Gandia obrirà els patis de sis escoles durant les vesprades, de 17.00 a 19.00 h, per al joc, les activitats d’oci saludable i, de 19.00 h a 21.00 h, per a l’ús per part dels clubs esportius. Era un compromís amb la ciutadania, que va quedar reflectit en l’acord de Govern, i a partir de dilluns serà una realitat. Ho anunciat aquest matí, l’alcalde José Manuel Prieto, acompanyat pels regidors d’Educació i Esports, Esther Sapena i Jesús Naveiro, respectivament, durant la visita al Ceip Sant Francesc de Borja, un dels sis espais escolars que obriran de forma alterna, en aquest cas gairebé tota la setmana, de dilluns a dijous. Per la seua banda, dimarts i dijous estarà disponible a la comunitat del barri i els clubs esportius el Ceip Mondúver; dimecres, el Ceip Cervantes, i divendres, els Ceip Joan Martorell, Botànic Cavanilles i Joan XXIII.
«Pensem que els xiquets han de tindre espais on poder jugar i conviure de forma segura; els clubs i els esportistes han de poder gaudir també d’altres instal·lacions esportives complementàries. I així serà a partir del dilluns pròxim. Començarem amb dos aproximadament cada dia i la idea és arribar a tots els centres, de manera que tots els xiquets tinguen la referència d’un pati obert al seu barri», ha assegurat l’Alcalde.
Per a garantir l’oci segur i les activitats controlades, l’Ajuntament, dins d’un pla d’ocupació, ha contractat tres conserges, que s’encarregaran d’obrir i tancar.
Per la seua banda, la regidora d’Educació ha explicat que el seu departament ve treballant des de fa mesos en la iniciativa, en col·laboració amb l’edil d’Esports i «conjuntament amb les direccions dels centres, l’Ampa… Perquè per a que siga un èxit era imprescindible que totes i tots ens ho creguérem i anàrem de la ma. Hem atès totes les demandes dels claustres i dels consells escolars, com en el cas de la contractació de conserges, però també garantint que les instal·lacions és netejaran abans i després de ser usades».
Sapena ha destacat l’objectiu complementari que els patis es convertisquen en llocs d’acompanyament de les famílies, de trobada de la gent que viu al barri, per augmentar la cohesió social. I ha insistit en que els patis actuaran com a parcs, però en realitat són centres educatius, per la qual cosa s’ha d’acudir amb algun adult, que serà el responsable del benestar dels xiquets i de les xiquetes. També cal responsabilitzar-se en la cura i el manteniment i «recordar que són espais sense fum i que no poden entrar-hi animals». Són alguns dels consells que el departament d’Educació ha indicat en un full informatiu que es repartirà entre els usuaris potencials. «A més, dins del patis s’hi realitzaran activitats lúdiques, amb monitors i monitores, que conviuran am el joc lliure».
Finalment, l’edil d’Esports ha reconegut que, degut a la gran demanda d’ús d’instal·lacions esportives, la iniciativa «és un oxigen i permet la pràctica d’esports com bàsquet, volei, handbol, que es poden fer en les pistes de les escoles… O en el cas de la rítmica, que ha començat ja al gimnàs del Botànic Cavanilles… És un exemple més de l’aposta de Gandia per la vida saludable», ha conclòs.