prioritats del programa electoral de la candidatura unitària d’esquerres, amb especial atenció a la gent jove i més vulnerable.

– La figura municipal del psicòleg comunitari vol previndre els problemes de salut mental, detectar les malalties, amb atenció personal i de la ma de col·lectius joves, esportius o associacions dels barris. Per orientar i derivar, quan es detecta, als diferents recursos que existeixen per tractar-la.

– A més, s’oferiran programes municipals de suport psicosocial, centrats especialment en les persones joves o cuidadores de dependents, com a sectors més afectats.

– Alícia Izquierdo: «Quadres de depressió, ansietat, que poden derivar en malalties més importants, quan no la mort. Una nova realitat, que el sistema sanitari encara no pot abastir. Per això, pensem que cal incrementar els recursos sociosanitaris i des dels ajuntaments podem donar suport i millorar l’atenció precoç amb professionals».

Gandia, 4 de maig de 2023. La vicealcaldessa i candidata de Més Gandia a l’Alcaldia de Gandia, Alícia Izquierdo, acompanyada dels núm. 3 i 9 de la candidatura unitària d’esquerres, Nahuel González i Ausiàs Galbis, respectivament, han presentat una de les propostes més destacades de la coalició en el àmbit de la prevenció de la salut mental, la creació de la figura del psicòleg comunitari en els centres cívics i socials dels barris…

Com ha explicat Izquierdo, l’escenari per a la roda de premsa ha estat la plaça de les Xocolateres, on està el Centre Cívic i Associatiu «Joan Climent» i molts habitatges de l’antic «Simancas», on hi viu gent jove, hi ha habitatges públics… «Volem plantejar una nova proposta vinculada a un problema que en els últims temps s’ha fet més palès o més públic i que s’ha incrementat com a conseqüència de la pandèmia; parlem de la salut mental que està augmentant moltíssim, també els suïcidis derivats, sobretot entre els joves. O molt associada a la lgtbifòbia, el ciberassetjament… I també entre la gent gran, amb la soledat no desitjada… En definitiva, quadres de depressió, ansietat, que poden derivar en malalties més importants, quan no la mort. Una nova realitat, que el sistema sanitari encara no pot abastir. Per això, pensem que cal incrementar els recursos sociosanitaris i des dels ajuntaments podem donar suport i millorar l’atenció precoç amb professionals».

«Tenim com una prioritat la preocupació per la salut mental i la importància del treball comunitari amb les persones mes vulnerables. I per això la proposta és la creació d’una figura municipal de psicòleg comunitari, que previnga els problemes de salut mentals, sobretot entre la població més jove; poder treballar amb els col·lectius i associacions dels barris, per orientar i derivar, quan es detecta la malaltia, als diferents recursos que existeixen a les administracions o altres associacions, ja que hi ha xarxes comunitàries per poder treballar-la». González ha recordat que la proposta, com totes les del programa de Més Gandia, s’han treballat amb professionals de l’àrea. En este cas de la salut comunitària.

La candidatura d’esquerres oferirà programes municipals de suport psicosocial, centrats especialment en les persones joves o cuidadores de dependents, com a sectors més afectats.

Política transversal de benestar físic i emocional

Altra proposta de Més Gandia és l’impuls d’una política transversal de promoció i prevenció en matèria de salut des de totes les àrees municipals, atenent a factors com la qualitat de l’aire, els espais saludables, el benestar emocional, les infraestructures esportives, el foment de l’activitat física o la prevenció de conductes addictives.

Alimentació i vida saludable

Més Gandia es compromet a fomentar l’alimentació i la vida saludable com a element de promoció de la salut, la prevenció i l’abordament de malalties en col·laboració amb la xarxa d’atenció primària. Realitzant campanyes de sensibilització i conscienciació tant en allò referent al foment de l’activitat física i l’alimentació, com en la prevenció de les addiccions com la ludopatia o les drogodependències, amb especial èmfasi en la població jove i adolescent.