Milvaques: “L’abdicació del rei i el buit legal existent obrin la possibilitat de la construcció d’un Estat en el qual la ciutadania i els territoris puguen decidir lliurement la seua representació política i institucional. És una oportunitat única que hem de defensar, per aprofundir en un Estat més democràtic”.

Gandia, 04 de juny de 2014.-

El grup municipal de Compromís ha presentat aquest matí, per registre d’entrada de l’Ajuntament de Gandia, una moció per al proper Ple municipal, en la qual proposa abordar la situació de buit legal existent, davant l’abdicació del rei i la inexistència de mecanismes legislatius que regulen allò que ha de passar a partir d’ara: “L’article 57 de la Constitució espanyola estableix taxativament el caràcter hereditari de la Corona, però no diu res quant a la possibilitat d’abdicació. Per tant, tenim una oportunitat històrica que hem de defensar perquè es traduïsca en una vertadera participació ciutadana que, lliurement, puga decidir sobre quin model d’Estat vol”, ha explicat la regidora i portaveu del grup, Lorena Milvaques.

Així, la proposta d’acord presentada per Compromís assenyala un itinerari cap al referèndum “amb un profund sentit democràtic”, ha insistit Milvaques. “Per això proposem que l’Ajuntament de Gandia inste l’Estat a impulsar un procés legislatiu que, davant la situació creada, done veu a la ciutadania perquè puga elegir el cap de l’Estat. En aquests moments és fonamental el debat públic sobre la seua democratització i aquest procés ha de culminar amb la celebració d’un referèndum”, ha conclòs la portaveu.

Des que es coneguera la notícia de l’abdicació del rei, Compromís s’ha expressat en aquest sentit, subratllant que era el moment de tancar el model de la transició, que consideren que ha estat un mal negoci per als interessos valencians. “La fi d’aquest període ha de donar pas a una nova etapa, en la qual el dret a decidir dels territoris també tinga cabuda. El consens autonòmic ja és història”, han conclòs des de la formació econacionalista.