El vicealcalde i regidor delegat d’Urbanisme, Josep Alandete, acompanyat de l’edil delegada de Patrimoni, Alícia Izquierdo, i de tècnics municipals, ha visitat les obres que s’estan finalitzant al primer pis de l’edifici de l’Escola Pia, amb un pressupost de 35.000 €.
“Calia una intervenció urgent al paviment del primer pis per tal de garantir la seguretat. Així, s’hi han substituït les estructures de ferro per paviment de formigó amb inclinació, el que evitarà l’acumulació d’aigües durant els episodis de pluja i que el manteniment siga més eficaç”, ha explicat Alandete.
Per la seua banda, Izquierdo ha recordat el valor patrimonial i històric de l’edifici, Bé d’Interés Cultural (BIC), construït al segle XVI, seu de la primera universitat jesuítica del món fundada per Francesc de Borja, IV Duc de Gandia. Es va remodelar íntegrament l’any 2000 i es va destinar a usos educatius.
L’Escola Pia
Al IV Duc de Gandia, Francesc de Borja, devem l’inici de dos grans iniciatives de ciutat: la construcció d’unes noves muralles per encabir la Vila Nova, i l’edificació de l’Estudi General de Gandia, la primera universitat jesuítica del món. En realitat, la idea primigènia no va ser la d’alçar un centre d’estudis superiors, sinó que la voluntat de Francesc era la d’evangelitzar la prole de totes les famílies de la vila, principalment aquells que provenien de famílies morisques, convertides forçosament al cristianisme durant les Germanies o per ordre del decret de 1525 de l’emperador Carles.
Així, en 1544 el Papa Pau III va concedir el dret de fundació d’un col·legi jesuític a Gandia, i en 1546 es va col·locar la primera pedra de la nova institució, fora de les muralles, al solar que ocupava l’església de Sant Sebastià. Tan sols un any després, una nova butlla del pontífex transformava el projecte d’escola en un estudi general, i Francesc abandonava la voluntat evangelitzadora del col·legi per construir una nova institució amb què esperava aportar nous clergues per a la Companyia, de la qual va arribar a ser el seu Prepòsit General, màxim càrrec de l’orde.
L’església es va construir entre 1605 i 1637 i l’edifici estava constituït per cel·les, un refrectori, una infermeria, les oficines, les aules i les acadèmies.
A partir de l’expulsió dels jesuïtes en 1767, la Universitat va entrar en un període de decadència i va acabar tancant.
Després va passar per diferents usos i reformes: Casa Misericòrdia, habitatges per a famílies pobres, aules d’aprenentatge…
En 1806, l’Ajuntament de Gandia va cedir l’edifici als pares escolapis per a obrir un col·legi, que existeix des de llavors. L’Escola Pia també és seu de l’Escola d’adults i de la UNED.
Actualment, en els baixos de l’edifici, podem trobar-hi la Sala d’Exposicions Municipal Coll Alas, on s’hi han exposat obres d’importants artistes contemporanis.