Laura Morant, secretària local del BLOC de Gandia.

És de Beniopa. Diplomada en magisteri, en l’actualitat finalitza els estudis de psicopedagogia i treballa de mestra. En el seu temps lliure li agrada anar al cinema, llegir, escriure i sempre ha estat una apassionada de l’esport. Ha practicat  futbol en un equip femení, encara que, a hores d’ara, no li és possible practicar-lo per falta de temps.

lau_morant2

Entrevista a Gente de la Safor (18-1-2013).

Des de quina edat estàs clavada en política?
Viure la política la visc des de que tinc ús de raó perquè la meua família ja era de la UPV i després del Bloc, però vaig començar  a militar en política fa uns 10 anys amb 21 o 22 anyets.

Què et va portar a clavar-te en política?
Pense que la política es una activitat humana necessària per conviure amb els teus conciutadans, que ajuda a vertebrar el teixit social de la ciutat i una ferramenta amb la qual pots contribuir a millorar la teua ciutat, el teu poble, el teu barri, el teu entorn… la teua vida i la de la resta.

A més del càrrec de secretària local, ocupes algun altre càrrec al partit?
Bé, ara mateix sóc secretària local del Bloc de Gandia, secretària de polítiques educatives i de sanitat del Bloc de la Safor Valldigna i consellera nacional del Bloc al País Valencià.

Una és nacionalista i d’esquerres des de menuda, per influència familiar o es transforma a mesura que passa el temps? O ambdues coses?
Jo sempre he pensat que una persona no naix amb les idees polítiques clares, però,  he crescut en un entorn en el qual, ja de menuda, vaig anar a un col·legi que era molt progressista i d’esquerres, on es donava una gran importància a l’ús de la llengua i a respectar el nostre entorn. A més, no és que naixes amb una ideologia, és que possiblement escoltes els teus pares i escoltes altra gent i et quedes amb allò que consideres millor i amb aquelles coses que t’han influenciat.

Per què el Bloc jove i no un altre partit?
Perquè coincidisc amb les idees que tenen els meus companys que, gràcies a la política, s’han convertit en amics. Perquè em permet contribuir a dur a terme una política d’esquerres, de respecte a la nostra cultura, a la nostra llengua, al medi ambient. Una política que vol salvar persones i no bancs. Una política que no creu en la privatització dels serveis públics, i que pensa que invertir en educació i sanitat és el que ens pot salvar, a més d’invertir en I+D+i.

Quin és l’èxit del Bloc?
L’èxit del Bloc rau en què escoltem els ciutadans, que diguem les coses clares: com són. Que no ens hem callat; que no necessitem enganyar ningú. A més, les persones que formem el Bloc estem en diferents organitzacions, en plataformes pel medi ambient, per l’ educació, etc. Tenim uns principis i unes conviccions que les durem a terme més enllà del Bloc i de ser regidors un dia i tindre un càrrec a l’ajuntament. Són principis que els inculquem als nostres fills, que formen part d’allò que som i de la ciutat, l’entorn, la comarca o el país o del que creiem.

Parla’ns de la gent que t’envolta en el Bloc.
Els meus companys, tant del Bloc de Gandia com de la Safor, són unes meravelloses persones. Difícilment, jo podria pertanyer a un partit com el meu, si no tinguera al costat companys que estan contínuament donant-me suport, i ajudant-me en aquest partit, de moltes persones que no ens dediquem de manera remunerada a la política. Som polítics durant el nostre temps lliure. Difícilment sense companys així podríem  tindre els resultats electorals que tenim.

Anem a entrar un poc en el que és el tema de política. Creus que la política és una ferramenta que pot ajudar actualment a eixir de la crisis?
Es una ferramenta però no és l’única. Estem d’alguna manera condicionats a què totes les decisions  passen per un ajuntament. Per això mateix, crec que el futur passa per la mà de partits polítics, possiblement com el meu, que escolten els ciutadans i que tinguen ganes de fer les coses ben fetes. Sempre és millor que els governants siguen persones que xafen el carrer, gent que no enganye als ciutadans, perquè al cap i a la fi, són els ajuntaments, les diputacions i la generalitat… qui té el nostre futur laboral i econòmic en les seues mans.

Quina és la teua valoració de la política que ha fet el PP al govern de Gandia?
Crec que ha fet una tasca política en la que s’ha enganyat als ciutadans. Van dir que no pujarien els impostos, que es crearia més feina, que no es col·locarien amics ni familiars. Però, hem vist que s’han pujat taxes pels serveis públics, s’han privatitzat unes escoletes que han estat construïdes amb diners públics i, ara mateix, també s’ha tancat la programació cultural del Serrano. Hem vist una política de “despilfarro”, de concerts, de bous. A més han reduït el sou de l’oposició mentre continuen “enxufant” gent del PP i els seus regidors continuen cobrant sous desproporcionats. És una política molt distanciada de la realitat social, atés que fan coses que ningú no entén, com arrendar discoteques pagant molts milers d’euros, comprar sales de cinema, etc… També hi ha temes que no estan gens clars com ara la compra de la Citroën. Al cap i a la fi podríem dir que han fet poc i que ho han fet mal fet.

Penses que els representats en l’ajuntament, tant del teu grup com dels altres, haurien de ser més joves?
Crec que actualment hi ha certes persones en certs grups que ja porten molts anys vivint a costa de la política. Crec que la generació dels joves tenim unes altres idees que possiblement s’adapten millor a la realitat de hui en dia. Hi ha moltes persones que després de tants anys sent regidors, haurien d’abandonar els seus llocs per donar cabuda a cares fresques, gent amb ganes i força que no estiga només per interessos econòmics .

Què penses dels altres dos principals partits politics, amb grups joves, que tenim a Gandia?
Crec que els Joves Socialistes tenen una tasca difícil a fer perquè reben l’herència dels majors, és a dir, un PSOE que ha governat moltíssims anys a l’Ajuntament de Gandia, que ens ha deixat un deute desproporcionat. En Joves Socialistes hi ha gent honesta i honrada, que ha de pagar, possiblement, el preu que han fet els seus majors. Per això és important el conecepte de renovar en un partit, en el qual hi ha gent jove amb ganes de fer moltes coses i que a més és gent molt preparada i que possiblement si estagueren en un lloc de regidors o de tècnics en l’ajuntament farien les coses cap a polítiques d’esquerres i no cap a polítiques de dretes com va fer el PSOE quan va governar a Gandia.
Per un altra part, actualment Noves Generacions crec que s’enganya en la manera de fer política. No han volgut formar part de la permanent del Consell dels Joves de Gandia que és el màxim òrgan representatiu de les associacions juvenils.  Amb aquesta acció ens han demostrat quin és l’interés que tenen per treballar per la joventut d’aquesta ciutat. Crec que no es pot contínuament anar a debats a mentir i a enganyar, com ells fan. A més, crec que estan entrant en una política molt hostil, molt antidemocràtica de no voler raonar i no voler acceptar les crítiques i, a més, són fidels a les maneres que caracteritzen al mateix PP, una forma de governar poc democràtica, molt poc transparent i d’allò de “el que jo pense val però el que pensen els altres no val per a res. Jo tinc la raó absoluta i l’oposició o la gent que no està al meu partit no té dret a pensar ni a queixar-se”.

Ens has parlat de la teua impressió d’aquests dos partits, però, quina impressió política et mereixen els altres dos representants juvenils José Manuel Prieto i Alberto Moratal?
La relació personal amb els dos és cordial, és  bona. Jo sempre intente diferenciar la vida política de la  vida personal. En aquest cas, l’actitud política que està prenent Prieto crec que és una actitud responsable, de fer-se càrrec dels errors que ha comés el seu partit. Se l’ha vist moltes vegades disculpant-se d’aquelles coses que s’han realitzat malament, i això també és un fet a considerar, pel fet que és capaç de dir “bé, el meu partit es va enganyar en un moment donat, però això no vol dir que no puguem fer les coses ben fetes.
Pel que fa a Alberto Moratal, per a l’edat que té, el veig una persona que no està tenint criteris propis, que té les idees molt marcades pel seu partit i això no li fa bé a ell i a la seua rama juvenil. Veig que en estos moments és capaç d’anar a un debat i llançar desinformacions i massa mentides. A mi la política a qualsevol preu no m’agrada.

Ja que estem parlant amb la representant del Bloc Jove, anem a parlar dels joves de Gandia. Creus que en aquests moments tenen algun interès en política?
Crec que els joves cada vegada tenen menys interès en la política. I és comprensible.

Per què?
Perquè jo pense que el PP i el PSOE, i el bipartidisme, s’han encarregat d’embrutar la política. Han estat contínuament insultant-se, alguns d’ells inclús entrant en pràctiques de dubtosa legalitat, i això ha fet mal al món polític, i ha propiciat que els joves cada vegada creguen menys en els polítics. Els polítics es veuen com si foren lladres, i això pense que ha sigut culpa del PP i els PSOE.

A quin nivell et refereixes?
A nivell tant local, autonòmic com estatal.

Què consideres que és prioritari actualment per a ajudar als joves?
Per a ajudar als joves, almenys centrant-nos en Gandia, és important crear treball. Però, no sols això, també invertir en educació, en investigació  i no tancar, com ha fet el govern actual, el centre Innova de I+D+i que es va fer a Gandia. És important també ajudar els nous emprenedors; impulsar noves maneres de fer negoci i fomentar-les; buscar eixides per a eixos joves que en aquests moments tenen un futur incert .

Les retallades en educació són una bona manera de posar fi al fracàs escolar valencià que actualment és d’un 40% a tot el territori?
No, està demostrat que les retallades van encaminades a fer una educació elitista, una educació on cada vegada menys gent pot estudiar, el que farà que aquestes persones difícilment puguen trobar feina. Les retallades no són una bona manera d’aturar el fracàs escolar. Cal invertir en educació, ja que un país sense educació està condemnat al fracàs. Per tant, les mesures que està duent a terme el PP valencià van encaminades a que sols uns pocs puguen estudiar i puguen trobar feina.

Creus que el departament de joventut està fent un bon treball pel que fa els joves d’aquesta ciutat?
Està enganyant-se amb una cosa que ja va fer la passada legislatura quan va governar el PSOE amb Plataform, a i és que no escolta les associacions juvenils.  Pren decisions sense consultar-ho amb el Consell dels Joves de Gandi,a i no estan escoltant realment allò que els joves demanen.

Es cert que el conveni entre l’ajuntament i el Consell dels Joves està en perill?
Hi haurà futur si hi ha voluntat i el regidor de joventut s’ha compromés en fer el possible perquè continue endavant, però en el Consell dels joves de Gandia hi ha molts tècnics que no cobren, si no cobren i si no hi ha un conveni que puga ajudar a fer activitats per a joves, a fer tallers, fer cursos…difícilment pot continuar endavant ajudant els joves i fent la magnifica tasca que fins ara ha fet.

Quin oci ofereix Gandia als joves a més de pubs i discoteques?
L’ajuntament de Gandia ofereix poc oci alternatiu al turisme d’alcohol i de festa i, si hi ha oci alternatiu, es comenta poc o, almenys, es fa poca publicitat d’ell. Per exemple, pel que respecta als teatres a Gandia, ara s’ha paralitzat la programació del Serrano. No s’ha buscat un oci alternatiu. Gandia sempre s’ha centrat en discoteques i poc més, i no s’han buscat eixides a eixe turisme de nit.

Parlem de la bici, què ens diries sobre el que ha passat? Què et pareix?
Posar en funcionament la bici va ser un acte merament electoralista dels socialistes que es va fer  amb molta presa i sense planificació. Va donar bon resultat en el moment però, com les coses foren fetes d’aquella manera, sempre pendent d’una cita electoral, la veritat que el servei no quedava ben estructurat. Això no vol dir que el PP ara, no haja tingut quasi dos anys per a resoldre el problema, que dos anys donen per a molt i no s’ha fet res perquè el sistema continuarà funcionant.

Però, la millor solució ha sigut suprimir la bici?
No, crec q la solució és apostar per la mobilitat sostenible, i apsotar per anar amb bicicleta en aquest moment, és necessari.

Què opines del pla d’ocupació juvenil?
En aquest cas, totes aquelles mesures que vagen encaminades a crear feina benvingudes siguen. El meu partit no pot oposar-se o no pot criticar ningun pla d’ocupació perquè venim reivindicant-ne molts més.

Creus que aquest pla seria millorable o que se li podria afegir algun altra cosa?
Si que s’ha creat feina. Possiblement, l’única cosa que es podria millorar són les condicions en les quals podrien haver-se contractat algunes persones.

No puc resistir-me, abans d’acabar, a preguntar-te sobre Gandia Shore,  creus que ha beneficiat o perjudicat la imatge de la nostra ciutat?
Jo he intentat no parlar molt de “Gandia Shore” perquè em pareix lamentable que un alcalde i un partit polític vagen a Madrid perquè ens porten a Gandia el programa televisiu. És indignant la imatge lamentable que s’ha donat dels joves de la nostra ciutat, que no correspon en res a la joventut de Gandia, perquè, a més, dins dels personatges de Gandia Shore no hi ha ningun que siga de la mateixa ciutat. Pense que la nostra ciutat és molt més que festa i alcohol. Em pareix lamentable i patètic. Si aquest és el turisme que vol el PP, allà ells!. No és el turisme que vol el Bloc.