A l’octubre, Lorena Milvaques obtindrà la seua acta com a regidora de l’Ajuntament de Gandia, –la primera dona d’esta formació política en el Consistori– i esdevindrà portaveu del Grup Municipal Bloc-Verds Compromís. La Casa no és desconeguda per a ella; des de 2003 vé treballant colze a colze amb l’actual portaveu, Josep Miquel Moya. El relleu ja estava pactat al si del Bloc, però la decisió de l’alcalde Torró de llevar dedicacions exclusives a l’oposició i secretaris de grup ha precipitat els esdeveniments, donat que Moya s’incorporarà a la seua plaça de funcionari municipal, un treball incompatible amb el de càrrec públic. Des de l’any 2009, Milvaques és secretària local del Bloc. Molt activa en Twitter (@LorenaMilvaques), la futura regidora nacionalista destaca pel seu llenguatge clar, expositiu i directe, i manifesta també el seu compromís feminista. Amb 33 anys, és casada i té dos fills; una xiqueta de quatre anys i un xiquet de sis.

Text: Josep Camacho. Saforguia. / Foto: Àlex Ruiz 13/09/2012. Milvaques (dalt, a la plaça de l’Ajuntament) és infermera en excedència.

¿Quin canvi li suposarà passar de segona fila a la primera línia política?
—Serà un canvi important en la meua vida, perquè encara no tinc assolida del tot la conciliació de la vida familiar i laboral, i en este sentit per a una dona dedicar-se a la política és més costós que un home. Però bé, ho superarem, intentaré compaginar-ho i tinc el suport de la meua família per a poder treballar per esta ciutat.

La decisió de Torró ha precipitat la renovació.
—Sí, en el Bloc ja teníem previst el relleu de Moya. Compromís es caracteritza per propiciar la renovació, no som gent que ens quedem en una cadira, apostem perquè la joventut tinga un paper important dins del partit. Al respecte, trobe que eren molt encertades les paraules de la senadora Carla Ripoll, quan va afirmar que a ella li hauria estat molt díficil haver fet la mateixa tasca d’oposició en l’anterior legislatura quan era regidora sense una dedicació exclusiva. Tots som regidors, està clar que amb tasques diferents, però tots som representants d’una part de la ciutadania i treballem per als ciutadans, ells fent accions de govern, i nosaltres fiscalitzadores, a més d’atendre els veïns. Torró hauria d’haver respectat les mateixes condicions que ell tenia quan estava a l’oposició. Jo em quedaré oficialment amb una dedicació parcial, tot i que fent les hores que després siguen necessàries.

Torró justifica l’estalvi també per la seua decisió de llevar-se el salari com a alcalde.
—Trobe que els polítics han de cobrar per fer una feina. Però en Compromís no treballem per un sou, sinó per molt més, per això, tenim les nostres feines alternatives. El de Torró és un discurs populista, perquè continua mantenint les 12 dedicacions exclusives.

Torró li va qualificar de “rottweiller”…
—Jo mai he desqualificat quan faig una crítica política. Si amb això va voler dir que tinc un caràcter valent i que no vaig a passar-li’n ni una, doncs sí.

¿Què ha suposat l’activitat política de Moya?
—Moya ha sigut un gestor magnífic, una persona dialogant i pròxima, i que quan se li demana qualsevol cosa està ahí. Gandia perd un polític molt gran, encara que no es desvincula del partit.

Moya ha dit que, amb el PP, la ciutat de Gandia està “desdibuixant-se”.
—Sí, per a mi Gandia ja va començar a perdre el seu rumb en la legislatura anterior, amb el pacte PSOE-PdG. Hem perdut molt en serveis públics, en transparència, informació, i educació entre els polítics.

Hi ha una crispació política inèdita entre els grups municipals del Consistori…
—Sí, trobe que hem traspassat la línia roja dels atacs i les desqualificacions personals, i la política mai ha de ser això, perquè ens perjudica i ens desacredita a tots com a polítics.

Especialment amb les campanyes “d’enxufats” i “desenxufats” de persones a l’Ajuntament.
—Sí, però la nostra campanya, “Desenxufa’ls”, no anava per eixa línia. Mire, Torró va mentir a la ciutadania quan va dir que acomiadaria a funcionaris i personal laboral municipal per a estalviar, i després molts de la seua corda han sigut recol·locats, i això s’ha de denunciar.

Gandia ja frega els 9.000 aturats.
—Que un mes turístic com el passat agost a Gandia puge l’atur és molt greu. La política de grans esdeveniments i els macroconcerts del PP no està propiciant la contractació de persones, i ni tan sols el Pla d’Ocupació.

Els 16 milions del Pla Confiança no arriben.
—No estem d’acord amb molt dels projectes contemplats, com el centre d’oci a la plaça Baladre o la compra de la Citröen per al reten policial, però al marge d’això, ens preocupa la situació econòmica de la Generalitat. A més, l’Ajuntament no pot ser qui licite eixes obres públiques, perquè al remat serà Gandia qui haja de pagar-les.

Si depenera de vosté, ¿què haguera fet amb determinats servicis públics de Gandia com la televisió, la UPI, la duplicitat de prestacions…?
—Estic cansada d’escoltar al PP que els servicis públics són molt costosos per a les arques municipals. Però els diners per al Maremàgnum i per als concerts també eixen de la butxaca dels ciutadans. Ben gestionats, els servicis públics no tenen per què ser deficitaris. Es podrien haver-se redefinit, però sense eliminar-los. La privatizació de les ‘escoletes’, per exemple, ens costarà 200.000 euros que l’Ajuntament li donarà a l’empresa.

¿Com veu al PP de Gandia, com a partit?
—Amb majoria absoluta s’ha visualitzat quina és la seua manera de treballar. Qualsevol decisió ha de passar per Torró, la jerarquia la tenen ben clarificada, veus de llibertat com la de Carla Ripoll ja hem vist que han durat ben poc. I el famós “Tres en Raya” (PP a Gandia, GV, i Estat) el que està és perjudicant-nos en tots els nivells.

¿I al PSOE?
—Des que va pactar amb la dreta de Mut està desorientat, i trobe que el partit necessita un canvi d’imatge, un gir a l’esquerra.

¿Compromís és només les camisetes de Mónica Oltra i la denúncia de la corrupció?
—No, el projecte és molt més, i ho estem demostrant amb les propostes a Les Corts i al Congrés. Això és el que més impacte mediàtic té, però d’altra band,a és necessari en una terra com la nostra. Compromís li fa front al PP més que no el PSOE. Trobe que la ciutadania se n’ha adonat que el Bloc-Compromís està plantejant un discurs més social i ecologista, de solucionar els problemes que té la gent amb esta crisi econòmica.

¿Firmaria un tripartit l’any 2015 per evitar un nou govern del PP en la Generalitat?
—A mi no m’agrada la paraula “tripartit”. El que sí detectem és un major suport electoral cap a la nostra opció: treballem per i amb la ciutadania. Som una alternativa al PP, però també al PSOE, i estem treballant perquè el projecte dels tres partits es consolide en una proposta única.