– L’àrea d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives presenta la programació d’activitats al voltant del Dia Internacional contra la Violència de Gènere que es desenvoluparà el pròxim divendres.

– Baixen considerablement, de 205 a 98, els casos de violència de gènere atesos al servei municipal d’Atenció Psicològica i Social del Centre Igualtat i Dona. Tot i que no reflecteixen tots els episodis de violència de gènere a la nostra ciutat durant el període, només els tractats directament per l’Ajuntament.

– El Centre d’Igualtat i Dona ofereix gratuïtament i confidencial servei d’assessorament jurídic, acompanyament legal, suport psicològic, gestió d’ajudes, etc… Està ubicat al C/ Carmelites, 2 – baix. De dilluns a divendres, de 9 a 14 h. Telèfon: 962 95 95 28.

– 016: Telèfon 24 hores d’atenció a les víctimes de violència de gènere. Gratuït. No deixa rastre.

A propòsit del 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència de Gènere, l’àrea d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives organitza divendres la lectura d’un manifest, a les 12 h, a les portes de l’Ajuntament i la representació teatral “Cul Kombat”, de la companyia Patricia Pardo, al Teatre del Raval, entre altres actes. Del 13 al 30 de novembre es pot visitar l’exposició d’obres participants al Concurs de Cartells anunciadors del 25-N per l’alumnat de 4t d’ESO al Campus Gandia de la UPV. Cal recordar també, que la darrera setmana es van organitzar les IV Jornades Coeducació i Prevenció de la Violència de Gènere.

 

Algunes dades sobre violència de gènere a Gandia

D’altra banda, segons dades del servei municipal d’Atenció Psicològica i Social del Centre d’Igualtat i Dona (*no s’hi troben reflectits tots els casos de violència de gènere o denúncies, només els tractats a l’Ajuntament) l’evolució de 2014 a 2017 en els diferents tipus de delicte es situa a la baixa. Entre l’any 2014 i el 2017, els casos registrats de violència de gènere en la ciutat de Gandia han passat de 205 a 98, els de violència domèstica de 13 a 4, els de problemàtica general de 17 a 11 i, per últim, la concessió d’ordres de protecció ha baixat de 117 a 66 a la nostra ciutat.

Quant a les víctimes de violència volem destacar que, pel que fa a l’edat de les dones, encara que aquelles més afectades continuen trobant-se entre els 26 i els 40 anys amb un 42,33% del total, les últimes estadístiques indiquen que s’ha produït una lleugera pujada en els casos registrats entre dones de més de 65 anys, que han passat de constituir el 1.50% al 2.45% del total. Un fet aquest que ens recorda la necessitat de prendre mesures preventives entre la població d’edat més avançada.

Referint-nos ara a l’estat civil de les dones víctimes de violència de gènere, s’ha detectat un creixement dels casos entre les dones solteres: han passat de representar el 30.60% al 45.40% dels casos en el moment actual, situant-se per damunt de casades i divorciades ambdues en torn el 20%.

Altres dades rellevants indiquen que els casos de violència també hi han augmentat entre les dones amb estudis mitjans i superiors, que han passat de representar el 17.80% al 28.83% del total; i que és més freqüent patir-la entre les dones amb menys recursos econòmics, aturades amb i sense prestació, que constitueixen el 69.32%.

Per últim, referint-nos ara a les víctimes per país de procedència, hem de parlar també d’una pujada en els casos registrats entre les dones procedents de països americans, del 13.77% al 23.93%; pel que fa a la resta de nacionalitats i sense canvis rellevants, el 66.26% correspon a dones espanyoles i el 4.91% a dones d’altres països de la Unió Europea.

Finalment, es recorda que el Centre d’Igualtat i Dona ofereix els següents serveis, tots ells gratuïts i confidencials:

 

  • Assessoria Jurídica i amb acompanyament i seguiment de tràmits legals per a dones, pel Lletrat de l’Oficina d’atenció a les Víctimes del Delicte.
  • Informació sobre els drets de la víctima i drets específics per dones immigrants.
  • Suport psicològic per a les dones i les seues filles i fills, per a superar les conseqüències de violència de gènere.
  • Orientació psicològica per a xiques joves per a prevenir i superar situacions de violència de gènere en les xiques menors d’edat.
  • Informació i gestió d’ajudes i recursos d’atenció social: Orientació i Gestió dels recursos socials als qual tingues dret. Tramitació del telèfon d’emergència per a situacions de risc.

 

Està ubicat al c/ Carmelites, 2 – baix. De dilluns a divendres, de 9 a 14 h. Telèfon: 962 95 95 28.

 

Existeix també un telèfon 24 hores d’ajuda i suport a les víctimes de la violència masclista, el 016, que és gratuït i no deixa resta rastre.