El Plenari de l’Ajuntament de Gandia celebrat aquest matí ha aprovat, amb els vots favorables del Govern local (PSPV-PSOE i Compromís més Gandia) i l’abstenció dels grups de l’oposició (PP i VOX), modificar el Pla d’Ajust, un tràmit que permetrà incrementar les inversions en la ciutat. Concretament, s’ha aprovat sol·licitar al Ministeri d’Hisenda l’adhesió a la modificació de les condicions financeres de les operacions formalitzades amb el Fons de Finançament de les Entitats Locals (EELL). Prèviament també s’ha aprovat, amb el mateix resultat de votació, la modificació de les condicions financeres dels préstecs, amb ampliació del termini fins a octubre de 2050.

 

Cal recordar que recentment l’alcalde, José Manuel Prieto, acompanyat de la primera tinenta d’alcaldia, Alícia Izquierdo, i el regidor d’Economia i Hisenda, Salvador Gregori, ja van anunciar que el Ministeri d’Hisenda havia acceptat la proposta presentada per Gandia per flexibilitzar el Pla d’Ajust. De fet, la mesura s’ha convertit en un dels mecanismes que ha aprovat el Govern Central per donar oxigen econòmic als 13 ajuntaments d’Espanya que, com Gandia, es troben amb una situació financera sanejada, però que encara tenen un alt nivell de deute.

 

L’alcalde ha assegurat que «la ciutadania va a beneficiar-se clarament d’aquest nou pla, perquè anem a poder millorar el transport públic, podrem injectar diners, que d’altra manera no tenien cabuda en els pressupostos. També podrem invertir més en els barris i en les urbanitzacions que ho necessiten. Podrem actuar en dotacions i vies públiques o prestar serveis d’una forma més eficaç; invertir ens instal·lacions esportives d’una manera més immediata… I tot el món entendrà que eixes i moltes més són prioritats que la ciutat ve reclamant i necessitant. Però que són compatibles amb continuar tornant el deute i fent els deures. Si seguim mantenint l’ordre econòmic, tindrem més disponibilitat d’inversió».

 

Per a Alícia Izquierdo, el poder modificar les condicions financeres «és perquè estem fent les coses molt bé des de fa 9 anys, el que ens permetrà continuar garantint una prestació de serveis de forma adequada a la ciutadania i la possibilitat d’ampliar les grans contractes, per exemple.. També un major esforç inversor, amb l’ajuda d’altres administracions, per a continuar generant oportunitats i creant ocupació. Però des de la responsabilitat, l’austeritat i l’eficàcia en la gestió, que són els paràmetres que ens han dut fins ací».

 

Per la seua banda, Salvador Gregori ha destacat que hui és un dia d’alleujament, d’esperança i d’alegria per a Gandia, «perquè tenim un pla d’ajust molt més lleuger. Però en eixe escenari que hui comencem no es poden perdre les qualitats que ens caracteritzen: el rigor, la serietat i la sobrietat en la gestió dels recursos públic. Ni governs passats ho haurien d’haver oblidat, com els governs futurs haurien de tindre-ho present. S’obri un nou i pràcticament definitiu horitzó d’il·lusions; aprofitem-lo i l’esforç haurà valgut la pena», ha conclòs.