Els econacionalistes volen que el Ministeri d’Afers Exteriors intervinga per aconseguir una prompta i justa solució a la situació d’Aminatou Haidar, que li permeta tornar al seu país, el Sàhara, amb total seguretat que no patirà cap tipus de represàlia.
Demanen al Govern d’Espanya que prenga part activa en la resolució del conflicte que pateix el poble sahrauí, arran de l’inconclús procés de descolonització iniciat en 1975, i que, com a obligació ètica envers aquell poble, lidere la diplomàcia internacional per fer complir les resolucions de l’ONU… JOSEP MIQUEL MOYA: “La causa d’Aminatou, la causa del poble sahrauí, demana de la complicitat de tots perquè és una vulneració dels drets humans individuals i col·lectius i dels drets dels pobles, reconeguts tots dos per l’ONU, i davant dels quals la ciutadania de Gandia, representada pels partits polítics presents a l’Ajuntament, ha de prendre part activa”.
MOCIÓ BLOC-VERDS:
Facund Puig Muñoz i Josep Miquel Moya Torres, regidors del Grup Municipal BLOC-Verds a l’Ajuntament de Gandia, presenten al Ple de l’Ajuntament per a la seua consideració la següent MOCIÓ Des del passat 13 de novembre, Aminatou Haidar es troba en vaga de fam a l’aeroport de Lanzarote, per demanar que li siga permesa la seua entrada al Sàhara, després que el govern marroquí l’expulsara de El Aaiún i li retinguera el passaport. Aminatou Haidar és una activista dels drets humans, concretament dels del seu poble, el sahrauí, i fou coneguda pels seus empresonaments: del 1986 al 1991, després de participar en una manifestació arran d’una visita de membres de l’ONU al Sàhara Occidental, i en 2005, on fou torturada a l’anomenada “presó negra” de El Aaiún. El seu procés fou denunciat per Amnistia Internacional, que reconeix Aminatou com a “empresonada de consciència”, i pel Parlament Europeu, que va aprovar una resolució demanant el seu alliberament i condemnant el govern marroquí. Aminatou Haidar ha estat guardonada per la Fundació Robert Kennedy i ha rebut el Premi als Drets Humans Juan Maria Bandrés de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (2006) o, més recentment, el Premi al Coratge Civil de la Fundació Train del sindicat suec SAC, estant, fins i tot, proposada per al Premi Sajarov a proposta del Parlament Europeu o nominada al Premi Nobel de la Pau a proposta d’Amnistia Internacional. Hui, Aminatou manté una vaga de fam contra els governs marroquí (que li denega l’entrada al seu país) i espanyol (que no li permet l’entrada per no comptar amb passaport). Però més que una protesta contra la seua situació personal, és una passa més en la demanda d’una resolució justa del problema del poble sahrauí, que malviu des de fa més de 30 anys als campaments de refugiats del Tinduf, davant la passivitat internacional i, ben especialment, de l’estat espanyol, baix el protectorat del qual encara es troben legalment, i que pateix la repressió del Regne de Marroc als territoris ocupats per l’anomenada “Marxa Verda”quan van ser abandonats per Espanya. La causa d’Aminatou, la causa del poble sahrauí, demana de la complicitat de tots perquè és una vulneració dels drets humans individuals i col·lectius i dels drets dels pobles, reconeguts tots dos per l’ONU, i davant dels quals la ciutadania de Gandia, representada pels partits polítics presents a l’Ajuntament, ha de prendre part activa.
Per tot això, demanem que s’adopten els següents ACORDS
1.- L’Ajuntament de Gandia demana al Ministeri d’Afers Exteriors que intervinga per aconseguir una prompta i justa solució a la situació d’Aminatou Haidar, que li permeta tornar al seu país, el Sàhara, amb total seguretat que no patirà cap tipus de represàlia.
2.- L’Ajuntament de Gandia demana, així mateix, al Govern d’Espanya que prenga part activa en la resolució del conflicte que pateix el poble sahrauí, arran del inconclús procés de descolonització iniciat en 1975, i que, com a obligació ètica envers aquell poble, lidere la diplomàcia internacional per fer complir les resolucions de l’ONU que establien la convocatòria d’un referèndum per a l’autodeterminació d’entre els antics habitants del Sàhara i els seus descendents.
3.- L’Ajuntament de Gandia demana, també, al Govern d’Espanya que introduïsca la qüestió sahrauí en les seues converses amb el govern marroquí i que li manifeste la seua més enèrgica condemna per la brutal repressió existent al Sàhara Occidental, així com el seu desig de que s’alliberen els empresonats polítics sahrauís que no hagen comés cap delicte de sang.
4.- Fer arribar els presents acords al Ministeri d’Afers Exteriors del Govern espanyol i a la Federació del País Valencià d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí.
Gandia, 30 de novembre de 2009
Facund Puig Muñoz Josep Miquel Moya Torres
SR. ALCALDE-PRESIDENT DE L’AJUNTAMENT DE GANDIA