Es tracta d’un edifici amb elements constructius del segle XV, i fins i tot anteriors (podria ser una mesquita musulmana), que es troba en un estat de conservació molt lamentable.
Els econacionalistes volen que s’incloga en l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià i s’establisca “què s’entén per entorn de protecció quan es parla de l’ermita i de l’alqueria”.
Sol·liciten que es compre als seus actuals propietaris i si no es possible “que l’Ajuntament faça complir el que preveu l’article 133 del PGOU de Gandia i obligue els propietaris a respectar, restaurar i mantenir l’edifici en condicions adequades”.
FACUND PUIG:
L’objectiu de la roda de premsa és donar a conéixer la moció que ha presentat el Bloc-Verds per a ser inclosa en el pròxim plenari sobre l’ermita de Sant Vicent.
L’ermita de Sant Vicent és un edifici amb elements constructius que tenen el seu origen en el segle XV, i fins i tot anteriors, (es parla que en el seu origen seria una mesquita musulmana), que es troba en un estat de conservació molt lamentable. L’ermita, que fins fa uns cinquanta anys era utilitzada com a lloc de culte, ara presenta un estat de degradació absoluta. El sostre està ple de forats i clevills i hi ha perill que s’enfonse.
Part de la façana se n’anirà a terra si no s’hi posa remei. L’interior està ple de runa. L’edifici necessita ser restaurat de manera urgent. Amb caràcter previ caldrà iniciar estudis historiogràfics, arqueològics i arquitectònics que permeten un coneixement més exhaustiu i rigoròs del passat de la construcció i de l’entorn. L’ermita forma part d’una antiga alqueria musulmana, part de les construccions de la qual encara es conserven. A més a més, està situada en un jaciment arqueològic, al costat d’una necròpolis musulmana excavada fa uns anys.
La protecció a què té dret l’edifici està emparada d’una banda per la Llei de Patrimoni Cultural Valencià, que preveu que totes les construccions religioses anteriors a 1940 siguen declarades Bé de Rellevància Local. I de l’altra, pel PGOU de Gandia, que de manera explícita, en el seu article 133, declara la protecció de l’ermita de Sant Vicent i del seu entorn. El propi Pla General, en eixe article 133, establix 4 principis que, si es compliren, resoldrien de manera totalment satisfactòria l’estat ruïnós de l’ermita:
1.- L’obligació dels propietaris de mantenir-la en condicions de seguretat, salubritat i ornat òptimes.
2.- La prohibició dels propietaris de realitzar obres que trenquen l’harmonia de l’espai on subica.
3.- La potenciació de les obres de conservació, consolidació i restauració.
4.- L’establiment d’ajudes públiques per a la seua conservació i rehabilitació.
És per tot el que hem exposat que, amb esta moció sol·licitem al Ple de l’ajuntament:
1.- Que declare l’alqueria i l’ermita de Sant Vicent Bé de Rellevància Local i demane que s’incloguen en l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià.
2.- Establisca què s’entén per entorn de protecció quan es parla de l’ermita i de l’alqueria.
3.- Compre l’ermita als seus actuals propietaris.
4.- Si no es possible comprar-la, que faça complir el que preveu l’article 133 del PGOU de Gandia i obligue els propietaris a respectar, restaurar i mantenir l’edifici en condicions adequades.