Presenten una moció al Ple instant la Delegació del Govern a que ordene investigar els fets i els esclarisca i investiguen les amenaces de mort rebudes pels diputats de Compromís a les Corts Valencianes i altres càrrecs públics “i que actue en este cas amb la mateixa contundència que amb altres recents”.

LORENA MILVAQUES: “Ens resulta sospitós i condemnable que totes les actuacions policials vagen en un mateix sentit. La Delegació del Govern té una clara responsabilitat en els fets ocorreguts a Benirredrà, per permetre la concentració, i que la policia allí present degué identificar i detindre els agressors dels menors”.

 benirredrà

El passat dissabte 17 de maig tingué lloc a Benirredrà la XXVI Trobada d’Escoles en Valencià de la Safor-Valldigna, una festa en defensa de l’ensenyament en la nostra llengua, organitzada per Escola Valenciana.

Per al mateix dia, al mateix lloc i a la mateixa hora, en una mostra del que nosaltres considerem una greu irresponsabilitat, i malgrat els advertiments de l’Ajuntament de Benirredrà i de diferents organitzacions polítiques, es va autoritzar per la Delegació del Govern una concentració del Grup d’Acció Valencianista, que es caracteritza per les seues protestes violentes i que ja comptava amb antecedents d’agressions a la comarca, com, per exemple, la que va patir la regidora del Bloc Nacionalista Valencià de l’Alqueria de la Comtessa, Maite Peiró, mentre participava en una cercavila festiva a la veïna ciutat de Gandia i que encara hui, sis anys després, no ha suposat cap condemna o denuncia a ningú, malgrat que el grup agressor va estar plenament identificat pels mitjans de comunicació.

Com era previsible per tots, tret de la Delegació del Govern, alguns membres del GAV va agredir una colla de menors que es dirigia al lloc de la Trobada, un dels quals va haver de ser atés d’una ferida al cap a l’Hospital de Gandia. L’agressió va ser observada per alguns veïns, els quals s’han prestat a identificar els participants. Però, a hores d’ara, no s’ha produït cap actuació policial per a la seua identificació.

Arran d’eixa agressió es van produir enfrontaments entre els participants en la concentració del GAV i un grup de jòvens que protestaven per la seua presència a la Trobada, alguns dels quals (estos sí) foren identificats per la policia. A l’endemà, un d’ells, un jove de Bellreguard fou detingut i acusat d’enaltir el terrorisme i incitar a la violència a través de les xarxes socials, en una actuació certament desproporcionada de la policia.

Des de Compromís condemnem qualsevol acte de violència o la incitació a la mateixa, vinga d’on vinga. I eixa és la qüestió que fonamenta la present moció: la demanda de la mateixa celeritat i eficàcia que les forces de seguretat han emprat en recents actuacions per a tots els casos.

A Compromís no compartim l’intent de criminalització de les xarxes socials ni l’interés del govern de l’estat en reprimir qualsevol mena de protesta social (en uns moments en què esta es justifica a bastament) mitjançant, per exemple, la nova Llei de Seguretat Ciutadana, com tampoc justifiquem possibles reaccions violentes o amenaçadores que no tenen cabuda en un estat democràtic.

Però ens resulta sospitós i condemnable que totes les actuacions policials vagen en un mateix sentit. Així, per exemple, entenem que la Delegació del Govern té una clara responsabilitat en els fets ocorreguts a Benirredrà, per permetre la concentració, i que la policia allí present degué identificar i detindre els agressors dels menors. Per no parlar de la ja esmentada agressió del 2008, mai resolta.

Fa uns mesos, coneixíem de fotografies de diversos membres de Nuevas Generaciones que enaltien el feixisme, i que van ser catalogades per alguns dirigents del PP de “coses de joventut”, sobre els que no s’ha actuat. O, per exemple, encara esperem que haja cap actuació per esclarir les amenaces de mort, directes i inequívoques, rebudes fa un any pels nostres diputats a les Corts Valencianes, Enric Morera, Josep Maria Pañella i Mònica Oltra que foren arxivades per la policia amb l’excusa inversemblant de que no es podia localitzar el compte des d’on foren realitzades.

Per tot això, i entenent que si no hi ha respostes semblants en totes les direccions estarà en joc la credibilitat de les forces de seguretat i el propi sistema democràtic, demanem al Ple de l’Ajuntament de Gandia l’adopció dels següents acords:

PRIMER.- L’Ajuntament de Gandia condemna qualsevol acte de violència o qualsevol expressió d’incitació a la mateixa.

SEGON.- Per això, l’Ajuntament de Gandia condemna les agressions efectuades a menors a Benirredrà en el marc de la Trobada d’Escoles en Valencià per part de membres del GAV i insta la Delegació del Govern a que ordene investigar els fets i els esclarisca.

TERCER.- Aixa mateix, l’Ajuntament de Gandia demana la Delegació del Govern que ordene els cossos i forces de seguretat que investiguen les amenaces de mort rebudes pels diputats de Compromís a les Corts Valencianes Enric Morera, Josep Maria Pañella, Mònica Oltra i altres càrrecs públics de Compromís i altres formacions polítiques i que actue en este cas amb la mateixa contundència que amb altres recents.