Les bones polítiques d’ocupació

Alícia Izquierdo i Sesé. Regidora de Polítiques Econòmiques, Innovació i Ocupació (Més Gandia)

No sé si la gent recorda com, en un dels pitjors anys de la crisi econòmica, el PP d’Arturo Torró es va presentar a les eleccions locals de Gandia en 2011 sota el lema «Ahora Empleo». Ara sabem que eixa promesa no es va acomplir mai, i que en cap moment els índexs d’ocupació a Gandia van superar la xifra que Torró es va trobar quan va accedir a l’alcaldia. Però no faig este recordatori per a acusar el PP tant d’incompetència com d’irresponsabilitat: «Ahora Empleo» se’ns ha quedat gravat a foc com la sublimació populista, desgavellada i insensible d’una cosa tan complicada com les polítiques locals d’ocupació, de les que vull fer un breu balanç amb dades de l’any 2017.

Des de l’àrea de Polítiques Econòmiques de l’Ajuntament de Gandia, que tinc la sort de liderar com a regidora, hem aconseguit desenvolupar projectes d’ocupació per un valor total aproximat de 1.370.000 euros, que han servit per a millorar l’ocupabilitat dels participants i han donat feina directament a 111 persones. És important recordar que la immensa majoria d’aquesta quantitat de diners i llocs de feina directa s’han aconseguit mitjançant ajudes d’altres administracions, a través de convocatòries en què el bon saber fer dels tècnics municipals ha donat els seus fruits. És d’altres llocs, i no de la butxaca i els impostos de la gent de Gandia, d’on s’han pagat en bona part els plans d’ocupació, el Taller d’Ocupació Sendes Urbanes, etc. La lamentable situació que vam heretar de la hisenda municipal no ens ha impedit continuar fent polítiques d’ocupació.

Però actuar en eixa matèria és més que «donar feina en l’Ajuntament». No negarem la importància d’estes feines per a les persones que són contractades – precisament els barems estrictes amb què se selecciona la gent valoren les situacions de necessitat, dependència o risc. Però com diu un proverbi d’origen incert, «si li dones a algú un peix menjarà un dia, si l’ensenyes a pescar, menjarà tota la vida»: totes les accions que fem des de l’àrea de Políques Econòmiques estan encaminades a millorar l’ocupabilitat de les persones que participen, que a més de treballar reben la formació per a actualitzar-se professionalment. De fet, al marge dels programes que impliquen contractacions i sous, des d’Urbalab hem assessorat 76 projectes d’emprenedors locals al llarg de l’any, hem gestionat 229 ofertes d’ocupació i hem realitzat més de 80 accions formatives en què han participat 700 persones. I amb una amplitud de mires que ha faltat en altres ocasions: gràcies a l’Acord Territorial per a l’Ocupació hem pogut cobrir les necessitats de formació i capacitació professional de tota la Safor i no només de Gandia.

No presumim a crits de la favorable evolució de l’atur en el nostre entorn: eixa bona notícia depèn de moltes coses més a part de la modesta contribució de les polítiques locals, i no tindrem la desvergonya d’entonar un «Ahora Empleo 2». Però sí podem congratular-nos d’una conjunció favorable d’honestedat política, de capacitat de l’equip tècnic i humà de l’Ajuntament de Gandia a l’hora de captar i gestionar projectes i de la imprescindible complicitat del Govern del Botànic al País Valencià, que té el gros de les competències en matèria d’ocupació i fa costat als Ajuntaments. Sabem que no podem arribar a tot el món, i que l’atur i la precarietat continuen sent realitats estructurals que pateix molta gent. Però a Més Gandia ens vam conjurar per a lluitar pels qui més ho necessiten, i ho estem fent.

Arxivat en: Economia i Ocupació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *