Compromís reclama la derogació del Decret que retalla el finançament als centres de discapacitats

El grup municipal considera que les mesures que contempla són inassolibles tant per als usuaris com per als centres, que en molts casos es veuran obligats a tancar les seues portes

El Grup Municipal de Compromís per Gandia demanarà al proper plenari municipal la derogació del decret 113/2013, una normativa que planteja importants retallades en el finançament dels centres d’atenció de persones amb discapacitat i un copagament clarament inassolible per als usuaris dels centres i les seues famílies.

El decret de la Conselleria de Benestar Social, que s’ha avançat fins i tot a la implantació per part del Govern Central, segons explica la portaveu Lorena Milvaques, “estableix condicions econòmiques duríssimes, que agreugen la ja penosa situació d’aquestes persones i de les entitats que els ajuden, un sector que en la Comunitat Valenciana es troba en un moment crític”.

El Comitè de Representats de Persones amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana (CERMI-CV) ja va mostrar la seua oposició a la norma i la seua predisposició a buscar alternatives que siguen menys costoses per al col•lectiu. Malgrat aquesta voluntat, des de principis de desembre el usuaris han rebut comunicacions amb la resolució de la Direcció General de Persones amb Discapacitat i Dependència, on se’ls comunica quina és la seua aportació a partir de l’1 de gener de 2014.

El que no aclareix la resolució és si la quantitat que s’indica serà anual o mensual, i si seran dotze o catorze les mensualitats. Finalment, pareix que seran catorze les mensualitats que hauran d’aportar els usuaris de residències, xifra que és la indicada (verbalment) en algunes direccions territorials de Benestar Social. Si es així, indica Milvaques, “hi haurà casos de persones que aportarien més quantitat econòmica mensual del que ingressen en les seues subvencions, una mesura que pràcticament els expulsa del sistema”.

D’altra banda, el esmentat decret estableix per a les persones amb discapacitat usuàries de les residències, amb caràcter general, una quantitat mínima per a despeses personals, fixat en un 19% de l’IPREM. Al voltant de 101 € mensuals a disposició d’aquestes persones, per a roba, perruqueria, podologia, copagament farmacèutic, atenció dental, etc. No obstant això, en cap dels casos rebuts es respecta aquesta quantitat mínima establerta pel decret.

El Decret a més de generar un empobriment per a aquestes persones, xoca frontalment amb els drets humans i la promoció de l’autonomia personal promulgada per la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de la autonomia Personal i Atenció a les Persones en situació de Dependència.

Però aquesta normativa no només va en contra de les persones amb discapacitat i la seua dignitat, sinó que també posa en perill la sostenibilitat del sistema, els llocs de treball i l’activitat econòmica que es genera al voltant d’aquests centres als municipis i a les comarques on es troben ubicats.

Això es degut -segons s’ha informat en algunes direccions territorials- a que l’aportació dels usuaris estarà inclosa en les subvencions de la Conselleria de Benestar Social per a manteniment dels centres en 2014, quan fins ara, aquesta aportació se sumava a la subvenció. Ara es va a descomptar, el que suposa una minoració en el finançament i significa que no es cobrirà un 25% del cost del servei en molts casos. En la pràctica, assenyala Milvaques, “això es traduirà en el tancament de centres i serveis”.

Des del CERMI es ja es va recórrer el decret per ser contrari a la legislació vigent, al Codi Civil, i al que recull la Convenció de l’ONU sobre Drets de les persones amb discapacitat, però el procediment pot arribar a ser massa llarga i costós per a que les persones amb discapacitat i els centres d’atenció puguen arribar a suportar-lo.

Per tot això, des de Compromís, proposem que l’Ajuntament de Gandia prenga l’acord de “rebutjar enèrgicament tot el contingut del Decret 113/2013 i sol•licite la seua paralització immediata i derogació”.

 

Arxivat en: General, Sanitat i Benestar Social, Temes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *