23112016-rdp-campanya-benviguts-a-gandia

  • L’Agència AVIVA de Promoció del València i l’àrea de Sanitat de l’Ajuntament de Gandia enceten hui una campanya per donar la benvinguda als nostres nounats i les nounades, així com informar els pares sobre la importància que tenen les decisions que hauran de prendre, pel que fa a la seua educació i, sobretot, a la llengua que li parlaran.

  • Els pares i les mares rebran un kit regal que conté una carpeta amb un pitet amb lèxic dels nadons, una llista de noms de xiquet o xiqueta en valencià, junt amb el suggeriment de les coses que faran falta els primers dies, i un adhesiu per al cotxe.

  • També es dóna a conèixer la tasca de l’Agència AVIVA de Promoció del Valencià de l’Ajuntament, com a centre d’assessorament i d’informació en aspectes com ara els noms tradicionals valencians o l’adaptació a la nostra llengua de noms estrangers, així com difondre el lèxic dels nadons en valencià.

La vicealcaldessa i regidora responsable de Normalització Lingüística, Lorena Milvaques, acompanyada de la regidora de Sanitat i Polítiques Saludables, Liduvina Gil, ha presentat aquest matí la nova campanya de l’Agència AVIVA de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Gandia, en col·laboració amb l’Àrea de Sanitat, denominada “Benvinguts a casa”, que s’encenta hui a Gandia, mitjançant la qual es dóna la benvinguda als nounats i les nounades de la ciutat, a través dels seus pares i mares, mitjançant un obsequi. “Amb aquesta campanya volem, en primer lloc, donar l’enhorabona als pares i les mares que estan esperant un fill o filla, per la nova etapa que enceten en les seues vides i fer-los reflexionar sobre la importància que tenen en la nostra societat les decisions que hauran de prendre, pel que fa a la seua educació i, sobretot, a la llengua que li parlaran. Decisions lingüístiques que són, també, de gran importància per al futur del valencià i que poden fomentar la transmissió intergeneracional”.

A més a més, es vol informar els pares i les mares que poden posar el nom en valencià als seus fills, sense fer cap tràmit especial. També es dóna a conèixer la tasca de l’Agència AVIVA de Promoció del Valencià de l’Ajuntament, com a centre d’assessorament i d’informació en aspectes com ara els noms tradicionals valencians o l’adaptació a la nostra llengua de noms estrangers, així com difondre el lèxic dels nadons en valencià.

Així, els pares rebran un kit regal conté una carpeta amb un pitet amb lèxic dels nadons, una llista de noms de xiquet o xiqueta en valencià, junt amb el suggeriment de les coses que faran falta els primers dies, i un adhesiu per al cotxe.

Tot açò va acompanyat d’una circular de presentació i recomanacions interessants de les regidores de Normalització Lingüística i de Sanitat, amb la finalitat que el nounat o la nounada estiguen més arrelats en un món divers com el nostre, on la llengua és un instrument de comunicació i d’integració social importantíssim i valuosíssim: saber llengües ens fa persones més tolerants i respectuoses.

La capacitat d’una persona no es forma sols a partir de la seua genètica, sinó també de l’estimulació primerenca, ja que configura la creació de noves connexions neuronals. A més, molts estudis semblen concloure que els bebès plurilingües són més intel·ligents. Per tant, quan més prompte s’ensenya una segona llengua és millor, perquè és la millor manera de crear eixes connexions neuronals i augmentar així la capacitat de desenvolupament intel·lectual”, ha destacat Gil.

La campanya es realitza conjuntament amb agències AVIVA d’altres ajuntaments, com l’Alcúdia, Benicàssim, Castelló, Godella, Moncofa, Montserrat, Muro, la Pobla de Vallbona, Silla o Xixona i té el suport de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport.

Seran les matrones les qui s’encarregaran de distribuir més de 600 kits als centres de Salut de Beniopa i Corea, on es realitzen els cursos de preparació al part, així com a l’Hospital de Gandia, secció de Maternitat.