El regidor delegat de Turisme, Vicent Mascarell ha comparegut aquest matí en roda de premsa al costat d’Alícia Izquierdo, regidora de Medi Ambient i Amelia Morant, arquitecta delegada a la Safor del Col·legi Territorial d’Arquitectes de València per informar que Gandia ha obert el termini per al concurs d’idees a nivell d’avantprojecte per a desenvolupar un model de xiringuito sostenible i que s’espera que reba propostes d’estudis d’arquitectura de tot l’Estat.
Tal com ha explicat Vicent Mascarell, amb aquesta mesura es pretén que professionals de l’arquitectura esbossen quin serà el xiringuito del futur basant-se en paràmetres de sostenibilitat que començaria a utilitzar-se durant l’estiu de 2025.
“Des de fa temps estem apostant per la sostenibilitat perquè el futur dels nostres recursos naturals mereix ser protegit. Volem que el concurs valore no només els elements de construcció sinó que també ho faça pel que fa a la reutilització, l’estalvi energètic i el compromís amb l’entorn” va afirmar Vicent Mascarell. “Creiem que té molt potencial que arquitectes de tot el país puguen aplicar el seu coneixement i posar-lo a l’abast del govern municipal per continuar sent un referent com a destinació“.
Els nous 12 xiringuitos tindran una superfície de 150 metres quadrats i una terrassa d’altres 50 metres quadrats. Les empreses que gestionen aquests espais hauran de gestionar-los respectant una sèrie de normes com la no utilització de plàstics.
Per la seua banda, Alícia Izquierdo va insistir en el compromís de l’executiu amb la sostenibilitat i el turisme sostenible. “Treballem en moltes àrees i en grups nacionals i europeus per aplicar els ODS en les polítiques municipals. Tots aquests paràmetres i filosofia hem d’aplicar-los també als xiringuitos” “La platja és un recurs econòmic, però també és un espai natural que hem de cuidar perquè és molt sensible a les agressions i per això les bases exigeixen tot un seguit de paràmetres que apunten en aquest camí” “No només es tracta de quin tipus de xiringuito construirem sinó del que implicarà perquè volem que genere els mínims residus possibles“.
Finalment, Amelia Morant va recordar que es tracta de la segona iniciativa d’aquest tipus que es posa en marxa entre el consistori i el Col·legi d’Arquitectes després de l’èxit del concurs d’idees de l’edifici d’habitatges en un solar de barri de Santa Anna.
Morant ha explicat que es tindrà en compte l’ús d’energies netes, l’eficiència energètica, l’ús de materials de la zona, materials reciclats o reutilitzats, a més de ser accessibles, entre altres aspectes. “Amb aquesta proposta aconseguirem unificar la imatge de la línia marítima reivindicar espais oberts que han cobrat molta importància a causa de la pandèmia“.
Quant als terminis, les bases ja s’han publicat i ara mateix s’ha obert el termini de les consultes per a les persones interessades a participar-hi. Les propostes hauran de ser presentades abans del 5 de maig i el jurat dictaminarà el 7 de maig. El guanyador obtindrà un premi de 3.000 € i hi haurà dos accèssits dotats amb 1.500 € cadascun.