Per a Compromís els atacs continuats de Torró contra l’arbrat de la ciutat posen de manifest el poc valor que el PP atorga al medi ambient.
El parc del Clot de la Mota compta amb un gran espai destinat al bosc mediterrani, de gran bellesa, un carrascar mixt amb garroferes i pins, millorable des del punt de vista de la jardineria, però és un espai que alberga passejos, esportistes, reunions d’amics/gues, veïnat, etc… I millora enormement la qualitat de vida del veïnat i augmenta el valor dels pisos dels voltants.
JOSEP MIQUEL MOYA: “El respecte a la natura és un pilar fonamental de la nostra política i ho hem demostrat sempre que hem governat”.
Gandia, 13 de juny de 2012.- En primer lloc, Compromís recorda que els parcs urbans tenen un clar objectiu per acollir a les persones en el seu temps de descans. En un territori on l’estiu és abrasiu i llarg, els parcs urbans han de ser precisament el més boscosos i arbrats possibles i principalment generadors d’ombra. “Això els fa més acollidors i molt més oberts i vius . I no tot el contrari: Eliminar arbrat dels parcs tal com ha fet el govern Torró des de que va arribar a l’ajuntament (a l’igual que va fer també el govern d’Orengo-Mut) disminueix els espais d’ombra i per tant de reunió, de criança i d’ús públic.”
Per al portaveu del BLOC-Verds: Compromís, aquesta decisió és també una falta de respecte a l’equip de professionals que treballen al departament de parcs i jardins de l’Ajuntament de Gandia. “L’aparició d’un assessor extern “paisatgista” és “una falta d’ètica i de respecte i un menyspreu al treball i el coneixement dels tècnics municipals que han estat fins ara els principals dissenyadors d’aquests espais i que han augmentat enormement les zones verdes de Gandia els darrers 30 anys”.
Segons Josep Miquel Moya, el PGOU determina quins espais estan planificats per tal d’acollir zones verdes. Per tant, ocupar aquests espais amb infraestructures, per molt que siguen d’ús públic, és incomplir el PGOU i desvirtuar totalment el sentit dels parcs i jardins. “Aquesta ha estat una recurrència des de l’arribada de Torró a Gandia i no fa més que copiar exactament el model aplicat per Mut, que ja va ocupar espais vitals com ara el Parc de les Esclaves, el parc d’Ausiàs March, el Parc Joan Fuster o el jardí d’enfront de l’Alqueria de Laborde. Ara, Torró, copia aquest model ocupant enormement el parc del Clot de la Mota.”
Per a Compromís, el respecte i la defensa de la natura “és un pilar fonamental de la nostra política i ho hem demostrat sempre que hem governat. És per això, que hem promogut, potenciat, planificat i executat, sempre que hem governat, la creació de parcs i espais verds, l’abastiment d’arbrat per la ciutat i la conservació d’espais desolats en espais arbrats.”
Per als econacionalistes, els continus atacs de Torró contra l’arbrat de la ciutat posen de manifest el poc valor que el PP atorga al medi ambient local. A més a més, asseguren que l’alcalde manifesta un enorme desconeixement d’aquestos temes, “tant ell com el seu equip d’assessors”, doncs denuncien el fet d’haver plantat arbrat autòcton (garroferes, oliveres, carrasques, pins, lledoners…) com una cosa errònia i promulguen la seua eliminació. “La ignorància i la vanitat són una combinació molt perillosa en mans d’un governant: la vegetació autòctona és la que millor respon a la climatologia mediterrània, la que menys aigua consumeix, la que estèticament està més integrada.”
D’altra banda, lamenten també la falta de cultura democràtica i de respecte cap a la ciutadania d’aquest govern, “que no és capaç de convocar els instruments de participació social ambientals per tal de parlar d’aquests temes abans de realitzar accions.” Així, un any després de la constitució d’aquest govern i després d’insistents peticions per part de la societat i dels partits polítics continua sense convocar-se el Consell de l’Arbratge Municipal de la ciutat. Igualment el Fòrum 21 de Gandia ha estat informat a posteriori o no ha estat consultat sobre totes les accions que s’han realitzat durant aquest any.
Per a Compromís és vital la plantació d’arbrat caducifoli que millora enormement el paisatge de la ciutat, ja que possibilita canvi de colors intensos a la tardor, però sobretot genera grans ombres a l’estiu i permet que passe la llum i per tant la calor en hivern. “Si això al senyor Torró li genera un mal aspecte de la ciutat durant l’hivern, és perquè subjectivament no li agrada el paisatge d’hivern, i això no té res a veure amb la gestió dels parcs i dels jardins, és la seua opinió i res més.”
Donen la benvinguda a totes les actuacions als jardins, sempre i quan estiguen destinades a augmentar l’arbrat, la vegetació i els espais verds, perquè són molt escasses les partides pressupostàries municipals destinades a actuacions ambientals. “Ara bé, utilitzar diners per minvar aquests espais i, a més, dir que són actuacions ambientals és una falta de respecte a la veritat i a la ciutadania.”
Compromís per Gandia considera que el parc del Clot de la Mota, compta amb un gran espai destinat al bosc mediterrani, de gran bellesa, un carrascar mixt amb garroferes i pins, que si ben bé podria ser millorat des del punt de vista de la jardineria, és un espai que alberga passejos, esportistes, reunions d’amics/gues i veïnat, millora enormement la vida del veïnatge i augmenta el valor dels pisos dels voltants. “Per tant, les actuacions en tot cas haurien d’anar dirigides a ampliar el parc, tancant el carrer que creua el parc actualment, reconvertint-lo en un passeig que connectés amb el passeig de la Rosa dels Vents.”