El BLOC-Verds alerta del perill d’ensorrament i expoli de la Torre dels Pares

Els econacionalistes, atenent al que estableix la llei del Patrimoni Cultural Valencià, han comunicat este fet tant a la Conselleria com a l’Ajuntament de Gandia, a l’espera que “adopten, sense dilació, les mesures procedents”.
Volen que l’Ajuntament de Gandia exercisca el dret de tanteig i retracte que preveu l’article 22 de la Llei del Patrimoni Cultural Valencià per a la seua adquisició. “Quan en maig del 2009 férem el prec arran de la seua posada en venda, l’alcalde va afirmar que arribàvem tard. Potser els qui arriben tard siguen ells”.

Demanen també que en el menor temps possible, s’elabore i aprove el Pla Especial de Protecció del Bé d’Interés Cultural Alqueria de la Torre dels Pares a que obliga l’article 39 de la Llei del Patrimoni Cultural Valencià “com ha requerit la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana”.

La Torre dels Pares és un dels 8 edificis del nostre terme municipal declarats Bé d’Interés Cultural. Però, a hores d’ara, el deteriorament de l’edifici és més que evident, produint-se, a més, episodis d’espoli a causa del seu abandonament.

Per això, el Grup Municipal del BLOC-Verds a l’Ajuntament de Gandia, atenent al que estableix l’article 5 de la Llei 4/1998, d’11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià, han comunicat este fet tant a la Conselleria com a l’Ajuntament de Gandia, “a l’espera que, com mana la llei, adopten, sense dilació, les mesures procedents”.

I és que l’edifici ha anat degradant-se a passos agegantats els darrers mesos i, hui, hi ha un seriós perill de solzida del sostre de les naus laterals, com evidencien les fotografies que els econacionalistes li féren arribar al govern municipal. “La Torre dels Pares està abandonada i, el que és més greu, està sent espoliada sense que ningú intervinga. I això passa tot i que som coneixedors que la Direcció General de Patrimoni ha instat l’Ajuntament a que delimite el seu entorn de protecció per a la seua inscripció en l’Inventari General del Patrimoni Valencià per la seua categoria de BIC”.

D’altra banda, al Bloc-Verds els agradaria que l’Ajuntament de Gandia exercira el dret de tanteig i retracte que preveu l’article 22 de la Llei del Patrimoni Cultural Valencià per a la seua adquisició, i així ho han demanat mitjançant un moció. “Però, mentrestant, no podem permetre que l’edifici s’ensorre”. Per això, també sol·liciten que l’Ajuntament de Gandia, atenent l’article 18 de la Llei de Patrimoni Cultural Valencià, d’una banda, inste els propietaris a que informen sobre l’estat del bé i el seu ús actual i els demanen l’accés per a la seua inspecció i examen i, d’una altra, ho exigim també a la Conselleria de Cultura que, a més, pot actuar subsidiàriament, segons l’article 19 de l’esmentada llei. “I, per suposat, demanem també que en el menor temps possible, s’elabore i aprove el Pla Especial de Protecció del Bé d’Interés Cultural Alqueria de la Torre dels Pares a que obliga l’article 39 de la Llei del Patrimoni Cultural Valencià com ha requerit la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana. En estos moments no tenim a Gandia cap BIC amb el seu Pla Especial de Protecció, com obliga la Llei de Patrimoni de 2007. Estaria bé que començàrem per la Torre dels Pares i és imprescindible que intervinguem per evitar el seu espoli”.

El portaveu del Bloc-Verds ha recordat que en el mes de maig de l’any 2009, l’edifici fou posat públicament en venda, la qual cosa va motivar la presentació d’una proposta del seu grup municipal per encetar les converses per a la seua possible adquisició. Les respostes, tant del Tinent d’Alcalde-Delegat de Territori, Sostenibilitat i Habitatge com del propi alcalde, asseguraven l’existència d’eixes converses, extrem que han ratificat posteriorment diverses vegades. A més, darrerament, al darrer plenari d’11 de març de 2010, reiteraren la demanda, i la resposta, per escrit, fou que “continuen mantenint-se converses amb els propietaris, per tal d’arribar a un acord, amb la ferma voluntat d’adquirir-ne la propietat”. Josep Miquel Moya no dubta de l’existència de les converses, però també entén que s’estan dilatant excessivament. “Quan en maig del 2009 férem el prec arran de la seua posada en venda, l’alcalde va afirmar que arribàvem tard. Potser els qui arriben tard siguen ells”.

Arxivat en: Urbanisme i Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *