Xavi Ródenas: “Una marjal de llegendes” serà un dels llibres recomanats del projecte municipal “Eco-lletres a l’escola”

– El llibre d’Emili Selfa, amb il·lustracions de Manola Roig, recupera la memòria oral des de fa molts segles i ens presenta la Marjal de Gandia com un espai mític de llegendes i històries en un escenari incomparable: el sempre dominant Castell de Bairen, l’Alqueria del Duc, els ullals i les sèquies… “Un espai de moros i cristians, protagonitzat per personatges històrics llegendaris con el nostre rei Jaume I i el Cid. I viscut pels nostres llauradors assetjats per serps endimoniades o dones encantades”.

– Es presentarà el pròxim dimarts, 4 de desembre, a les 20 hores a la Casa de la Marquesa.

 

El regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas ha presentat aquest matí als mitjans de comunicació el llibre “Una Marjal de Llegendes”, de l’editorial Lletra Impresa Edicions, acompanyat de l’autor, Emili Selfa, i de la il·lustradora Manola Roig.

“La Marjal de Gandia és un espai mític que calia vestir, dotar-lo de lírica, gestos. Certament, ho són quasi totes les zones humides d’aquesta vora de la Mediterrània, aquelles que l’ésser humà ha hagut de domesticar i convertir en un espai productiu. Des de menut, quan acompanyava al pare i a la família, escoltava llegendes i històries d’un escenari incomparable: el sempre dominant Castell de Bairén, l’Alqueria del Duc i els ullals de l’Estany i la Perla, l’Ullal Fosc i les sèquies del Rei, la Nova i la de l’Auir. Un espai de moros i cristians, protagonitzat per personatges històrics com el nostre rei Jaume I i el Cid. I viscut pels nostres llauradors assetjats per serps endimoniades o dones encantades”, ha explicat Selfa, qui també ha posat en valor altres elements de la Marjal de Gandia com la seua funció hídrica, fonamental per a Gandia, o el reconeixement de la flora i fauna de l’espai natural. “Finalment, també està contesa la part antropològica, perquè a la Marjal també hi ha habitat persones, amb unes formes de vida particulars”.

El llibre compta amb les il·lustracions de l’artista Manola Roig, per a qui ha sigut “un plaer col·laborar en posar en valor el nostre territori. Per això, he volgut conèixer primer en persona, de la mà d’Emili, els magnífics paisatges de la Marjal de Gandia. El llibre està pensat per arribar a un públic molt ampli que s’identifique amb les imatges i descobrisca que no cal allunyar-se per descobrir que ací hi ha també històries fantàstiques de serps, monstres…”.

L’objectiu és aproximar a les noves generacions la tradició oral que ha perdurat al llarg dels segles. De fet, el pròxim estiu el Voluntariat Ecològic estirarà del fil de la memòria oral per tal d’acostar-se a tot aquest món, tan màgic i atractiu, mentre recorren la marjal. “És una iniciativa molt innovadora, perquè és interactiva i proposa diferents reptes. Per això serà un dels llibres recomanats del projecte municipal “Eco-lletres a l’escola”. Anem a fer un esforç per tal que arribe al màxim de centres educatius”, ha destacat Ródenas.

“Una Marjal de Llegendes” es presentarà públicament el pròxim dimarts, 4 de desembre, a les 20 hores a la Casa de la Marquesa.

Arxivat en: Urbanisme i Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *