– El programa d’educació ambiental municipal basat en la cura i l’estudi de quatre arbres autòctons durant dos cursos escolars (de març a febrer), per l’alumnat de tercer i quart de primària, celebra el seu desè aniversari.

– Durant aquest temps, hi han participat 18 col·legis (5 han repetit cada any: Francesc de Borja, Les Foies, Carmelites, Joan XXIII i Abat Solà). I l’han desenvolupat 5 corporacions diferents.

– En aquesta edició participen 13 centres, 27 aules amb 578 alumnes i s’hi ha repartit 108 arbres: garrofers, carrasques, pins i lledoners de 2 anys d’edat. Com a novetat, s’hi ha introduït a l’aula la “Caixa d’experiències”, amb diferent material didàctic, per a realitzar activitats cada mes, construir el racó de l’arbre, etc… El projecte finalitza amb una plantació escolar.

Arbres a l’Aula és un projecte d’educació ambiental municipal organitzat per l’àrea de de Gestió Responsable del Territori, amb la col·laboració del departament de Polítiques Educatives, basat en la cura i l’estudi de quatre arbres autòctons: el pi, la carrasca, el lledoner i el garrofer. Els grups participants reben al centre exemplars d’arbres xicotets i material específic per guiar-ne l’estudi. A partir del treball dels arbres es tracten continguts i procediments de totes les àrees curriculars. El treball es realitza bàsicament a l’aula amb eixides puntuals al medi. Va dirigit a l’alumnat i mes de Cicle Mitjà de Primària de totes les escoles públiques i concertades de Gandia. La seua durada es de març a febrer, agafant per tant dos cursos escolars. S’hi comença a 3r i s’acaba a 4rt.

Els objectius del projecte són:

– Fomentar actituds d’estima i respecte cap a la natura

– Despertar la curiositat dels xiquets per conèixer el seu entorn

– Convertir l’estudi de l’arbre en un eix transversal que es treballe des de diferents matèries

– Conèixer les característiques principals d’alguns dels nostres arbres més representatius

– Oferir un complement al treball a les aules

– Dotar de rellevància la celebració del Dia de l’Arbre

 

Treball a l’aula

La classe té cura dels arbres. Acordem un dia al mes per realitzar les observacions que es plantegen a les experiències. El mestre decideix en quin moment treballar les activitats d’investigació que li interessen. Periòdicament l’equip del projecte visita les classes per veure i comentar amb l’alumnat l’evolució dels arbres, resoldre dubtes, portar material… A més, durant l’any que dura el projecte cada centre pot demanar una eixida al medi per observar els exemplars adults dels arbres que tenen a classe. El mes de febrer del segon curs, l’equip del projecte organitza la plantada dels arbres de totes les escoles participants a una zona prèviament acordada amb l’Ajuntament. I, finalment, hi ha una festa fi de curs com la que es va celebrar diumenge passat al Parc d’Ausiàs March, on es reconeix el treball de l’alumnat. Precisament, les cinc escoles que més han participat en el projecte al llarg del seus 10 anys d’història: Francesc de Borja, Les Foies, Carmelites, Joan XXIII i Abat Solà,  van rebre com a premi un viatge a l’Oceanogràfic a la tardor per al curs de tercer de primària que actualment està fent “Arbres a l’aula”.

 

10 aniversari

Com ha explicat el regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavi Ródenas, al llarg dels 10 anys d’història el programa ha anat evolucionant, també amb les aportacions dels mestres i els tècnics municipals. Enguany, s’ha aprofitat per introduir, en substitució de les agendes de treball, la “Caixa d’experiències”, que conté, entre d’altres, material per a que vagen construint el racó de l’arbre, una experiència per a cada mes (la primera ha estat un herbari, amb una premsa igual que la que es gasta en Botànica), una guia de plantes de la Mediterrània, una revista júnior de natura, material de vídeo-lectura, o les lletres per a decorar el Racó de l’arbre a l’aula.

“10 anys cal celebrar-los. Pocs projectes d’educació ambiental de l’estat poden presumir de tindre aquesta continuïtat en el temps. Hi ha col·laborat 18 col·legis, 5 dels quals ho han fet de forma continuada. Aprofite per donar-los les gràcies per la seua implicació, juntament mestres i els diferent tècnics que han participat”. Ródenas ha avançat que al llarg del pròxim curs s’hi organitzaran diferents activitats commemoratives, com ara una exposició i una publicació sobre els 10 anys d’història del projecte o la festa al parc d’Ausiàs March que va tindre lloc diumenge passat.

En el projecte 2018-2019 s’hi han inscrit 13 col·legis (27 aules i 578 alumnes), als quals se’ls ha repartit 108 arbres.