Josep M Moya insta el Govern de la Generalitat Valenciana a establir el sistemes pertinents per pagar immediatament els deutes pendents de les diverses línies d’ajudes i subvencions als llauradors valencians.

Segons les principals organitzacions agràries (la Unió els ha passat les dades) la Generalitat deu en estos moments 22 milions d’euros de les cinc línies d’ajudes establertes, algunes des de l’any 2009, entre elles aquelles a les que podien acollir-se els llauradors de la Safor.

El Grup Municipal Bloc-Verds: Compromís ha presentat aquest matí una moció per al seu debat i aprovació en el proper plenari, demanant a la Generalitat que pague els seus deutes amb els llauradors valencians. “A ningú se li escapa que la situació de l’agricultura valenciana és vertaderament penosa, per moltes raons: Les polítiques agràries comunitàries (les PAC) han anat sempre afavorint l’agricultura continental i castigant la mediterrània i, ben especialment, els cítrics. El sector primari valencià (agricultura, pesca, ramaderia) fou abandonat en els moments de bonança i, a més, no ha hagut tampoc mai unes polítiques de foment i protecció adequades per part de la Generalitat Valenciana, més preocupada en altres coses i en altres sectors.”

A més, segons Compromís al camp valencià es produeixen pràctiques abusives contra els treballadors des que han estat les ETTs i els intermediaris els qui s’han encarregat de les contractacions dels collidors, cosa que ja han denunciat a les Corts Valencianes.

Així, els pocs llauradors que decidiren acollir-se a les jubilacions anticipades (“i dic pocs perquè les condicions eren lleonines”) no cobren perquè la Conselleria d’Agricultura (que només aporta el 2,4% dels diners totals) no paga, tot i que ella sí que ha rebut ja les aportacions de la Unió Europea (el 22%) i del govern central (el 75%). Doneu-vos compte de l’aberració… I tampoc paga (i eixa és la moció que presentem) les ajudes que ella mateix estableix”.

Segons les principals organitzacions agràries (la Unió ens ha passat les dades) la Generalitat deu en estos moments 22 milions d’euros de les cinc línies d’ajudes establertes, algunes des de l’any 2009, entre elles aquelles a les que podien acollir-se els llauradors de la Safor: noves tecnologies i pla de renovació de maquinària, el virus de la sharka per als fruiters i, la de més incidència, la de la reconversió de cítrics

“Nosaltres entenem que els llauradors valencians ja tenen suficients problemes com per, damunt, no cobrar les ajudes que els pertoquen i que tenen concedides, la qual cosa suposa no tindre liquidesa i, per tant, augmentar la falta de competitivitat. Per això, hem presentat esta moció reclamant a la Generalitat Valenciana que pague immediatament els deutes pendents de les línies d’ajudes i subvencions als llauradors valencians”.