Article publicat a la revista Gente de la Safor el 21/10/2010.

Hem de confessar que al BLOC no ens ha sorprés la polèmica suscitada arran del conegut com a Creuer dels Borja. Una controvèrsia que l’ha acompanyat des del mateix instant que es va anunciar. Tot i això, no anem a entrar en la crítica fàcil ni a fer llenya de l’arbre caigut.

Perquè al BLOC per damunt de tot el que ens interessa és saber què li ha costat a tota la ciutadania, que és al cap i a la fi qui ha sufragat el viatge, independentment de si s’ha pogut costejar o no un passatge al creuer (que és un altre debat!). Per això hem demanat una reunió de la Comissió Informativa de Promoció Econòmica, perquè se’ns informe de tots els aspectes relacionats amb l’organització del creuer i el cost econòmic per a l’Ajuntament de Gandia (nivell d’ocupació del creuer, cost per al consistori, l’import del desplaçament a Roma en avió d’alguns membres d’entitats, el motiu per a establir diferents tarifes de passatges, etc……). Potser és hora que el senyor Orengo faça realitat allò del “cristall de roca” i demostre la voluntat de transparència de la que fa gal·la.

Ja tindrem temps de fer valoracions de si ha estat o no una iniciativa profitosa per a la ciutat, si ha obert nou mercats enllà de la mar, a Roma. Nosaltres – vaja per davant – creguem que hagués estat més interessant que 1.200 italians es passejaren pels carrers de la nostra ciutat, compraren als nostres comerços, conegueren el lloc on va nàixer Sant Francesc de Borja i tingueren l’oportunitat de comprovar l’atractiu turístic i cultural de Gandia. D’altra banda, és més complicat exportar la nostra imatge si enviem 1.200 gandians i gandianes a passejar per unes hores per l’Alguer o Roma o si fem un parell d’actuacions, que són molt interessants, però que poden passar desapercebudes en una ciutat de milions d’habitants.

Per cert, tot i que ens sàpiga mal, cal apuntar que l’Alguer no va pertànyer mai al ducat de Gandia ni a cap jurisdicció feudal, ja que era ciutat reial, a l’igual que Càller, Sàsser o Castelsardo.

Foto: www.saforguia.com.