El BLOC aplaudeix la constitució del consorci per l’ocupació, però li reclama celeritat

Els econacionalistes recorden que es va anunciar la constitució del Consorci fa un any i nou mesos. “Un any i nou mesos durant els quals l’atur ha anat creixent i creixent.”

L’atur continua sent (lògicament) la major preocupació de la ciutadania, tant per als qui es troben en situació de desocupació com per a la resta. Des del Bloc hem insistit reiteradament que la lluita contra l’atur ha de ser l’eix principal de les polítiques de totes les administracions. També la local.

A Gandia, ja són 7.746 els aturats i aturades. Hagueren omplert amb ells 6 creuers. I segueix pujant. Almenys a curt termini, no sembla que la reforma laboral haja aprofitat per deturar la tendència, ja que el contracte estrella només ha suposat un 1% dels nous contractes signats el darrer mes. Sí que han hagut, però, molts acomiadaments seguint la reforma de Zapatero: acomiadaments preventius i 20 dies per anys treballat.

Des de fa temps, la tendència és francament preocupant. Però el mes de setembre ha estat particularment punyent: mentre que a l’estat espanyol l’augment de l’atur en referència al mes d’agost ha estat de l’1,2% i al País Valencià de l’1,1, a Gandia ha representat un 5,2%. Quasi 400 persones han passat a allargar eixa eterna fila que podem veure tots els dies al carrer de Jaume II. I totes les administracions en són responsables: l’estatal, amb la seua erràtica política, l’autonòmica, que té les competències, amb la seua nul·la capacitat per respondre. I la local.

El govern municipal de Gandia va rebutjar en gener del 2009 una proposta del grup municipal del BLOC-Verds per tornar a constituir el Consell Econòmic i Social, un espai on s’hi aplegaren els responsables polítics i els distints agents econòmics i socials. L’excusa fou la creació d’un Consorci Comarcal per l’Ocupació, en el marc dels pactes territorials. Certament, el problema de l’atur i de la generació de llocs de treball (estables, per favor!) ultrapassa els termes municipals i un ens comarcal pot donar respostes més globals. Però en estos moments, el que calen són respostes ràpides. Com més millor. Molts aturats de llarga duració, sense dret a prestacions, sense subsidi, poden ser víctimes de l’exclusió social.

Quan l’Ajuntament de Gandia va aprovar els estatuts del Consorci el Bloc pensàvem que s’estava parlant d’una estructura excessiva de partida.

Eixe Consorci Comarcal s’acaba de constituir hui divendres 22 d’octubre de 2010, tot i que fou aprovat per l’Ajuntament de Gandia en juny de 2009 i els seus estatuts aprovats definitivament en març de 2010 i els representants dels distints grups polítics designats en el plenari d’abril. És a dir que des que es va anunciar la constitució del Consorci han passat un any i nou mesos. Un any i nou mesos durant els quals l’atur ha anat creixent i creixent.

Per tant, des del Bloc, i atesa la gravetat de la situació, saludem la constitució definitiva del Consorci però li tornem a exigir la màxima prioritat i celeritat en els seus treballs. Recordem: en el passat mes de setembre, 400 gandians i gandianes han perdut el seu treball. I ja en són 7.750 a Gandia i més de 16.000 a la comarca.

Arxivat en: Economia i Ocupació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *