34 anys, infermera de professió, mare de dos fills… A Lorena Milvaques això de la política no li és nou, ja que ha ocupat gairebé tot els càrrecs orgànics dins del Bloc Nacionalista Valencià: secretària local i comarcal del Bloc Jove, vicesecretària general de les joventuts nacionalistes, membre del Consell Nacional del BLOC, secretària local del col·lectiu de Gandia… La gestió tampoc li és desconeguda, doncs ha estat assessora de Benestar Social, Cooperació i Planificació i Projectes de Ciutat al govern de Gandia durant la legislatura 2003-2007. Tot i això, la jove gandiana afronta el repte més important de la seua carrera política: és la nova portaveu i regidora del BLOC-Verds Compromís a l’Ajuntament de Gandia en substitució d’un del seus amic i valedor, Josep Miquel Moya.

-Precisament, Josep Miquel Moya va dir de vostè que poques vegades hi ha hagut una regidora tan preparada pel al càrrec…
-Això és una cosa que hauré de demostrar dia a dia fent el que més m’agrada des de que era molt jove, treballar per la meua ciutat i la ciutadania des dels valors valencianistes, verds i d’esquerres que representa el BLOC i Compromís. Efectivament és una responsabilitat continuar la tasca de Josep Miquel Moya a qui admire i estime i que ha demostrat ser un gran polític, no només a l’oposició on ha desenvolupat una impagable tasca de fiscalització, també com a gestor. Amb ell vaig tindre l’ocasió de treballar en la que diuen que va ser la segona transformació de Gandia. Sens dubte, la nostra ciutat s’ha perdut un gran alcalde.

-La primera regidora nacionalista…

-Sí això també és un honor com a dona. És una punxeta que els nacionalistes de Gandia teníem històricament. És cert que alguna vegada vam estar a punt, però no va poder ser. Pense que és important la incorporació de la dona a la vida política, no només per una qüestió de normalitat, sinó perquè s’han de canviar les formes. Malauradament, la política com en molts altres àmbits, continua pensada pels i per als homes. La conciliació de la vida professional i familiar, per exemple, és un important obstacle a la nostra societat i en això la política no és cap excepció. A més a més, l’aportació de les dones pot millorar i molt el treball, perquè som lluitadores, constants i perquè tenim una capacitat natural de buscar el diàleg i el consens en benefici de la ciutadania que és a qui ens devem al cap i a la fi i no als interessos partidistes. I això ja veiem com s’està perdent i no és el que la gent ens reclama en aquests moments.

-Quins són els objectius que s’ha marcat la nova portaveu del BLOC-Compromís?

-En primer lloc, i com no podia ser d’altra manera, seguir la línia que van encetar a principis de legislatura els meus companys Josep Miquel Moya i Facund Puig. Ací no es notarà molta diferència. Però és possible que sí canvien les formes de defensar aquestes idees, ja que en esta època, en què el govern del PP s’allunya de la ciutadania, calen formes més rígides sense cap permissivitat. Des de Compromís ho tenim molt clar, la nostra prioritat són les persones i ho dic perquè sembla que els grans partits, PSOE i PP, s’han oblidat de la seua funció social. La gent està passant-ho molt mal i no és possible cap altra política i iniciativa que no vaja encaminada a rescatar les persones. Malauradament, el model bipartidista continua servint als interessos dels poderosos, que són els bancs i les grans fortunes. El cas de la sistemàtica negativa de populars i socialistes a modificar la llei hipotecària o aprovar la nostra proposta de la dació en pagament dels habitatges per a frenar el drama dels desnonaments és l’exemple més clar. En aquest sentit, puc assegurar que seré molt forta i contundent, tant en el missatge com en les maneres.

-És possible el canvi?

-Sí, possible i necessari. Des de fa uns quants anys, ja es va encetar la darrera legislatura amb PSOE i Plataforma, estem assistint a un deteriorament progressiu i preocupant de la democràcia a la nostra ciutat. I el PP, que prompte ha oblidat el que va patir a l’oposició, està incrementant-ho amb escreix. S’han perdut totes les formes, no hi ha cap transparència, es nega sistemàticament l’accés a la informació i es persegueix l’oposició, llevant-li tots els recursos econòmics i materials disponibles perquè puguen exercir la seua tasca democràtica de fiscalització de l’acció de govern. Això s’assembla cada més a una dictadura, a un regim de partit únic. Mentrestant, l agent continua patint amb polítiques que poc o res els beneficien, més bé el contrari. Jo confie en el canvi i treballaré incansablement per fer-lo possible el 2015.

-Liderarà vostè eixe canvi, serà la candidata?

-El canvi el liderarà Compromís, perquè estem demostrant que unes altres formes de governar són possibles. Perquè la gent, i ho diuen els estudis d’opinió, està enfitada del model bipartidista actual i reclama altres polítiques més pròximes i reals als seus problemes. I pel que fa a la meua candidatura, això és una cosa que haurà de decidir la meua assemblea, com ha fet sempre. Evidentment que em faria il·lusió, però espere guanyar-me amb el meu treball aquesta consideració per part dels meus companys i companyes.

-I pel que fa a l’altre partit de l’oposició, el PSOE, quina opinió té vostè del procés de renovació que està encetant amb la presentació de dues candidatures a substituir José Manuel Orengo al 2015?

-Bé, això són qüestions internes i a nosaltres no ens ha agradat mai entrar en consideracions pel que fa processos d’altres partits. Tampoc ens pertany. Toni Durà i Liduvina Gil mereixen tots els meus respectes, són dos polítics amb molta experiència i els desitje el millor. Crec que el PSOE en general i el local en concret està patint la seua particular peregrinació pel desert després de molts anys donant l’esquena a la ciutadania i oblidant-se del seu esperit progressista. Ho vam veure i patir la darrera legislatura quan Orengo va preferir pactar amb la dreta i va governar, en molts casos, duen a la pràctica eixes polítiques neoliberals que hui critica. El seu electoral els va passar factura.

-I com veu el PP?

-Ja ho he comentat abans, els populars van patir, a l’igual que nosaltres, algunes de les formes antidemocràtiques del govern anterior. Malauradament han fet valdre la majoria absoluta per continuar i incrementar aquestes formes. Torró s’ha convertit en una mena de dictador dins i fora del seu partit. El que més em preocupa és que la ciutadania va a pagar la dolenta gestió PSOE-PdG, que ens ha deixat una terrible situació econòmica, però també les mentides de Torró. I és que no es pot jugar amb la desesperació de la gent prometent “menos impuestos y más empleo” i ara fer tot el contrari. Gandia té més de 1.000 aturats més des de que governa el PP i l’ajuntament ha aprovat la major pujada d’impostos de la seua història. I mentre s’ofega a la gent, el PP continua comprant concessionaris, boleres, discoteques, gastant sense sentit en maremàgnums, corregudes de bous, concerts, jardineres flotants, etc… Per cert, que encara estem esperant que ens informen del que ens ha costat i les pèrdues que ha generat. Això m’indigna.

-Vostès han encetat una campanya per impugnar la pujada d’impostos.

-És la nostra obligació, sobretot si no s’escolta els advertiments i les alternatives. Cal recordar que la brutal pujada afecta l’IBI (21%), l’Impost de Circulació de Vehicles (25%), el de circulació per a ciclomotors i motocicletes de ments de 125cc (90%) i un 40 % d’augment del preu de la recollida de fem. Des de Compromís vam denunciar que s’havia pres el camí més fàcil, el de la pujada d’impostos, en lloc d’intentar disminuir les despeses. En aquest sentit, vam alertar que era un moment horrible per a plantejar aquestes pujades d’impostos tan exagerades i van proposar alternatives a les pujades que no van ser acceptades. Com que el govern va acabar fent el que li va donar la gana, ja vam anunciar que presentaríem al·legacions als increments en el moment en què es publicaren els acords. Els meus companys i jo, ja les hem presentades a nivell polític i particular. Però necessitem que la gent s’hi sume. Per això hem penjat un model a la web (www.gandia.compromís.ws) perquè el descarreguen i registren a l’ajuntament abans del 3 de desembre. També poden passar pel despatx del Grup Municipal del BLOC-Verds: Compromís a l’Ajuntament de Gandia (de dilluns a divendres al matí).

Entrevista a Sociedad y política, núm. 9. (28 de nov. al 6 de desembre).