– La Conselleria d’Inclusió Social i Igualtat ha tornat a reconèixer, per tercer any, el programa municipal experimental Incorpora’t, dels departaments de Polítiques Econòmiques i Responsabilitat Social, amb una subvenció de 147.000 €, amb la qual es contractarà el personal tècnic que treballarà durant 6 mesos amb 40 famílies amb dificultats del Grau i la Platja (aturats de llarga durada, dones maltractades, persones sense cap estudi, etc..)

– La iniciativa, destinada al desenvolupament d’itineraris integrats d’inserció sociolaboral mitjançant l’orientació, assessorament, formació i acompanyament en el mercat laboral, ja s’ha realitzat amb èxit a Beniopa-Santa Anna-Plaça El·líptica i Corea-Raval-Centre Històric, respectivament, amb un alt grau de satisfacció. Persones que van realitzar les pràctiques al sector hostaler o hoteler han estat contractades amb posterioritat per les empreses.

– El procés de selecció i barem el realitzaran treballadores socials del Grau, que coneixen molt bé les famílies amb risc d’exclusió sociolaboral dels districtes marítims.

 

Els regidors de Responsabilitat Social i Polítiques Econòmiques, Nahuel González i Alícia Izquierdo, respectivament, i el president de la Junta de Districte del Grau i la Platja, Miguel Ángel Picornell, han mostrat la seua alegria després que la Generalitat, torne a reconèixer per tercera vegada consecutiva, la tasca que es realitza des dels dos departaments de l’Ajuntament de Gandia en un programa municipal de reinserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió social. Concretament, la Conselleria d’Inclusió Social, que dirigeix la vicepresidenta Mónica Oltra, ha atorgat 147.000 € per a la contractació 6 persones: 2 treballadors/es socials, 2 orientadors/es, i 2 insertors/es que duran endavant la realització de la tercera fase del programa experimental “Incorpora’t” de l’Ajuntament.

D’aquesta manera, es treballarà amb 40 famílies del Grau i la Platja amb problemes per accedir al mercat laboral (falta d’estudis primaris, famílies desestructurades, dones maltractades, aturats de llarga durada, etc…).

I és que el projecte Incorpora’t pretén proporcionar una intervenció integral mitjançant la prestació de manera efectiva i constant de serveis que condueixen al desenvolupament d’itineraris integrats d’inserció. Amb accions d’orientació i assessorament per a la cerca d’ocupació, acompanyament social, pedagògic i tutories per al desenvolupament personal i formació per a l’ocupació per, finalment, establir ponts entre les persones participants i el mercat laboral, mitjançant pràctiques a empreses, sobretot del sector terciari.

L’experiència està funcionant amb èxit, ja que les fases anteriors, que es van realitzar a Beniopa-Santa Anna-Plaça El·líptica i Corea-Raval-Centre-Històric han atès a centenars de famílies i algunes persones han aconseguit ser contractades amb posterioritat a les empreses on han realitzat les pràctiques.

Es treballa amb itineraris individualitzats d’inserció sociolaboral que s’estan desenvolupant per a l’ocupació en els àmbits:

Orientació laboral, encaminada a familiaritzar les persones participants amb les diverses tècniques de cerca de treball i a proporcionar un coneixement del mercat laboral.

Prospecció i intermediació laboral. Enfocada en la detecció i generació d’oportunitats en el mercat de treball com a element facilitador de l’ocupació.

Alfabetització digital. Desenvolupament de les competències digitals i d’habilitats tècniques, socials i i ètiques relatives a l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació…

Acompanyament, en forma de tutories individual i/o col·lectives a llarg de tot el procés, amb l’objectiu de potenciar l’empoderament de la persona participant, de forma que s’implique activament en el disseny i l’avaluació de les diferents fases de l’itinerari.

Pràctiques d’aprenentatge i inserció en empreses. Per a aquelles persones que hagen realitzat un nivell competencial adequat en el desenvolupament del seu itinerari d’inserció sociolaboral. Hi ha col·laborat empreses del sector hostaler, hoteler i comercial.

“El govern local ajuda des de molts àmbits a les persones que pitjor ho estan passant. Però aquest programa va més enllà i busca retornar la il·lusió davant la possibilitat de trobar un treball digne a persones que l’havien perduda per raó d’edat, genere o exclusió social. Per a algunes d’elles, fins i tot, podria ser la seua primera oportunitat laboral. Cal acabar amb l’estigma de les persones en risc d’exclusió social. Estem parlant de veïnat nostre que no ho ha tigut fàcil des del mateix instant del seu naixement, perquè provenen de famílies desestructurades, sense cap estudi, dones víctimes de la violència masclista, dones immigrants que ni parlen el nostre idioma, perquè no se’ls ha permés eixir de casa…”, ha indicat González.

Per la seua banda, Izquierdo ha destacat que Gandia és de les poques ciutats que han accedit a “les 3 línies d’ajudes consecutives i això vol dir que es reconeix el projecte Incorpora’t i el treball realitzat en cadascuna de les fases”. I ha recordat que per accedir al programa no cal inscriure’s al Servef o a l’Ajuntament, ja que seran les treballadores socials del Grau i la Platja, que coneixen molt bé la situació de les famílies dels districtes, les qui faran la selecció i aplicaran el barem amb criteris tècnics i objectius.  També tindran, amb posterioritat, un certificat municipal d’assistència que podran incorporar al seu currículum.

Finalment, Picornell ha agraït la implicació i l’aposta de les dues regidories amb el Grau i la Platja, “que vam demanar també acollir-nos al programa, a l’igual que altres barris de la ciutat, tenint en compte la llunyania geogràfica que en ocasions ens dificulta accedir a aquests tipus d’activitats. Vull també trencar una llança en favor dels presidents de junta de districte, els quals atenem d’una forma directa el nostre veïnat. En el 90% dels casos les persones que acudeixen a nosaltres demanen treball, sobretot joves i majors de 50 anys”.