Davant la visita aquest migdia dels Reis espanyols, des del Grup municipal de Compromís Més Gandia volem manifestar que no estarem presents i no participarem dels actes i fastos públics (amb tints berlanguians), organitzats per l’Ajuntament de Gandia per a retre’ls honors i sufragats amb diners de totes i tots.

En primer lloc, perquè creiem en una ciutadania amb els mateixos drets i oportunitats. En conseqüència, no som súbdits de ningú; la monarquia és una institució caduca, anacrònica i hereva del franquisme, incompatible amb principis democràtics essencials. Considerem que el rei i la monarquia, que no són triats democràticament, han de deixar d’exercir la seua tutela sobre la ciutadania i sobre els governs i parlaments que sí que ho són. Només així es podrà avançar en llibertat i en democràcia.

La República és per a nosaltres, un objectiu a assolir. Per tant, rebutgem qualsevol expressió monàrquica que limite les llibertats del nostre poble. Un sistema republicà és per definició, més coherent amb els principis democràtics i de sobirania nacional.

D’altra banda, la nostra portaveu, Alícia Izquierdo sí assistirà a l’acte de lliurament dels Premis Estatals d’Investigació 2024, convidada pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, que és qui organitza els guardons. Pensem que, precisament, el que garanteix la igualtat d’oportunitats en un Estat democràtic avançat és l’esforç i la inversió de les administracions públiques en educació, investigació o cultura.