La primera tinenta d’Alcaldia i regidora de Patrimoni Cultural, Alícia Izquierdo; els organitzadors, Miquel Faus i Frederic Aparisi, tots dos membre del departament d’història medieval de la UV, i el president de la Mancomunitat de la Safor, Salvador Femenia, han presentat hui el primer Aplec d’Història Medieval de la Safor.


Es tracta d’una trobada científica, que acollirà el Museu Arqueològic de Gandia (MAGa) els dies 26 i 27 de gener, de més d’una 15 investigadors i investigadores de la comarca, majoritàriament joves, que han posat la mirada sobre la Safor per fer d’ella l’observatori de les seues recerques. La iniciativa ja es duu a terme en altres llocs com la Vall d’Albaida o la Ribera. Cal explicar que, en aquest cas, el cicle està especialitzat en el període medieval perquè els organitzadors, experts en la matèria, així ho han considerat.


«La idea és que es consolide i que, a partir d’ara, cada edició siga en un lloc diferent de la Safor», ha comentat Izquierdo. Com a capital de la comarca, enguany Gandia ha assumit el repte de ser la seu del projecte gràcies a l’ajuda del director del MAGa, Joan Negre, que ha sigut el secretari local i coorganitzador de la primera edició, i a la col·laboració de la Mancomunitat de Municipis de la Safor.


El programa començarà d’ací dos divendres amb l’obertura institucional a les 11 hores i la conferència inaugural “Seqüeles de les Germanies. Valldigna i el forn de Carcaixent.”, que es farà a les 11.30 hores i estarà impartida per l’historiador i escriptor Ferran Garcia-Oliver.


La primera sessió del dia, que començarà a les 12.30 hores, estarà moderada pel doctor i historiador Ferrán Esquilache i comptarà amb la participació de Joan Negre i l’arqueòleg Miquel Roselló, els quals hi parlaran sobre les intervencions més recents que s’han fet als castells de la Safor.


A les 16 hores hi haurà un segon col·loqui sobre la població rural i la producció agrària en l’època andalusina. En aquest cas, moderarà Joan Negre i participaran Ferran Esquilache, l’historiador Emili Moscardó i l’arqueòleg i historiador Miquel Signes.


A les 18 hores arrancarà la tercera i última sessió del dia, en la qual els arqueòlegs Noemí Daniel i Toni el Verger Dos Santos, i l’historiador Miguel Robledillo, parlaran sobre els límits del territori medieval amb l’ajuda del moderador Miquel Signes.


El dissabte 27 començarà a les 9.30 hores amb la ponència sobre les armes dels cavallers que moderarà Frederic Aparisi Romero i duran a terme els historiadors José Luis Pastor Zapata, Luis Galán i Miquel Faus.


A les 11.30 hores arribarà la segona sessió, dedicada a la paraula i la música escrita i moderada per Miquel Faus, que dirigirà a la doctora en Història Medieval Sandra Bernabeu; el musicòleg Ferran Escrivà; el doctor en Història de la Cultura Escrita, Alfred García, i la filòloga Blanca García.


Finalment, José Luis Pastor Zapata moderarà la sessió dedicada a les dones a la Safor medieval, que començarà a les 16 hores i comptarà amb la participació de Frederic Aparisi i la historiadora medieval Marta Morant. Després d’aquest col·loqui, vindran les conclusions i el tancament del cicle, que tindrà lloc a les 17.30 hores.


Totes les xarrades estaran obertes al públic i les persones interessades en assistir poden consultar el programa complet a les xarxes socials del MAGa i de l’Ajuntament de Gandia. «Hem volgut que fora gratuït perquè el públic general, no acadèmic, puga acudir i conéixer què està passant dins del sector. Tanmateix, això no deixa de ser una reunió científica en la qual tot es comunicarà d’una forma molt rigorosa», ha assenyalat Faus.


Finalment, Femenia ha assegurat que la Mancomunitat sempre donarà el seu suport a tot allò que siga «difondre la cultura i el patrimoni de la comarca», i ha convidat totes les persones de la Safor a descobrir aquesta iniciativa.