Els econacionalistes recolzen la Proposició No de Llei que el PSPV presenta a les Corts però recorden que, a Gandia, l’alcalde vol enderrocar de l’edifici quan s’inaugure el nou hospital (Levante, 21-01-2009).

El BLOC i altres col·lectius de la comarca reivindiquen des de fa uns quants anys que el Francesc de Borja es dedique a l’atenció de les malalties cròniques i siga un casal d’associacions relacionades amb la salut.

“L’actual edifici que acull l’hospital Francesc de Borja té els dies comptats. Així ho va assegurar ahir l’alcalde Gandia, José Manuel Orengo, el qual va explicar que una vegada entre en funcionament el nou hospital comarcal aquest serà enderrocat. Aquesta és la previsió de les tres administracions implicades, ja que el solar és propietat de l’Estat i l’edifici de la Generalitat” (Levante, 21 de gener de 2009).

Paradoxalment, el Grup Parlamentari del PSPV-PSOE ha presentat recentment una Proposició No de Llei a les Corts que contempla la reconversió del en centre sociosanitari per a malalts crònics l’hospital Francesc de Borja de Gandia (Levante 23-03-2010) “Des del BLOC-Verds compartim, recolzem i aplaudim la iniciativa dels socialistes, però entenem que hi ha una contradicció entre la proposta i els anuncis del secretari local del PSOE a Gandia, José Manuel Orengo”. És per aquesta raó, que els econacionalistes consideren imprescindible que l’alcalde lidere el procés de negociació amb la Generalitat “per descartar qualsevol dubte al respecte del futur de l’edifici, una vegada finalitze la construcció del nou hospital”.

El portaveu del BLOC-Verds a l’Ajuntament de Gandia, Josep Miquel Moya recorda que aquesta no és la primera vegada que es produeixen manifestacions contradictòries. Així, al Ple ordinari de gener de 2008, Orengo va respondre a Moya que encara no s’havien encetat les conversacions amb la Conselleria i amb el Ministeri per planificar el destí de l’immoble. No obstant això, el 7 de febrer el diputat de Compromís, Enric Morera va formalitzar una pregunta en el mateix sentit al conseller de Sanitat, Manuel Cercera. El 5 de març, la resposta del conseller va causar sorpresa: “S’estan mantenint converses amb l’Ajuntament de Gandia a fi que l’Estat cedisca l’edifici i la Generalitat i l’Ajuntament, conjuntament, puguen determinar l’ús final de l’hospital que, en qualsevol cas, tindria un caràcter social”.

Hospital de crònics
En aquest sentit, cal recordar que el BLOC Nacionalista Valencià ja proposava al seu programa electoral municipal que el vell hospital continue dedicant-se a l’atenció sanitària, per evitar la futura saturació de l’hospital d’aguts. “Tenint en compte la separació dels hospitals en aguts i crònics i que a Alacant s’estan creant nous hospitals de crònics (socio-sanitaris) en diverses comarques, considerem ineludible que l’actual edifici de l’hospital Francesc de Borja es reforme i es destine a hospital de crònics”. Així, els nacionalistes consideren que hauria d’oferir els serveis de: Hospitalitació; Unitat de convalescència o rehabilitació; Unitat de cures pal·liatives; Unitat de cures continuades; Hospitalització domiciliària; Hospital de dia geriàtric; Teràpia ocupacional i fisioteràpia…
Casal d’Associacions

El BLOC també proposa que l’edifici de l’actual hospital dedique una part al futur Casal d’Associacions relacionades amb la salut, un espai que done acollida a les entitats de Gandia i la comarca que es dediquen a l’ajuda de diferents col·lectius. “Estem parlant, per exemple, de l’Associació de Malalts Mentals, l’Associació de familiars de malalts d’Alzheimer, l’Associació de Malalts de Pàrkinson, l’Associació d’operats de laringe, el Col·lectiu Obertament…
Benefici indirecte

D’altra banda, també consideren que l’aprofitament del vell hospital com a nou hospital de crònics tindria un efecte molt positiu sobre els comerços que es troben al voltant del vell edifici i/o que tenen un clar enfocament cap a l’hospital i per tant són negocis relacionats amb la salut o es beneficien clarament del moviment de persones al voltant del mateix.