Les III Jornades de Memòria Democràtica se centraran en el paper de la Dona durant la República

– Lorena Milvaques: “les dones republicanes van ser dones formades, lluitadores i protagonistes del seu temps, i és de justícia traure-les a la llum, i en eixe sentit aquestes jornades juguen per a nosaltres un paper fonamental”.

– Exposició, teatre, documental, conferencia, música… Les activitats tindran lloc del 2 al 24 de febrer, entre el Teatre Serrano, la Biblioteca Central i La Casa de la Marquesa, organitzades per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Gandia en col·laboració amb l’àrea d’Igualtat, Diversitat i Polítiques inclusives i l’Associació Republicana de la Safor. 

– Les activitats s’enceten el dia 2 de febrer amb la inauguració de l’exposició en la Casa de la Marquesa “Dones de la República”. El dia 5 es projectarà el documental “Dones universitàries”. El 7, també a la Casa de Cultura, tindrà lloc la conferència “Pioneres, rebels, cultes, compromeses”, a càrrec d’Agustina Pérez. I el dia 8, Teatro del Barrio representarà en el Serrano: “La Sección”. El mateix dia, a la Marquesa, tindrà lloc el concert de Lucía Sócam “A les dones del 27. La generació del 27 amb veu de dona”.

La vicealcaldessa i regidora Delegada d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, Lorena Milvaques, el Regidor Delegat de Cultura, Joan Muñoz i Salva Sanchis, de l’Associació Republicana de la Safor, han presentat aquest matí les III jornades de Memória Democràtica, que enguany se centraran en la importància del paper de la dona en la República.

El 2 de febrer començaran les jornades amb la inauguració de l’exposició “Dones de la República”, a les 19:30 h, en el Claustre de la Biblioteca Central, fins al 24 de febrer.

El 5 de febrer, en la Casa de la Marquesa, projectarà el documental “Dones universitàries, Un camí cap a la igualtat”, a les 20:30h

El 7 de febrer, tindrà lloc la conferència a càrrec d’Agustina Pérez “Pioneres, rebels, cultes, compromeses”. A les 20:30h en la Casa de la Marquesa.

El 8 de febrer, concert de Lucía Sócam: “A les dones del 27. La generació del 27 amb veu de dona”. A la Casa de la Marquesa. 20:30 h.
I el mateix dia 8, en el Teatre Serrano, es representarà l’obra de Teatro de Barrio: “La Sección”. Preu 6 euros, venda anticipada en la Casa de la Cultura i en Instantiket.

“Volem posar en valor a la dona en totes les seues manifestacions durant aquest període, donada la seua importància i especial rellevància, que es voria truncada amb la dictadura…”. “Per exemple, hem triat l’obra “la Sección”, perquè explica com s’adoctrinava a les dones durant el franquisme a la coneguda Sección Femenina”, ha destacat Muñoz.

Milvaques ha mostrat la seua satisfacció per participar en les jornades “per a posar en valor la importància d’aquestes dones durant la República. Ens hem encarregat de la labor documental, enfocada a la recopilació de documents on es visualitzen a dones i ciutadanes protagonistes de l’època de la República”. Aquests documents han eixit tant de l’Arxiu Municipal, com de les biblioteques, centres de documentació i professionals experts en aquesta temàtica. Cal destacar la col·laboració de les professores de l’Universitat de València Anna Aguado i María Isabel Morant Deusa, així com la diputada Isaura Navarro, qui ha facilitat un vídeo del seu pare sobre les dones universitàries de l’època.

La vicealcaldessa ha recordat que durant la dictadura les dones republicanes foren invisibilitzades, menystingudes, vivien amb les seues llibertats coartades, “tot i que mai pogueren silenciar-les del tot. Però sempre la Història posa a totes i a tots al seu lloc. I podem dir, amb orgull, que les dones republicanes van ser dones formades, lluitadores i protagonistes del seu temps, i és de justícia traure-les a la llum, i en eixe sentit aquestes jornades juguen per a nosaltres un paper fonamental”, ha conclòs.

Finalment, Sanchis ha fet seues unes reflexions de la professora, Agustina Pérez, que recorda que el moviment de dones no naix en la República, sinó que esclata en aquest període, ja que ve de 100 anys enrere. “La Memòria Democràtica busca rescatar de l’oblit qualsevol època on persones destaquen per la seua lluita pels drets socials”.

 

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *