– La sèrie de tallers ha comptat amb la participació de vora 180 xiquetes i xiquets de Gandia i Corbera
– Xavi Ródenas: “cada any venen 200.000 persones a esta platja, que fins ara, fins l’arribada dels governs progressistes al País Valencià, doncs eren persones que no rebien pràcticament informació vinculada a la conservació de la natura”.
– Josep Bort, diputat de Medi Ambient: “Aquests tallers són clau per a la sensibilització en la lluita contra el canvi climàtic, perquè la gent menuda és corretja de transmissió de tots aquests coneixements”
– El diputat ha visitat els tallers amb els regidors de Gandia Xavier Ródenas i Miguel Ángel Picornell, i la regidora de Corbera, Mentxu Balaguer
La platja de Gandia, a la comarca de la Safor, ha sigut l’última parada dels tallers ambientals infantils que organitza l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València. Aquesta iniciativa per a la conscienciació i sensibilització de les xiquetes i xiquets forma part de la campanya ‘Per unes platges sostenibles’ que per tercer any consecutiu visita els pobles costaners de les comarques de València amb distintes activitats pràctiques encaminades a difondre la importància dels ecosistemes de platja i com el canvi climàtic els hi afecta.
El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, junt amb el regidor de Gestió Responsable del Territori de Gandia, Xavier Ródenas, el regidor de Serveis Bàsics, Miguel Ángel Picornell, i la regidora d’Educació i Joventut de Corbera, Mentxu Balaguer, han visitat aquesta sèrie de tallers ambientals per acompanyar les xiquetes i xiquets de Gandia i Corbera que han participat a les activitats.
Josep Bort ha reiterat que aquestes activitats amb xiquetes i xiquets són fonamentals, perquè “la gent més menuda té una gran capacitat d’absorció de nous coneixements, i el que és encara més important, són una corretja de transmissió directa amb els adults de casa, perquè comparteixen el que aprenen als tallers”. “Per això —ha continuat el diputat— considerem que aquests tallers són clau per a la sensibilització en la lluita contra el canvi climàtic”.
El regidor de Gestió Responsable del Territori de l’Ajuntament de Gandia, Xavier Ródenas, ha destacat que “és molt important que estes fires no deixen de fer-se i que augmenten en quantia, perquè igual que és important que els turistes i el veïnat vinga a la platja i genere economia, també és molt important que eixa economia siga sempre el més sostenible i verda possible”, perquè, com ha explicat, “cada any venen 200.000 persones a esta platja, que fins ara, fins l’arribada dels governs progressistes al País Valencià, doncs eren persones que no rebien pràcticament informació vinculada a la conservació de la natura”.
Per la seua banda, Mentxu Balaguer, la regidora d’Educació, Joventut i Cultura de Corbera, municipi des d’on ha acudit un grup de menuts, ha assenyalat també que “aquests tallers són un goig i un suport molt important a tota la tasca mediambiental i educativa, ja que a Corbera tota l’escola d’oci d’estiu municipal va sobre el medi ambient, el reciclatge i l’actitud respectuosa amb el nostre entorn natural”.
El regidor de Serveis Bàsics de Gandia, Miguel Àngel Picornell, ha aprofitat també per ressaltar que “aquests tallers venen a despertar la consciència de les més menudes i menuts de que tots hem de cuidar el nostre entorn natural si volem tindre un planeta habitable en el futur, i és un orgull tornar a celebrar les activitats a Gandia, perquè som una ciutat preocupada amb la sostenibilitat de les seues platges”.
Activitats mediambientals per a la gent menuda
Els tallers que s’han celebrat al Passeig Marítim de la platja de Gandia han estat organitzats al voltant de la problemàtica que suposa l’increment de temperatures pel canvi climàtic, així com la importància de protegir les platges i mantenir-les en bones condicions. Aquestes activitats infantils es desenvolupen al llarg d’una fira organitzada en diverses carpes on s’explica com funciona un hivernacle, les conseqüències de l’augment de la temperatura, les mesures que es poden prendre contra el canvi climàtic, l’impacte que té aquest canvi sobre els ecosistemes litorals i de platja, i un espai final on els menuts prenen la paraula.
L’element central del taller és un termòmetre gegant que recorda el problema de l’augment de les temperatures associat al canvi climàtic i que serveix, a més, com agent dinamitzador d’altres activitats. Els participants també poden observar com es relaciona l’increment de la temperatura i del nivell del mar, o com la pèrdua de vegetació a les muntanyes provocada pels incendis produeix també la pèrdua del sòl. Així mateix, el taller ofereix la possibilitat de conèixer quina és la petjada ecològica dels participants o l’efecte de les seues accions en espècies com la tortuga careta o la posidònia oceànica.
Recomanacions per assaborir les platges i l’estiu
Aquests tallers ambientals que s’han iniciat a Puçol formen part de la campanya estival de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació ‘Per unes platges sostenibles’ que, a més de conscienciar dels problemes ambientals actuals, també promou distintes mesures de prevenció per tal de gaudir de manera segura i responsable de les platges.
L’ús adequat de les instal·lacions col·lectives de les platges, com són les dutxes, papereres i contenidors de residus, o el respecte dels colors de les banderes que indiquen les condicions de la mar són alguns dels suggeriments que es realitzen a la campanya. El servei provincial també aconsella evitar l’exposició al sol durant les hores de major intensitat (entre les 12 i les 17 hores) i la utilització de distints elements de protecció com cremes, gorres, ulleres de sol homologades i ombrel·les.
La campanya també para atenció a la importància de mantenir netes les platges, tant l’arena com la mar, i ofereix informació sobre el valor ecològic de la posidònia oceànica i el significat tan positiu de la seua presència, ja que el creixement d’aquesta planta és un indicador de la bona qualitat de l’aigua i una mostra de la biodiversitat del nostre litoral.
Cendrers portàtils i gratuïts per a no embrutar les platges
A més, en el marc de la campanya ‘Per unes platges sostenibles’, la Diputació i l’Ajuntament de València repartiran cendrers portàtils per evitar l’abocament de puntes de cigarret i altres residus menuts que constitueixen agents molt contaminants i de difícil recollida pels serveis de neteja.
Els cendrers es podran aconseguir de manera gratuïta a les oficines d’informació turística de cada platja durant els mesos de juliol i agost.