Alícia Izquierdo: “Hem realitzat més de 80 accions formatives en què han participat 700 persones”

– L’Ajuntament i altres administracions inverteixen més d’1’3 milions d’euros en projectes d’ocupació que donen treball a 111 persones durant 2017.

– A més, des de l’Urbalab Gandia s’ha realitzat més de 80 accions formatives en què han participat 700 persones. Igualment, han oferit el coneixement i l’experiència del seu personal tècnic a 76 projectes d’emprenedoria i han facilitat la creació de 9 empreses. Des de l’Agència de Col·locació municipal han gestionat 229 ofertes d’ocupació d’empreses locals.

– Alícia Izquierdo: “Aquest govern no ha fet de l’ocupació un titular de premsa, sinó que totes les accions que fem des de l’àrea de Polítiques Econòmiques estan encaminades a millorar l’ocupabilitat de les persones que participen, que a més de treballar reben la formació per a actualitzar-se professionalment”.

– Diana Morant: El millor pla d’ocupació també és pagar els proveïdors. La confiança dels autònoms i xicotetes empreses amb Gandia i la comarca s’està recuperant. Són moltes les mercantils que, en dos anys i mig, han tornat a creure en Gandia i han decidit invertir, bé per a instal·lar-se en la nostra ciutat, bé per a créixer, circumstàncies que també ens parlen de generació d’ocupació”.

 

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant i la regidora de Polítiques Econòmiques i Innovació, Alícia Izquierdo, han comparegut aquest matí davant els mitjans de comunicació per fer un balanç del que ha estat 2017 pel que fa les polítiques actives d’ocupació posades en marxa des de l’Ajuntament de Gandia.

Així, hem desenvolupat diferents projectes d’ocupació, per un valor aproximat d’1,3 milions d’euros, i s’ha donat treball des de l’Ajuntament a 111 persones, que han fet tasques de millora de la ciutat. Gràcies al suport i el compromís de dues administracions superiors, com la Generalitat i la Diputació de València, al llarg de l’any passat s’ha realitzat la segona fase del taller de sendes urbanes, de la qual ja està en marxa, en 2018, la tercera fase. Respecte a la resta d’actuacions, s’ha incorporat persones a les distintes àrees municipals, des de serveis administratius fins a actuacions de millora al carrer. Tasques de manteniment, suport a tasques administratives, etcètera. Aquets plans són una magnífica oportunitat perquè les persones aturades troben una eixida en un complicat mercat laboral.

 

Millorar l’ocupabilitat

Izquierdo ha recordat que fer polítiques d’ocupació és més que “donar feina en l’Ajuntament”. L’experiència de treballar o en un taller d’ocupació o escola-taller, o en la pròpia administració pública durant un temps és molt enriquidora i suposa un suport econòmic important per als participants, que ben sovint són aturats de llarga durada o persones que, pels barems amb què se’ls selecciona, tenen càrregues familiars o dificultats específiques d’inserció. “Però com diu el proverbi, “si li dones a algú un peix menjarà un dia, si l’ensenyes a pescar, menjarà tota la vida”: totes les accions que fem des de l’àrea de Políques Econòmiques estan encaminades a millorar l’ocupabilitat de les persones que participen, que a més de treballar reben la formació per a actualitzar-se professionalment”.

En el cas del Taller d’Ocupació Sendes Urbanes o de l’Escola-Taller “Et formem” (en marxa en 2018), la formació és un component fonamental i un percentatge elevat de les hores de treball dels alumnes-empleats. En el cas de les dues fases del programa “Incorpora’t”, per exemple, que s’ha realitzat juntament al departament de Serveis Socials, s’hi ha treballat amb gent amb dificultats molt especials (de relació, d’integració, d’hàbit) per a la seua incorporació al món laboral: “que aquest programa concret no dugués incorporada una feina retribuïda no vol dir que la iniciativa no haja sigut tot un èxit”.

Des d’Urbalab Gandia (prompte presentaran la programació 2018) treballen de forma constant en la millora de les capacitats i de l’ocupabilitat de les persones que s’adrecen a les seues instal·lacions. “Hem realitzat més de 80 accions formatives en què han participat 700 persones. A més, durant 2017 ho hem fet de manera més global i integrada en el territori, gràcies al desplegament de l’Acord Territorial per l’Ocupació i el Desenvolupament Sostenible: no té sentit posar fronteres tan estretes ni a l’economia ni a l’ocupació, i en eixe sentit, hem pogut ampliar el nostre equip de formadors i posar-lo a disposició de tota la comarca de la Safor”.

Igualment, l’Urbalab assessora i acompanya projectes d’emprenedoria. Durant l’any passat s’ha oferit el coneixement i l’experiència dels seus tècnics a 76 projectes d’emprenedors i hem facilitat la creació de 9 empreses. Des de l’Agència de Col·locació municipal han gestionat 229 ofertes d’ocupació d’empreses locals.

“És important tindre clar que una part importantíssima dels recursos que hem dedicat a les polítiques d’ocupació són d’altres administracions: gràcies a l’equip tècnic de l’àrea de Polítiques Econòmiques i Innovació hem accedit a programes i ajudes que permeten incidir en l’ocupació sense que això isca directament de la butxaca de la gent de Gandia, és a dir, de partides preassignades del pressupost municipal”. En eixe sentit, la responsable d’Ocupació ha celebrat l’atenció que Gandia i la Safor està rebent des de les distintes àrees de la Conselleria d’Economia Sostenible, que és qui té les competències en matèria d’ocupació. “I no només de forma directa: millorar els nostres polígons industrials, com s’ha fet recentment gràcies a l’IVACE, és també crear ocupació”, ha assegurat.

Diana Morant:Aquest govern sempre ha gestionat pensant en les persones i en les seues principals preocupacions, i tot i que són les empreses les que tenen les competències en contractacions, les administracions hem de facilitar l’accés al món laboral i posar damunt la taula els mecanismes perquè la gent puga treballar. En definitiva, hem de tractar de combatre l’atur, la principal preocupació de la ciutadania. I això és el que estem fent a l’Ajuntament de Gandia, perquè hem de ser proactius per a crear noves oportunitats de treball i de riquesa:  impulsar la inversió pública (com els plans de modernització dels polígons o la millora de l’accés de Benieto o amb el desplegament de la fibra òptica), la iniciativa emprenedora (amb l’Urbalab i el Pacte Territorial comarcal), crear les eines per a atraure la inversió exterior i, al mateix temps, mantindre l’economia local oberta”.

Morant també ha recordat que el millor pla d’ocupació és pagar els proveïdors. En aquest sentit, l’ajuntament, a finals d’any, ja va saldar tot el deute amb ells, una acció imprescindible perquè els empresaris puguen invertir sense por, créixer i contractar més treballadors. Amb tot això, estem veient com la confiança dels autònoms i xicotetes empreses amb Gandia i la comarca s’està recuperant. Són moltes les mercantils que, en dos anys i mig, han tornat a creure en Gandia i han decidit invertir, bé per a instal·lar-se en la nostra ciutat, bé per a créixer, circumstàncies que també ens parlen de generació d’ocupació. Algunes d’elles són Dulcesol, Decathlon, Leroy Merlin, Telefònica, Mas i Mas, Lidl, Trasmediterránea, Family Cash, la tienda Home, Autis, la Ford Store, el dilluns CaixaBank va inaugurar la seua renovada oficina, etcètera, etcètera”.

Arxivat en: Economia i Ocupació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *