Nova programació XIVEGA’t 2019

– Xavi Ródenas: “Estem en el bon camí, ja que ha suposat una pujada important de visites com a resultat d’una aposta ferma d’aquest govern pels espais naturals, els centres d’interpretació i pel turisme complementari a sol i platja”

– Els Espais Naturals de la XIVEGa reben 8.054 visitants

– Durant 2018 la Xarxa d’Infraestructures Verdes de Gandia ha augmentat les visites, destacant les individuals (66%), front els grups (34%). A més, un 26% procedeixen de la Safor

– NOVA PROGRAMACIÓ: Durant el primer trimestre de 2019 se celebraran el Dia de l’Arbre i el Dia dels Aiguamolls, entre altres, amb activitats gratuïtes per a tots els públics 

 

El regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavi Ródenas, acompanyat del coordinador tècnic del projecte XIVEGa (Xarxa d’Infraestructures Verdes de Gandia), Jaume Sau, ha presentat aquest matí en roda de premsa el programa d’activitats d’eco-turisme per al primer trimestre de 2019 dins de l’agenda XIVEGA’t. Així mateix, s’ha fet balanç de tot l’esdevingut durant l’any passat.

 

Balanç positiu

Ródenas ha manifestat que els resultats en 2018 són similars als de l’any anterior. Després de quasi quatre anys en què l’Ajuntament aposta pel turisme de naturalesa, els resultats continuen sent positius. “Estem en el bon camí, ja que ha suposat una pujada important de visites com a resultat d’una aposta ferma d’aquest govern pels espais naturals, els centres d’interpretació i pel turisme complementari a sol i platja”.

Així, els Espais Naturals han rebut aquest últim any 8.054 visitants. El 61% correspon al Centre D’Interpretació Parpalló-Borrell i la Cova del Parpalló, mentre que el 39% restants correspon a Centre d’Interpretació Marjal de Gandia i al Parc dels Ullals. “Cal valorar que aquests espais no estan prop de la població, cal desplaçar-se en vehicle o bicicleta i així i tot estan rebent molta gent”.

Destaquen els visitants individuals (66%) enfront dels grups (34%). El perfil del visitant individual dels dos centres d’interpretació són famílies, seguit d’adults, joves i jubilats/des.

En referència als grups, el regidor ha destacat les visites dels escolars. “L’Ajuntament de Gandia col·labora amb el pagament dels autobusos sempre que ha sigut possible. Animem els col·legis, amb recursos propis, al fet que vinguen”. També ha animat a altres municipis de la comarca per a que reforcen aquestes iniciatives que, pedagògicament, són fonamentals.

Quant a l’origen, han passat pels nostres espais naturals 1.876 (28%) persones procedents de tot l’Estat Espanyol, seguits dels procedents de la Safor, 2.066 visitants (26%), els estrangers, que ascendeixen a 533 (23%); els del País Valencià amb un 16% i, finalment, els de Gandia, amb un 7%.

Per la seua banda, Sau,  ha coincidit amb el regidor en el creixement de les visites i en l’aposta de comunicació cap a la ciutadania que amb èxit s’ha dut a terme des d’aquest departament.

Finalment Ródenas ha manifestat que “la xifra és molt bona, tenint en compte que només s’obri els caps de setmana i que l’idoni seria ampliar els horaris al llarg de la setmana, aspecte en el qual estem treballant”.

 

Agenda XIVEGa’t

 

També han sigut presentades hui les activitats proposades per als mesos de gener a març en els espais que conformen la Xarxa d’Infraestructures Verdes de Gandia (XIVEGa)

Aquesta proposta pública integra experiències gratuïtes amb altres de pagament. “Mai s’havia fet. Estem donant també una eina als autònoms i a les empreses del territori que estan fent educació ambiental”. De la mateixa manera, des de l’Ajuntament es fa una crida als professionals del sector perquè aporten idees que vulguen sumar a aquesta agenda de XIVEGa’T.

La primera activitat es durà a terme aquest diumenge, 27 de gener, a partir de les 9.00 hores. El punt de trobada és la passarel·la de Beniopa, enfront del Centre Social. Es tracta d’una excursió a “La fortalesa de Bairen, la porta de la Taifa de Dénia”, una visita que té molt èxit i que està organitzada per la Universitat Popular de Gandia amb un cost de 5 euros.

 

El 2 de febrer se celebra el Dia Mundial dels Aiguamolls, declarat per la Convenció de Ramsar en 1971. “XIVEGa, amb l’objectiu d’incrementar la sensibilització i promoure l’ús sostenible i la restauració dels nostres aiguamolls, se suma a aquesta celebració amb activitats gratuites per a tots els públics, relacionades amb els aiguamolls i el canvi climàtic, temàtica triada per a 2019 per aquesta institució internacional”, ha afirmat Sau. La jornada començarà a les 10 hores en el Centre d’Interpretació Marjal de Gandia, amb el taller d’anellat d’ocells a càrrec del ornitòleg Pau Lucio. Seguidament, el biòleg Jesús Vilaplana acompanyarà als visitants per la marjal. A partir de les 11:30H. Agricultors de la zona oferiran taronjada ecològica i a partir de migdia, els més xicotets gaudiran d’una activitat didàctica en el Centre d’Interpretació Marjal de Gandia. La jornada finalitzarà amb la projecció, a partir de les 19.30,en el Teatre Serrano del documental “Nòmades del Vent”. Activitat gratuita.

 

El diumenge 17 de febrer se celebrarà el Dia de l’Arbre amb la plantà d’exemplars, a partir de les 9 del matí, en el Parc Periurbà Santa Anna.

Quant a març, els dissabtes estan plens d’activitats per a tota la família.

El dissabte 9 de març, a partir de les 10 hores, taller didàctic “Vaig vindre a conéixer els ocells hivernants del P.N. Parpalló-Borrell”, impartit per Paco Lucio. Preu: 3 euros. També es podrà visitar la Cova del Parpalló (2 euros).

El dissabte 23 de març es realitzarà la visita de l’històric Depòsit d’Aigües Potables, una activitat gratuita amb motiu del Dia de l’Aigua. El punt de trobada per als excursionistes serà a les 10 hores en la passarel·la de Beniopa, enfront del Centre Social.

Finalment, el dissabte 30 de març a les 10 hores està prevista la visita del Morabit i la Cova de les Meravelles. Tindrà un cost de 3 euros i el punt de partida serà el Centre Social de Marxuquera.

Per a més informació: www.medinatural.gandia.org

 

Arxivat en: Urbanisme i Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *