Els econacionalistes mostren la seua sopresa després que l’alcalde Orengo diga que “no passa res perquè la Generalitat està treballant bé i que este retard no té importància”.

Sospiten que es pot tractar d’un retard consensuat, que beneficia els interessos dels dos, la Generalitat i l’Ajuntament, per evitar quedar en evidència: “la Generalitat té més temps per assegurar el finançament que li falta i l’Ajuntament per acabar els accessos.”

La Conselleria de Sanitat ens ha anunciat un nou retard en l’obertura de l’Hospital Comarcal de la Safor, que ara no sembla que entrarà en funcionament fins el 2012. És el tercer retard sobre les dates previstes.

El nou Hospital Comarcal és una de les infrastructures més demandades i necessàries a la comarca. La seua història conté episodis esperpèntics, com la negativa de l’exconseller Castellanos l’any 2002 per a escassament tres mesos després i tot just davant d’unes eleccions autonòmiques, aparéixer en el Pla d’Infrastructures Sanitàries, encara que no seria fins el 2006 quan se’l dotaria de pressupost.

La seua ubicació també va ser objecte de debat ja que el lloc triat, el polígon industrial Sanxo Llop, no semblava el més adequat per una infrastructura sanitària i perquè parlem de terrenys urbans, ben cars, per cert. Tot i això, un acord, no exempt de polèmica i algunes acusacions sobre possibles interessos personals, entre el Conseller i l’alcalde Orengo va decidir el lloc, en contra de tots els criteris de tècnics i professionals.

Per al Bloc, l’anunci d’este nou retard no ens sorprén, acostumats com estem i davant la més que evident falta de liquiditat de la Generalitat Valenciana, més preocupada per altres qüestions que per les infrastructures bàsiques.
Però sí que hauria de sorprendre’ns l’afirmació de l’alcalde Orengo: “no passa res”, ha dit. Contràriament a la indignació de tots per este nou anunci, Orengo diu que no passa res perquè la Generalitat està treballant bé i que este retard no té importància.

A què es deuen estes estranyes declaracions que l’alcalde justifica en la necessària “lleialtat institucional”? Què entén ell per lleialtat institucional? Que no caben les crítiques o la defensa dels interessos de la ciutat?

En realitat, les afirmacions d’Orengo obeeixen a una altra cosa: li ha vingut molt bé per no quedar en evidència pel possible retard en la construcció dels accessos a l’hospital, estos sí que responsabilitat municipal. “No passa res”, ha dit l’alcalde. En realitat, volia dir: “millor; així em donarà temps a mi a acabar els accessos i no demostraré la meua falta d’eficàcia i la injustificació dels 12 milions d’euros que he abonat a l’empresa urbanitzadora i a veure si tenim sort i comencen també els de l’accés sud”.

Fins i tot, és probable que parlem d’un retard consensuat, que beneficia els interessos dels dos, la Generalitat i l’Ajuntament, per evitar quedar en evidència: la Generalitat té més temps per assegurar el finançament que li falta i l’Ajuntament per acabar els accessos.

Des del BLOC, per tant, afirmem que sí que passa, i molt, per este retard, que probablement no serà l’últim, en l’entrada en funcionament de l’hospital comarcal. Esperem que no hi haja també retards en la construcció dels accessos de la urbanització, després de l’ajornament de la construcció de l’accés sud.