Lorena Milvaques ha presentat fins a set al•legacions al PERIMMU per contenir errors greus i no abastar la totalitat dels elements protegits del Centre Històric i el Raval.
El Grup Municipal de Compromís ha exigit hui per enèsima vegada la creació d’un Catàleg de Béns i Espais Protegits per a Gandia, una reclamació que segons ha explicat la regidora Lorena Milvaques, “no és un capritx sinó que és una necessitat històrica de Gandia i sobretot una obligació marcada per la llei”.
Milvaques s’ha referit a la Disposició Transitòria Tercera de la Llei 4/1998 de Patrimoni Cultural Valencià, que estableix l’obligatorietat d’aprovar un Catàleg d’àmbit municipal de Bens protegits.
Aquesta necessitat ha estat reclamada per la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià a l’Ajuntament de Gandia des de fa molts anys, sense que el Consistori l’haja atès mai: “Gandia necessita d’una vegada per totes un Catàleg de bens i espais protegits, un document que arreplegue tots els elements a conservar de la ciutat en el seu conjunt, no només la modificació puntual d’un àmbit concret”.
A més de aquesta reivindicació, la regidora ha explicat les al•legacions que Compromís ha presentat al Pla Parcial de Revitalització i Millora del Medi Urbà (PERIMMU) del Centre històric i el Raval de Gandia.
Cal recordar que el passat mes de febrer, el Plenari aprovà la publicació i exposició pública de la 59ª modificació puntual de l’ordenació estructural de Pla General, per tal de definir l’espai de protecció arqueològica dels jaciments arqueològics, com a béns de rellevància local, i la identificació dels Béns d’Interès Cultural i dels Béns de Rellevància Local i els seus entorns de protecció.
En concret, han sigut set les al•legacions presentades a aquesta modificació del PERIMMU, justificades en els errors que conté i en la manca d’elements susceptibles de protecció que caldria haver inclòs.
La primera al•legació tracta de la delimitació del Nucli Històric i la seua declaració com a Bé de Rellevància Local. En aquest sentit, assenyala Milvaques, la delimitació inclosa al PERIMMU és “insuficient tant des del punt de vista històric com urbanístic”.
La portaveu de Compromís ha explicat que “s’han deixat fora alguns carrers de la Vila-Nova -com el San Francesc de Borja o el Duc Carles de Borja-, sense cap justificació, a més d’altres espais del Raval, concretament, la part que enfronta en el riu, on està el Centre Social” i aquesta mancança contradiu l’article 3 del decret 62/2011 que regula el procediment de Nucli Històric Tradicional – Bé de Rellevància Local. La proposta Compromís és que s’incloga al document tota la Vila-nova i el Raval fins al riu.
La segona i tercera al•legació detallades per Milvaques han estat encaminades a denunciar la falta de documentació i la no adequació a la normativa urbanística en entorns de Bens d’Interès Cultural i Bens de Rellevància Local.
Segons ha apuntat, tant la Llei de Patrimoni, com la LUV, com el ROGTU, contemplen l’obligatorietat de l’elaboració de Plans Especials de Protecció específics dels entorns tant dels BIC com dels Bens de Rellevància Local, a més de detallar les actuacions que estan o no permeses a aquests entorns.
“En aquesta modificació no existeixen eixos Plans Especials, i pretenen considerar com a tal el Catàleg, cosa que xoca amb el que abans hem dit de la legislació, i que diferencia clarament una cosa de l’altra”. Per tant, Compromís manifesta la seua proposta de que es redacten els Plans Especial de Protecció dels BIC i BRL ja que, els mateixos són obligatoris.
El quart aspecte del qual ha parlat Milvaques correspon a les contradiccions i ambigüitats en les fitxes i els plànols. Sobre això, la regidora de Compromís, ha donat a conèixer que existeixen contradiccions entre els nivells de protecció i les actuacions permeses. Per exemple, “hi trobem catalogacions diferents per a un mateix edifici. Resulta xocant veure fitxes amb edificis protegits que desprès al plànol es delimiten com a fora d’ordenació”. Per aquest motiu, Compromís reclama la revisió de totes les fitxes i plànols per a evitar conflictes d’interpretació en el futur.
A continuació, Milvaques s’ha referit als BICs no declarats i als BRLs que no es contemplen en aquesta modificació. Així, la portaveu econacionalista ha explicat que tots els escuts i emblemes estan declarats per la llei de Patrimoni com a BIC, i “a la proposta presentada falten els escuts de la façana de l’Escola Pia i el Medalló de l’Ajuntament, una manca que s’hauria de solucionar amb l’elaboració de la documentació que pertoca i l’inici del procediment per a la seua declaració”.
A més a més, els panells exteriors i les xemeneies anteriors a 1940 son reconeguts com a BRL per llei. Doncs bé, “a la proposta de modificació falta el panell ceràmic del C/ Carmesina 8” (que es troba al museu arqueològic amb pressupost i permís d’obra per a la seua restauració i reubicació), i “si atenem a la delimitació proposada per al Raval s’hauria d’incloure també la xemeneia del Molí i els forns medievals situats al subsòl de l’actual centre Social”.
Finalment, Milvaques ha reclamat la conveniència de declarar més Bens de Rellevància Local al Nucli Històric gandià. La portaveu de Compromís ha denunciat que “és trist que una ciutat com Gandia compte només amb 9 edificis considerats Bé de Rellevància Local, ja que això suposa una falta d’autoestima ben preocupant”.
Per això, ha demanat aprofitar l’oportunitat de la modificació del PERIMMU “per demostrar la voluntat municipal de defensa del patrimoni”. En aquesta línia, Compromís ha proposat que s’amplie la llista d’edificis considerat BRL amb espais tant importants, que hui en dia estan fora d’aquesta consideració, com són la Casa de la Marquesa o l’edifici de Foment.