Els econacionalistes aporten documentació que demostra que fa dues legislatures, en el govern, van projectar 90 contenidors soterrats a la primera línia, però el posterior executiu no ho va executar. “Per què? Ho hauríem de preguntar al PSOE-Plataforma, com férem nosaltres moltes vegades des de l’oposició”
Josep Miquel Moya assegura que és mentira que el cost de l’actuació siga zero, “perquè haurem de pagar els costos financers d’avançar la inversió prevista per al 2014. Tot i això, estem d’acord, pensem que el cost afegit paga la pena”.

Gandia, 29 de febrer de 2012.-
El portaveu del Grup Municipal del BLOC-Verds: Compromís a l’Ajuntament de Gandia, Josep Miquel Moya ha comparegut aquest matí en roda de premsa per a parlar de l’anunci del govern de soterrar contenidors a la primera línia de la platja, “després de les declaracions del portaveu del PP, el Sr. Víctor Soler, que ens ha tornat a obsequiar amb una de les seues estúpides, per prescindibles, coletilles, amb allò de que van a fer el que el PSOE i el Bloc no han sabut fer. Jo no sé de quina escola política és el Sr. Soler, però està clar que no és de la nostra, la del diàleg, la confrontació d’idees o la rigorositat en les afirmacions. Nosaltres ens hem promès que cada vegada que s’insinue alguna cosa que no és certa, per ignorància o per mala fe, eixirem a desmentir-les, no siga cosa que acaben creient-se allò de que “qui calla, atorga”. Estem convençuts que el Sr. Soler va a tindre moltes oportunitats durant la legislatura d’atribuir-se justificadament mèrits en la seua gestió.”

Moya ha fet un xicotet repàs del tema, aportant documentació que avala quin ha sigut el paper del seu grup al respecte:

El Bloc va estar en l’oposició entre els anys 1999 i 2002, que és quan es va realitzar la remodelació del passeig marítim.

En novembre de 2006 (amb el Bloc-Verds al govern i la direcció del departament per part de Joan Francesc Peris) s’acorda estudiar la possibilitat de modificar el contracte d’arreplegada del fem per introduir una inversió per al soterrament de 120 contenidors a la ciutat.

I en desembre del 2006 (teniu ahí l’acord), amb Bloc-Verds al govern, la junta de govern aprova eixa modificació, llevant-li els 30 contenidors del centre històric que es derivaven a les obres del Prado i de remodelació del Passeig, quedant-se, per tant, els 90 per a la primera línia de platja.

“Nosaltres, per tant, férem els deures. El que hi havia contemplat en eixa modificació (en la següent legislatura, amb el Bloc a l’oposició) es van executar algunes inversions però no els contenidors soterrats de la platja. Per què? Ho hauríem de preguntar al govern PSOE-Plataforma, com férem nosaltres moltes vegades (teniu un retall de premsa, d’abril de 2009)”

El regidor de Compromís ha recordat que durant el procés de la nova contracta del fem, davant de l’avantptrojecte d’obra i d’explotació, presentaren al·legacions en eixe sentit, el d’una major aposta pels contenidors soterrats, demanda en la que van coincidir amb el PP, però que només va ser acceptada parcialment. Però assegura que els contenidors soterrats de la platja estaven contemplats en eixe avantprojecte (que aproven tots, també el PP) per a l’any 2011.

És en l’oferta de l’empresa, a l’hora de la constitució de l’empresa mixta, quan es canvia l’any d’execució per al 2014, i això ho aprova la junta de govern el 24 de gener de 2011, en la que ni el PP ni el Bloc formaven part. “Nosaltres haguérem mantingut eixa inversió per al 2011. Però si el PP pot fer-la ara, és perquè apareix en l’avantprojecte de les obres. I l’única cosa que fa és avançar-ho, la qual cosa a nosaltres ens sembla bé. Però, atenció, no és cert que siga a cost zero, perquè haurem de pagar els costos financers d’avançar eixa inversió prevista, que nosaltres no sabem quantificar. I no ho sabem perquè no se’ns ha explicat res en cap lloc: només, i molt per damunt, es va parlar del tema a una Junta de Districte de la Platja. El portaveu del PP podria haver-nos explicat als grups de l’oposició què és el que van a fer exactament:

Podria explicar-nos què ens costarà demés. Per què hem passat de 90 contenidors en les propostes de 2006 a 49 ara. I per què, 90 contenidors costaven 1,6 milions i 49 (la meitat) costen 2,2″

Davant aquestes explicacions, el BLOC-Verds Compromís ha avançat que podria estar d’acord si tenen justificació:

– Que el cost afegit paga la pena, per evitar els contenidors al mig del carrer després de canviar el sentit de la circulació a la primera línia “i suposem que s’inclourà el camió de càrrega a l’esquerra”. Que els contenidors tenen més cabuda i són més moderns (per això calen menys i són més cars)

“I podria explicar-nos perquè tenen eixa dèria per la uniformitat (en les cadires dels bars, en la programació de les teles i ara en els arbres). Per cert: estem a la Mediterrània. Ho dic per allò de per què els arbres de fulla caduca, cosa que trobem prescindible”.

D’altra banda, Moya ha demanat informació sobre el SEM: “Per què no cobren els treballadors i per què se li deuen més de 15 milions d’euros”.