EL BLOC-Iniciativa-Verds lamenta que no s’haja arribat a un acord.
Josep Miquel Moya: “Ni PP ni PSOE tenen cap interés d’aplicar-lo. Però des del Bloc sí que volem comprometre’ns públicament amb el tercer món i amb les ONGs de la ciutat i els assegurem que eixe Pacte Local contra la Pobresa, amb les modificacions que faça falta introduir, serà aprovat en la propera legislatura”.
El candidat a l’acaldia del BLOC-Iniciativa-Verds, Josep Miquel Moya, ha criticat la incapacitat d’acció i d’implicació per part del Govern en el Pacte Local contra la Pobresa per aquesta legislatura.
Al mes d’octubre, el Bloc presentà una moció perquè, seguint els models estatal i autonòmic i d’altres municipis, Gandia aprovara el seu Pacte Local Contra la Pobresa. Durant eixe plenari, una esmena del grup socialista, va aprovar que el Consell de Benestar Social constituïra un grup de treball integrat pels grups polítics, tècnics i representants de les ONGs locals.
Segons el candidat del BLOC, cinc mesos després es produí la primera reunió. Però, no van ser capaços de tancar un acord, en un tema en què, des del Bloc: “entenen que tenim una responsabilitat ètica indefugible, ja que l’objectiu del Pacte Local contra la Pobresa era, i continua sent, establir una sèrie de compromisos municipals”.
A més, ha afegit que des del govern municipal es va redactar una proposta que el Bloc va considerar insuficient i decidir plantejar una nova proposta per a la seua discussió. La sorpresa, va ser la negativa del govern a discutir el document, negant-se així a aprovar eixe Pacte Local en esta legislatura.
Les discrepàncies foren sobretot les quantitats econòmiques i la construcció d’una Mesa integrada per les entitats. D’una banda el BLOC entenia que no era possible cap discussió i que s’havia de dedicar el 0,7% del pressupost total, com deien absolutament tots els documents i tots els acords en matèria de cooperació, i no el 0,7 només d’una part del pressupost. D’altra també es discrepava que la Mesa fora capaç de supervisar el compliment del pacte, d’aprovar el repartiment de les ajudes i, també, de decidir quins projectes eren susceptibles de merèixer un tracte especial, decisió que, en estos moments, pren, únicament el govern, tot i que els diners d’eixos convenis o compromisos es detrau d’eixe 0,7.
Per acabar ha destacat la intenció del BLOC de donar sempre protagonisme i capacitat de decisió a les ONGs que són les que millor coneixen l’assumpte i a més, ha aprofitat per recordar el compromís del PSOE d’un Pla de Democràcia Participativa.
Per tant, per al BLOC, ni PSOE ni PP volen adquirir eixe compromís i s’ ha perdut així la possibilitat de poder signar un acord que comprometa a tots per a la propera legislatura. També ha ratificat comprometre’s amb el tercer món i amb les ONGs de la ciutat i els ha volgut assegurar que eixe Pacte Local.