22112016-rdp-ramon-llull

  • L’àrea de Polítiques Educatives commemora l’Any Ramon Llull amb l’edició de vora 3.000 díptics divulgatius per a 5è i 6è de primària i per a 3r i 4r d’Eso sobre la vida i l’obra d’un dels escriptors i pensadors més destacats de l’Edat Mitjana.

La regidora de Polítiques Educatives i Joventut, Laura Morant, ha presentat aquest matí els díptics editats per als centres educatius de la ciutat, coordinats pel filòleg, Vicent Terol, a propòsit de la commemoració enguany de l’Any Ramon Llull (700 aniversari de la mort), un dels escriptors i pensadors més destacats de l’Edat Mitjana. “Els seus amplis interessos van afavorir que fes aportacions remarcables en tots els àmbits del saber de la seva època, que van des de la filosofia i la teologia, fins al dret, la medicina, l’astronomia, la retòrica o la lògica. Al mateix temps, va produir una sòlida obra literària”, ha destacat Morant.
Terol ha recordat que la importància de Llull és tan gran “com que la filosofia i el pensament grec a l’Edat Mitjana només es vehiculava en dues llengües: àrab i català. Per tant, l’única llengua en què es transmet i crea filosòfica a l’Europa cristiana era el català, de la mà de l’intel•lectual mallorquí”.

llull2

llull1
Així, l’Ajuntament de Gandia celebrarà l’any LLull amb la publicació de vora 3.000 díptics divulgatius per als centres educatius de la ciutats i una sèrie d’activitats culturals per al mes de novembre: Des de conferències, incloses a la II Trobada de Professors de Valencià (26 i 27) al recital de Maria de la mallorquina Maria del Mar Bonet, el pròxim divendres dins la gala de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Gandia. Els díptics han estat repartits a les escoles per a 5é i 6é de primària, i així mateix per a 3r i 4r d’Eso als Instituts. “Perquè els Mestres i professors de valencià en pogueren fer ús de la manera que ells consideraren. I així des del Departament d’Educació volíem col•laborar també en l’Any Llull. I que els alumnes tingueren la possibilitat d’aprendre de la seua obra i vida. Tot i que Ramon Llull ja s’estudia actualment en els centres educatius, volem crear una ferramenta més per al professorat”, ha assegurat la regidora de Més Gandia.

Ramon Llull

Ramon Llull va ser un autor extraordinàriament prolífic. Va escriure més de 250 obres en llengües distintes: català, provençal, llatí i àrab. Si haguérem de fer un repàs de la seua extensíssima producció, no acabaríem. Diguem, doncs, que va escriure narrativa i poesia, obres filosòfiques, científiques, místiques, enciclopèdiques…, i destaquem-ne unes poques de les més representatives: el ‘Llibre de contemplació en Déu’, la seva primera gran obra, escrita originàriament en àrab; el ‘Llibre d’Amic e Amat’, un recull de sentències de contingut místic inclòs al ‘Llibre d’Evast e Blaquerna; la novel•la ‘Fèlix’ o ‘Llibre de meravelles’, de la qual forma part el ‘Llibre de les bèsties’, en què ataca la política i les ànsies de poder; i l’obra poètica ‘Desconhort’, que expressa l’angoixa de l’autor en veient la dificultat d’atènyer les fites que s’havia proposat.
Així, la commemoració de l’Any Llull, amb motiu del setè centenari de la seua mort, ha servit per reivindicar la vàlua de la seva aportació al món de les lletres i fer conèixer al públic general la influència que el seu pensament ha exercit en l’obra de nombrosos intel•lectuals europeus. Una influència que en cap cas no es pot donar per exhaurida. Les universitats de València, de les Illes Balears i de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans, l’Institut Europeu de la Mediterrània, museus, xarxes de biblioteques i altres organismes i entitats culturals han fet possible que l’Any Llull haja comptat amb una nodrida agenda. Diverses universitats arreu de l’Estat espanyol i també en l’àmbit internacional han organitzat també diferents activitats, així com centres escolars i instituts.

llull3