– Xavi Ródenas: “el control de mosquits és una prioritat per a aquest govern… duent-se a terme des del primer any de govern una estratègia, una planificació i destinant un pressupost específic per a aquestes campanyes. Ja l’any passat es va celebrar a Gandia el congrés estatal sobre el mosquit tigre”. “Agrair la paciència de la ciutadania, que ha sabut entendre aquesta situació, una situació nova que no s’havia donat abans”.
– Des del departament de Sanitat de l’Ajuntament de Gandia i seguint les recomanacions del Centre de Salut Pública, s’han adoptat les mesures necessàries per a evitar la proliferació del mosquit tigre en el terme municipal.
– A més de la campanya de conscienciació a la ciutadania, des de fa mesos l’empresa contractista, Ctl, també realitza tasques de vigilància i tractaments preventius i de control front el mosquit tigre als llocs públics.
La regidora de Sanitat, Liduvina Gil, el regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavi Ródenas i el Gerent de Ctl, Quino Bernabeu, han presentat aquest matí en roda de premsa la campanya contra el mosquit tigre que l’Ajuntament duu a terme per tercer any consecutiu.
Xavi Ródenas ha destacat que “el control de mosquits és una prioritat per a aquest govern, que és molt conscient del sofriment que suposa per a tota la ciutadania, duent-se a terme des del primer any de govern una estratègia, una planificació i destinant un pressupost específic per a aquestes campanyes. Ja l’any passat es va celebrar a Gandia el congrés estatal sobre el mosquit tigre. Evidentment, és un problema complicat d’abordar, i que les mesures no són eficaces al cent per cent, però que els resultats des que es va començar fa tres anys amb aquestes campanyes són molt bons”. I ha aprofitat per a “agrair la paciència de la ciutadania, que ha sabut entendre aquesta situació, una situació nova que no s’havia donat abans. També vull demanar disculpes a aquell que s’haja pogut sentir malament. Des de l’ajuntament s’estan posant tots els recursos i esforços per a pal·liar aquest problema, que sabem ha sigut molt dramàtic per a molta gent. Enguany i amb l’experiència dels tres anys anteriors, es va començar fa un parell de mesos a instal·lar els paranys de control, i ara començaran els tractaments puntuals en les zones que estan sent més afectades per aquest insecte”. El regidor també ha donat les gràcies a la regidora de Sanitat, Liduvina Gil, per la seua intermediació fonamental entre Salut Pública, els hospitals i l’àrea de medi ambient.
Per la seua banda, Liduvina Gil ha informat que “el Departament de Sanitat, seguint les recomanacions del Centre de salut Pública, hem traslladat des de fa tres anys a la ciutadania, una sèrie de mesures per tal d’evitar la proliferació del mosquit tigre en el terme municipal. Les mesures preventives en la llar estan orientades a evitar el creixement del mosquit tigre especialment en aigües estancades o en llocs humits. Enguany la climatologia ha retardat la seua aparició ja que la calor i la pluja són el brou de cultiu per a les larves del mosquit”.
La regidora també ha fet una crida a la col·laboració ciutadana perquè no augmenten les poblacions del mosquit tigre en el terme municipal. Així, recomanen les següents mesures preventives:
- Eliminar recipients d’aigua de les plantes i de qualsevol recipient que puga contenir aigua en qualsevol grandària, ja siguen bidons, plats, etc.
- Evitar regar a l’excés els jardins particulars i evitar que l’aigua s’acumule en les plantes i espais dels troncs, ja que poden ser un lloc ideal perquè dipositen els seus ous i es reproduïsquen les larves.
Finalment, Bernabeu ha destacat la importància de la lluita contra el mosquit tigre donada la seua especial característica de ser un insecte vector, és a dir que pot ser transmissor de malalties com el Zika i el Chikungunya.
El procediment per al control de mosquits en les àrees públiques consisteix, primer a detectar les poblacions de mosquits, açò es fa a través de la col·locació d’uns paranys on posaran els ous, així detectar quin tipus de mosquit habita, quines zones, i en cas que la detecció siga positiva, es procedirà a tractar, en un radi d’uns 150 metres la zona, que inclourà els embornals, fonts, basses i zones enjardinades del casc urbà i zones periurbanes.